Marcová knižná bodka: Eliza and Her Monsters

Eliza je tá divná – extrémne hanblivá až vyslovene asociálna, bez kamarátov, na škole každým prehliadaná, priam neviditeľná. No v online svete je viditeľná viac ako dosť – na internete je Eliza slávna LadyConstellation, autorka extrémne populárneho, celosvetovo uznávaného webkomiksu Monstrous Sea.

Eliza v škole iba prežíva, vždy sa teší na večery doma, kedy môže chatovať s Emmy a Maxom, adminmi fóra Monstrous Sea a vlastne jej jedinými kamarátmi a po nociach náruživo kreslí ďalšie kapitoly komixu o svojom fantastickom svete. Svete, ktorého moria sa hemžia príšerami a ktorého obyvatelia majú špeciálne schopnosti: vedia čítať hviezdy či ovládajú niektorý zo živlov. Hlavnou hrdinkou komiksu je Amity, hostiteľka bytosti z čírej energie, tzv. Watchera, ten je prepožičiava svoje zvláštne schopnosti a na oplátku sa kŕmi jej dušou… Ten komix by som si chcela prečítať!

Do Elizinej triedy prestúpi nový spolužiak, Wallace. Aj Wallace je divný – Wallace nerozpráva. Vôbec. A tak sa raz Wallace po škole stáva obeťou šikany spolužiakov Travisa a Deshawna. Chcú mu ukradnúť tie jeho papiere – Wallace síce nerozpráva, ale stále čosi píše. Padne slovo „fanfiction“ – čo Elizu, ktorá už doteraz šarvátku periférne sledovala, akosi upúta. Wallace píše fanfiction k Monstrous Sea… A Eliza sa (napriek svojej náture) Wallacea zastane.

Totožnosť LadyConstellation nie je známa, nikto nevie, že Eliza je LadyConstellation, že LadyConstellation je Eliza.

Za to Wallace pred Elizou svojou online totožnosťou nijako netají – Wallace píše fanfiction, vlastne tú najpopulárnejšiu, najlepšiu fanfiction k Monstrous Sea. Keď to Eliza zistí, má paradoxne pocit, akoby stretla celebritu!

A tak si Wallace s Elizou začnú písať. V škole na lístočky, online na Monstrous Sea fóre…

Oct 27 2016
Definetely another MS fan at this school.
Pros: Awesome; Not alone; Pretty girl.
Cons: Pretty girl. #Fuuuuuuuuck

*

Oct 28 2016
Heyyyy let’s not talk about the pretty girl anymore okey
she’s probably looking at this.

Eliza and Her Monsters je skvelá kniha, v ktorej sa nájde každý geek, nerd, milovník fandomu, fanúšik! Eliza je celý čas celá (najmä sociálne) divná – kopec geekov sa v nej uvidí (ja z mladosti určite – niežeby som bohvieako dospela). Eliza je divná de facto bezdôvodne – prosto len pretlakom vlastných emócií nad svojou inakosťou, tým, ako jednoducho nemá rada ľudí (súcitím!). Ale po stretnutí Wallacea sa pekne snažila (aj ja to celý život robím = snažím sa!). Wallace zasa mal dôvody byť divným – lebo niekto sme divný len tak a niekto preto lebo. Naozaj skvelá kniha, neuveriteľne precítená!

Určite tomu pomohlo perfektné zvládnutie ja-rozprávania – kniha je písaná priamo z Elizinho pohľadu. Postavy boli krásne napísané – najmä teda Eliza, tá doslovne mala dušu – tak, ako celý príbeh ako taký (či vlastne dva príbehy – okrem toho Elizinho totiž dostaneme aj príbeh Monstrous Sea). Fandom a fanúšikovstvo sú opísané verne a celou knihou sa nesie odkaz o inakosti, spracováva tému osamelý reálny život versus bohatý online život, problematiku krehkej psychiky mladého človeka.

Po dlhej dobe kniha, ktorú som naozaj nevedela odložiť – keď sa už blíži polnoc a na druhý deň vstávate do práce, ale stále si hovoríte ešte jednu kapitolu, a ešte jednu a ešte…! Ako čerešnička na torte sa úryvky komiksu Monstrous Sea (a aj obrázky!) hemžia celou Elizinou knihou! Fakt to chcem čítať (vlastne mám celú dobu, čo píšem túto recenziu, chuť na re-reading samotnej knihy – a spravím tak v auguste, kedy vyjde slovenská verzia!) a Francesca Zappia naozaj píše Monstrous Sea knihu! #fangirling Prvých 5 kapitol nájdete tu. (Nemáte za čo!)

Knihu Eliza and Her Monsters si naozaj prečítajte! Platí to pre všetkých geekov, nerdov, fanúšikov! Pre tých tínedžerských, aj pre tých už zdanlivo dospelých.

Knihu Eliza and Her Monsters si kúpte v angličtine na BookDepository (paperback) alebo počkajte na slovenské vydanie – knihu si už teraz môžete kúpiť v predpredaji na Martinuse. Na Goodreads má kniha hodnotenie 4,26. Existuje aj stránka www.monstroussea.com

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

2 komentáre

  1. Lucy-chan
    30. augusta 2019

    Tak to znie veľmi zaujímavo :O rozhodne si ju pripíšem k tej horde kníh na zozname, ktoré by som si rada prečítala 🙂

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      3. septembra 2019

      O siahodlhých zoznamoch kníh na prečítanie ani nevrav! :-/ Minule som si sťahovala knižnicu zo starej izby do novej a zistila som, že je plná neprečítaných kníh, ktoré si stále chcem prečítať – už celé roky! Držím s hordou palce! 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie