Ako zosvetliť hennované vlasy?

Vlasy som si začala hennovať v apríly 2012. V novembri 2018 som sa rozhodla pre radikálnu zmenu – chcela som vlasy „reštartovať“, riadne ich skrátiť a zbaviť sa tak naozaj tmavých tmavých dĺžok. Inšpirovala ma jednak bratova expriateľka, jej po ostrihaní sa vlasy rekordne rýchlo dorástli. A tiež som chcela symbolicky darovať vlasy na parochne pre onkologických a iných pacientov (o darovaní vlasov som písala článok na BioBlogerinas.sk, ale portál sme už zrušili, každopádne darovanie prebehlo cez nadačný fond DarujVlasy.cz), nakoľko aj moja mamina prišla pri chemoterapiách o vlasy. (Reálne sa to však príliš „neoplatilo“, keďže farbené vlasy nemajú takú hodnotu… Tým nemyslím, že som na tom málo zarobila – veď šlo o darovanie, nie výkup. Len kto vie, ako veľmi sa mohli vlasy na parochne použiť, aký z nich bol vlastne reálny osoh…)

Kedysi som si vlasy pravidelne hennovala každý mesiac. Hodnú dobu pred zostrihom moje hennovanie už zďaleka nebolo také poctivé – pravidelným hennovaním vlasy naozaj veľmi stmavnú. Pokiaľ teda robíte tú chybu, že celú dobu hennujete celé vlasy, odrasty aj dĺžky… Tak som hennovanie časom začala flákať viac a viac, nakoľko ja som skôr za echtovnú oranžovú a ku koncu ma hennovanie už farebne nebavilo.

PS po prvé: Ešte by som rada podotkla, že u mňa radikálne zostrihnutie neprinieslo požadovaný výsledok… Premisa tu bola taká, že moje vlasy začali byť lenivé, nie a nie ďalej rásť, stále som sa držala na rovnakej dĺžke cca do pod lopatky. U bratovej expriateľky radikálny zostrih naozaj pomohol, zbavila sa poškodených dĺžok a vlasy jej priam zázračne rýchlo dorástli, vlastne pôvodnú dĺžku hravo presiahli… Tiež som čakala podobný zázrak, ale po vyše dvoch rokoch mám vlasy dlhé len cca po plecia. Pre mňa z toho vyplýva, že sa už nikdy v živote nestrihám, haha. 😅

Peroxid na hennované vlasy

Vrátim sa však k tomu zosvetleniu – väčšiny tmavých vlasov som sa teda zbavila ostrihaním, konce ale zostali nahennované, tmavé. Bolo teda treba peroxid… Ak ste čakali nejaký iný čarovný prírodný eko bio spôsob, ako sa zbaviť henny, keď z nej už máte pritmavé vlasy, musím Vás sklamať… Hennovaním viete naozaj dosiahnuť iba tmavší odtieň vlasov. Hennovaním sa vlasy nedajú zosvetliť. Naozaj som musela navštíviť kaderníčku, ktorá mi vlasy zosvetlila prosto a jednoducho zosvetlovačom s obsahom peroxidu. (Či na hennované vlasy platí odfarbovač, to povedať neviem… 🤔)

Foto z procesu zosvetlovania hennovaných vlasov
Dôkaz, že sme zosvetlovali peroxidom aneb natešená z nového účesu

Ak by som chcela použiť zosvetlovač (či už s obsahom peroxidu alebo bez neho, no za to plný inej zlovestne znejúcej chémie) na predtým pravidelne hennované vlasy, neskúšala by som to sama, určite by som to nechala na kaderníčku, ktorú by som oboznámila s tým, že mám vlasy hennované.

Nie, hennované vlasy mi po použití peroxidu nezozelenali.

Nie, hennované vlasy mi po použití peroxidu nezhoreli.

Trošku som tu gúglila, či je naozaj možné, aby hennované vlasy pri zosvetlovaní peroxidom skončili podobne katastrofálne a vraj aj áno – ak ste hennovali s indigom. Ja som roky používala iba čistú hennu s ibištekovým práškom, teda z vlastných skúseností toto neviem potvrdiť či vyvrátiť.

Ak ste teda dlhodobo hennovali čistou hennou bez indiga a to kvalitnou hennou, po odfarbení (peroxidom) dosiahnete šialenú oranžovú. A tá vyperoxidovaná hennová oranžová bude naozaj naozaj šialene svietivá oranžová, ktorá ešte aj mne, čo sa s oranžovou stotožňujem, prišla príliš! Treba teda brať do úvahy, že po odfarbení bude treba vlasy opäť nafarbiť (nahennovať), aby ste sa na ulici nemuseli hanbiť.

Takto vyzerajú hennované vlasy po peroxide
Hennované vlasy po odfarbení, hore odrast, potom blond, na záver reflexná oranžová #nofilter = fakt to tak svietilo

PS: Jediné, čo moju kaderníčku prekvapilo, bola kratšia doba pôsobenia zosvetľovača – henna sa z vlasov „pustila“ rýchlo, nenechávali sme pôsobiť plný čas.

Henna na peroxidom zosvetlených vlasoch

Následne som si vlasy teda párkrát opäť nahennovala, aby som bola adekvátne oranžová (nie tak svietivo, ale stále dosť). 🧡 A aby sa trochu zjednotila tá trikolóra odrast/blond/oranžová = čo sa aj podarilo, len odrast zostal odrastom, keďže mi šlo o zosvetlenie tmavých dĺžok, aby som tú odfarbenú časť vlasov postupným podstrihávaním raz úplne odstránila a zostane mi iba moja pôvodná farba s opatrnou vrstvou henny.

Čiže ani opačne – ak čerstvo vyperoxidované vlasy nahennujete kvalitnou hennou (bez obsahu indiga), ani vtedy požiar či zelená nehrozí.

Opäť nahennované
Finálny účes a farba po opätovnom nahennovaní

Ešte stále mám oranžové končeky (vo viacerých vrstvách zostáva henna permanentná, už sa nevymýva) a to už dobrý rok nehennujem, keďže sme s chlapom bývali v podnájme, kde nebolo možné si vlasy hennovať (nechcela som upchať prečerpávačku odpadu). Teraz bývame na stavbe (už by som tomu tak mala prestať hovoriť, lebo je to tu obývateľné – hoci dvere napr. ešte nemáme – čiže to už nie je stavba v pravom slova zmysle 😁) a kúpeľňa ešte nie je tak úplne hotová, no čoskoro opäť hennujem ako drak! Fakt!

Ale už iba odrasty! Opovážte sa hennovať celé dĺžky vlasov, dobre Vám radím! Jedine ak sa stotožňujete s tmavo mahagónovým odtieňom vo vlasoch. Ak ste skôr za mrkvičkovú oranžovú, hennujte iba a len odrasty!

Kto má k odfarbovaniu hennovaných vlasov otázky, sem s nimi!

PS po druhé: Keď som hľadala fotoprílohu k článku, všimla som si, že na väčšine fotiek je badať, že mám vlasy dosť zničené, najmä konce. Takže áno, aj keď ste predtým, ako ste sa podujali na peroxid, vlasy hennovali a hennujete aj potom, odfarbenie vlasy dosť zničí. Na fotkách tesne po odfarbení je to ešte fajn (keďže som viac-menej aktívne hennovala), na neskorších fotkách ale vidno, že konce vlasov dostali zabrať a mohla som sa podstrihnúť (keby teda bolo čo strihať, bolo to krátke 😆)…

Zničené vlasy po peroxide - aj napriek henne
Zničené páperíčkové vlasy po peroxide (pardón za hlúpu fotku s ušami, lepšiu nemám)

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

4 komentáre

  1. Olga
    10. januára 2022

    Dobrý den, pokud jste darovala vlasy onkologickým pacientům, tak opravdu klobouk dolů. A doufám, že vaše maminka je v pořádku. Jinak pokud člověk přichází o vlasy ať už vlivem nemoci nebo třeba hormonálními změnami, je tady tahle možnost transplantace vlasu jak je zase získat zpět.

    Upravené administrátorom blogu 23.1.2022, odstránený reklamný link

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      23. januára 2022

      Milá Jana/Lukáš/Olga/Adel, prosím, nezneužívajte tento blog na šírenie reklamy, aj keď sa ju snažíte písať viac-menej relevantne (aby aj reklama bola relevantná, však) a asi si z nich minimálne kúsok tým pádom aj prečítate… Ďakujem za pochopenie.

      PS: Maminka mi veľmi chýba, takže zneužívať túto tému už vôbec nie je vhodné… 🙁

  2. Ingrida Antolová
    30. augusta 2022

    Dobrý večer. Mam otázku. Mam hnedé vlasy ktoré mi vyrastajú. Konce som mala zosvetlene peroxidom a tak mi chytajú na rysavo po hene pekne. Ale korienky prírodne hnedé mi nechytaju na rysavo. Ako si ich mam zosvetlit aby chytali na rysavo aj tie. Ďakujem

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      14. septembra 2022

      Dobrý večer. Asi je tá hnedá moc tmavá – henna nevie nijako vlasy zosvetliť, hennovať sa dá len na tmavšie. Takže musíte zosvetliť aj Vaše korienky peroxidom a potom nahennovať celé vlasy. Iba hennou to fakt nepôjde, ak je Vaša pôvodná farba príliš tmavá, hennou sa vlasy zosvetliť nedajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie