Hennujem indickou hennou

Pri mojom poslednom hennovaní som mala tú česť vyskúšať pre mňa novú hennu – je to čistá henna priamo z Indie, ktorú u nás na Slovensku zoženiete na hennanavlasy.sk Ako sa mi s ňou hennovalo?

Vlasy si pravidelne hennujem už dva roky, medzi jednotlivými hennovaniami dodržiavam rozostupy päť až šesť týždňov – podľa toho, ako to stíham. Zvyknem hennovať čistou hennou, t.j. čistá lawsonia inermis. Pretože sa mi klasická „hennová“ ryšavá farba páči a môžem si ju poľahky dotvoriť podľa mojej potreby, môj recept aktuálne obsahuje:

  • 100 g čistej henny
  • 20 g ibištekového prášku
  • šťavu z jedného citróna
  • postrúhanú kôru z jedného citróna
  • 2 polievkové lyžice medu
  • zelený čaj
  • 1 čajovú lyžičku rastlinného oleja
  • 8 kvapiek levanduľového éterického oleja
  • 8 kvapiek čajovníkového oleja
  • šťavu z 1 cibule

Henna na vlasy

Indická henna na vlasy

Indickú hennu možno kúpiť v 200-gramovom alebo rovno maxi jednokilogramovom balení. Za 200 g henny zaplatíte 6,50 €, čo je veľmi slušná cena – na Slovensku toľko bežne zaplatíte za polovičné množstvo! Na moje vlasy dlhé do polovice chrbta tak jedno balenie vystačí na dve použitia, v prípade kratších vlasov Vám vydrží ešte dlhšie.

Henna k Vám pricestuje v krásnej, orientálne pôsobiacej škatuľke, v ktorej sa nachádza plastové vrecúško s hennou (áno, zmestí sa tam – balenie je veľmi kompaktné! 😀 ). Samotný hennový prášok je tradične zeleno-hnedý a… netradične voňavý. Vonia síce ako bežná henna – zemito, pre väčšinu ľudí nie veľmi príjemne – no vôňa je oveľa slabšia, jemnejšia, po otvorení vrecúška Vás typický hennový odér neobarí. Aby ste hennu tento raz zacítili, budete si musieť cielene privoňať – takže indická henna poteší každého, komu henna nevonia. 🙂

Ibištek a henna prášok

Pri zarábaní henny vždy začínam čajom – tento raz som si urobila silný zelený čaj (tri čajové vrecúška) s medom, približne 300 ml. Kým sa čaj chladí, do misky si nasypem hennový a ibištekový prášok, postrúhanú citrónovú kôru a citrónovú šťavu, premiešam. Ibištekový prášok, rovnako ako citrónová šťava, sú kyslé, vďaka čomu sa z henny rýchlejšie uvoľní farba. Kôra je skôr pre vôňu. 🙂 Keď čaj trochu vychladne – aby sa dal už pomaly chlipkať – po lyžiciach ho pridávam do henny, nech neprešvihnem tú správnu konzistenciu á la kvalitný smotanový jogurt. Nakoniec pridám ešte olej, aby henna vlasy nebodaj nevysušila a éterický olej pre vôňu – aktuálne u mňa vedie ten levanduľový. (A čajovníkový olej do henny povinne patrí tiež, pretože pomáha uvoľniť farbu!)

Cibuľovú šťavu do henny pridávam pre podporu rastu vlasov a podľa mňa to krásne funguje a za ten cibuľový smrad to stojí! 😛 Keďže nemáme vhodný mixér, cibuľovú šťavu získavam „babičkovsky“ – cibuľu nakrájam na väčšie kúsky a zasypem ich cukrom. Cibuľa po pár hodinách pustí šťavu – do henny ju pridávam nakoniec, po odstátí, až tesne pred samotným hennovaním.

Pri miešaní hennovej pasty ma po chvíli prekvapila krásna farba celej zmesi – vyzeralo to na príkladnú ryšavú, bola som nadšená! Uvažujem, či za tou krásnou farbou hennovej zmesi stojí henna samotná alebo ibištekový prášok. 😀 A hoci to vyzeralo, že sa farebné pigmenty už začali uvoľňovať, nechala som hennu odstáť ešte pár hodín, nech sa farba uvoľní poriadne.

Hennová pasta

Pozoruhodné bolo len to, že hoci sa pasta hneď krásne vyfarbila, kožu mi zafarbiť nechcela… Po rokoch hennovania by som síce mala mať prax, i tak si pri zarábaní hennovej pasty viac či menej zašpiním prsty štýlovými oranžovými fľakmi, ktoré zmiznú až po pár umytiach rúk. 😆 Tento raz sa však fľaky nedostavili – nezvyklé…

Vráťme sa však k môjmu hennovému príbehu – hennu nechám pracovať niekoľko hodín prikrytú igelitovým vreckom, hennujem vždy večer. Keďže je hennu dobré nanášať na vlasy teplú, zvyknem si pastu urobiť hustejšiu a po odstátí ju ešte doriedim teplým čajom. Pri tomto hennovaní som pastu už nedorieďovala (bola by pririedka), ohriala som ju v mikrovlnke… Čo je asi veľký hennový hriech – väčšinou sa dočítate, že takto veľmi ľahko zničíte lawson (t.j. prírodné farbivo, ktoré henna obsahuje). Ja som hennovú pastu ohrievala veľmi opatrne – 30 sekúnd, premiešať, 30 sekúnd, premiešať a nezdá sa mi, že by to farbe ublížilo… Ale nabudúce si radšej dám tú námahu s vodným kúpeľom, resp. si hennovú pastu najprv urobím hustejšiu a potom ju doriedim teplým čajom, veď viete. 😉

Ak sa pýtate, či je praktické hennovať si vlasy večer – pre mňa rozhodne áno! Pretože ja s hennou na vlasoch spávam, t.j. bežne ju nechávam pôsobiť minimálne 12 hodín. 😆 Nie je to extra nepohodlné, ani maximálne nebezpečné – uterákový turban si zafixujem veľkými zatváracími špendlíkmi, cez vankúš pre istotu prehodím uterák.

K nanášaniu henny na vlasy (minule som natrafila na dilemu, či hennu nanášať na „špinavé“ vlasy alebo čerstvo umyté, suché alebo vlhké – ja osobne volím čerstvo umyté, uterákom presušené vlasy…) nemám špeciálny komentár, prášok bol veľmi jemný, rovnako ako pasta z neho, nanášanie tým pádom bezproblémové. A ak sa posunieme v čase, aj vymývanie henny z vlasov bolo bezproblémové – stačilo ich poriadne pooplachovať vodou a nakoniec umyť kondicionérom (nie šampónom!).

A výsledná farba? Moje vlasy sú už po rokoch hennovania pomerne tmavé a stabilne hrdzavé, preto ma „nová“ farba nezvykne bohvieako ohúriť, už dlho mi prídu viac-menej rovnaké. Rovnako pekne ryšavé, lesklé a jemné. 🙂 Čerstvo po nahennovaní sú len trochu žiarivejšie a živšie ako tesne pred hennovaním. A tak tomu bolo aj tento raz – svieža medená farba presne podľa môjho gusta! Farbiaci efekt na jednotku!

Čerstvo nahennované vlasy

S kvalitou indickej henny od hennanavlasy.sk som teda spokojná, páči sa mi od fešnej orientálnej škatuľky až po výslednú farbu. Cena je tiež veľmi slušná, a ak ste z Bratislavy, ušetríte aj na poštovnom pri osobnom odbere.

*

Čistú indickú hennu pre moje hennovanie poskytol e-shop hennanavlasy.sk. Ďakujem krásne za možnosť vyskúšať ju!

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

40 komentárov

  1. Michaela
    28. decembra 2021

    Musím říct, že hennu se chystám vyzkoušet už opravdu dlouho, ale jak vidím, tak než se k tomu odhodlám, tak ještě nějaký ten čas určitě uběhne 🙂
    Hennu chci sehnat podobného eshopu jako je tento LINK ODSTRÁNENÝ, to znamená co nejvíce přírodní, proto i ta ze článku mě docela zaujala 🙂

    Upravené administrátorom blogu 23.1.2022, odstránený reklamný link

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      23. januára 2022

      Milá Michaela/Iva, prosím, nezneužívajte tento blog na šírenie reklamy, aj keď sa ju snažíte písať viac-menej relevantne (aby aj reklama bola relevantná, však) a asi si z nich minimálne kúsok tým pádom aj prečítate… Ďakujem za pochopenie.

  2. Viki
    27. januára 2022

    Dobrý deň, chcem sa opýtať kde zoženiem ibistekovy prášok

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      30. januára 2022

      Dobrý deň. Aj v e-shope, ktorý predáva túto hennu ho nájdete. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie