Na výlete na Červenom Kameni

Hrad Červený Kameň nájdete na západnom Slovensku nad dedinkou Častá. Pôvodne si ho dala postaviť manželka českého kráľa Přemysla Otakara I., kráľovná Konštancia, v 13. storočí. Ako vyzeral vtedy sa nevie, pôvodný hrad bol zbúraný a jeho dnešnú podobu začali budovať bohatí obchodníci Fuggerovci, ktorým slúžil na uskladňovanie prepravovaného tovaru. Keď sa ich biznisu prestalo dariť, predali hrad Červený kameň Pálfiovcom, ktorý ho postupne prestavali na pohodlný zámok. Viac sa dozviete na stránkach hradu alebo priamo na prehliadke hradu.

Hrad Červený Kameň nie je v Častej bohvieako turisticky vyznačený (zišla by sa nejaká navigačná tabuľa, či sme všetky len prehliadli? 🤔), ale Google Maps Vás k nemu navedú šikovne. Parkovali sme na parkovisku pred areálom hradu (ktoré už bolo označené príkladne), parkovanie bolo bezplatné.

Vstup na nádvorie hradu Červený Kameň
Sala Terrana na hrade Červený Kameň

Počas sezóny začína prehliadka hradu so sprievodcom každú hodinu, my sme sa rozhodli pre malý okruh, ktorý trvá 60 minút (v skutočnosti to bolo cca 70 minút). Dospelí platia 6 €, ak chcete aj fotiť, pripravte si ešte 2 €. Veľký okruh trvá 75 minút a začínate ho zarovno s malým okruhom – tí návštevníci, ktorí si zaplatili okruh veľký, sa len na konci pozrú ešte aj do podzemných priestorov (Keby som vedela, že pri veľkom okruhu je navyše práve podzemie – a nielen pár miestností s nábytkom navyše –, určite ideme radšej veľký okruh! Na internete to je uvedené, ale akosi som to prehliadla a áno, mohla som sa informovať aj pri kúpe lístkov…).

Prehliadku s našou sprievodkyňou Sašou sme začínali nakuknutím do Saly Terreny, kde sa zvyknú konať aj svadobné obrady (ale určite nie naboso 😄); ďalej sme si rozpovedali legendu o tom, ako vraj vznikol Pálfiovský erb a tiež sme nakukli do hradnej lekárne, kde ste si mohli kúpiť napr. aj medicínu na odplašenie žien (lebo sa ľudia vtedy báli bosoriek). Potom sme vyšli na poschodie a tam do jednotlivých miestností.

Sympaťák
Prekrásne stropy po prvé
Ďalší krásny strop

Hrad Červený Kameň sa mi veľmi páčil! Páčili sa mi krásne stropy. Páčila sa mi, samozrejme, knižnica (v ktorej kedysi bolo až 25 tisíc kníh!). Páčili sa mi dámy v modrom (určite by sa ľahko zužitkovali do nejakej poviedky!). Páči sa mi, ako novodobé smartfóny s 15-timi objektívmi do širokouhlých fotografií zmestia celé miestnosti – a to na takýchto prehliadkach vedie červený koberec priamo stredom miestnosti a všetky tie krásne scenérie sú tak blízko (a to ani nemám až taký extra super fotografický smartfón 📸)!

Ešte by som chcela veľmi pochváliť našu sprievodkyňu Sašu, ktorá hovorila hlasno a pútavo a prehliadku sme si vďaka nej naozaj skvelo užili! 😊

Návštevu hradu Červený Kameň prosto naozaj odporúčam! Určite sa bude páčiť každému – a pokojne vezmite aj deti (dokonca pre nich robia špeciálne detské prehliadky). My sa tam určite vrátime – zvyknú robiť aj nočné prehliadky, ktoré teda znejú naozaj zaujímavo! Ide o rôzne divadelné inscenácie – nás väčšmi než rozprávky ako Kráska a zviera či príbehy Tima Burtona zaujali tie historicky ladené ako napr. Mysterium Exitus o smrti troch členov rodu Pálfiovcov.

Nádherný interiér hradu Červený Kameň
Ešte jedno nakuknutie do interiéru, ale zvyšok si choďte pozrieť sami!

Areál hradu Červený Kameň je inak prekrásny (aj s pávom! 🦚) a pekne udržiavaný, viem si tam predstaviť aj piknik. Nájdete tam aj kaviareň (vlastne dve – jedna je v parku, druhá na nádvorí pri pokladni, kde môžete pri kávičke a celkom uchádzajúcom koláči počkať na začiatok prehliadky) a za hradbami reštauráciu Taverna Pod Baštou, kde sme skončili na neskorom obede. Napriek kadejakým recenziám (ktoré som si prečítala až teraz) sa nám celkom páčilo. Obsluha bola veľmi milá, jedlo nám chutilo, ceny primerané turistickej atrakcii.

Hrad Červený Kameň skutočne odporúčam, nie je to ďaleko od Bratislavy, ponúka nápaditý kultúrny program (napr. spomínané nočné prehliadky a to som nespomínala výstavy či sokoliarov) a viete tam stráviť aj celý deň.

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie