Henna, príručka hennovania

Kompletný fotopostup hennovania nájdete na dlouhevlasy.cz.

Ktorá značka henny je najlepšia

Ja osobne mám skúsenosti s deviatimi značkami: francúzskou Henné Color, egyptskou Five Fives (resp. Lambda), nemeckou Sante, indickou Khadi, africkou Sheabutter Cottage BAQ hennou (kedysi ponúkal BIOnatural.sk), hennou z predajbylin.sk, americkou Light Mountain aj Rainbow Research, indickou hennou zo stránky hennanavlasy.sk aj českou Voono. A až na rozdielnu cenu a počet farebných odtieňov v nich nevidím prakticky žiaden rozdiel – že by jedna bola výrazne kvalitnejšia ako druhá, že by sa mi s niektorou lepšie pracovalo, že by dáka mala krajšiu či dlhotrvácnejšiu farbu. Svoju obľúbenú značku si asi každý nájde sám, mne je zatiaľ najsympatickejšia hádam Light Mountain (na krabičkách má zvieratká! 🙂 ) alebo indická henna z hennanavlasy.sk Ale hennu dostanete kúpiť aj bioobchodíkoch, obchodíkoch so zdravou výživou. Cenové relácie sa zväčša pohybujú okolo 4-10 € za balenie (100 g).

Henna, ako zarobiť hennovú pastu na vlasy

Pripravte si dáku misku, nasypte do nej hennu – ak máte krátke vlasy, postačí Vám polovica balenia (50 g), pre vlasy dlhé cca po plecia to bude okolo 80 g, na vlasy dlhé cca do polovice chrbta celé 100 g balenie. Vzhľadom na hustotu vlasov to môže byť aj menej alebo viac. K henne prisypte (resp. prilejte, pridajte…) vybrané prísady, vždy prilejte aspoň lyžicu rastlinného oleja (lebo henna môže vlasy trochu vysušovať, ja milujem napr. kokosový olej, no poslúži prakticky akýkoľvek, od olivového cez mandľový až po jojobový a všetky medzitým). Nakoniec zalejte „zálievkou“ a miešajte plastovou (nekovovou) lyžicou.

Picture from Flickr

RedHead

Typ „zálievky“

Hennu možno zalievať kadečím – obyčajnou vodou, čajom, kávou… Každá táto „zálievka“ má iné pH a tým pádom iný vplyv na farebnosť henny:

  • obyčajná voda: výsledná farba by mala byť prirodzene „hennová“ – hnedo-ryšavá;
  • čierny čaj: pre sýtejšiu, trochu tmavšiu farbu;
  • ibištekový, šípkový čaj alebo červené víno: na podporu červených tónov;
  • káva: pre tmavšiu červenú a prehĺbenie hnedých tónov (Pozor, káva vraj vysušuje pokožku hlavy, takže nezabudnite na olej!).

Viem, že podaktorí ľudia ako „zálievku“ používajú čisto citrónovú šťavu, aj keď citrón a spol. sú skôr katalyzátory (chémiu som nikdy nemala rada, tak šťavu z citrusových plodov nazvime podstatnou až nevyhnutnou prísadou henny – t.j. zalejete čajom alebo kávou a pridáte aj citrón, pretože práve kyslosť spúšťa uvoľňovanie farbiva z henny):

  • citrón: farba bude ryšavejšia
  • pomaranč alebo ocot (vínny, jablčný): farba bude červenšia.

Ja som si v poslednej dobe obľúbila ibištekový prášok – ktorý je podobne ako citrón kyslý a pomáha z henny hravo a rýchlo uvoľniť farbivo (pridávam citrón aj ibištek).

Teplota „zálievky“

Zalievať studenou či teplou vodou? Pri zaliatí studenou vodou (resp. ohriatou na izbovú teplotu) má henna vraj najlepšie regeneračné účinky, ale o to menej zafarbí (ale kvalitná henna vraj dobré farbí aj pri zaliatí studenou vodou). Vrelá až vriaca voda (80-100°C) zasa zabezpečí úžasnú farebnosť, no zníženú regeneračnú schopnosť. Teplá voda (40-60°C) je zlatou strednou cestou, aj zregeneruje, aj zafarbí. Ja čaj vždy nechám vychladnúť tak, aby sa už dal piť.

Henna a vhodné prísady do nej

Hennu môžete zaliať hocičím, môžete do nej primiešať kadečo – pri miešaní henny sa cítim ako taký malý alchymista! 🙂 Môžete si urobiť čaj z byliniek (ktorá je na čo dobrá Vám objasní nasledujúci zoznam) a zaliať ním hennu, môžete pridať korenie (viď „Vôňa henny“), oleje, ale aj dáky ten kondicionér či balzam na vlasy, ktorý kúpite v drogérii (aj keď ja vo svojom „recepte“ používam len to, čo ponúka kuchyňa).

Ja v poslednej dobe razím teóriu „menej je niekedy viac“ a do henny pridávam len lyžicu oleja, šťavu a kôru z jedného citróna, trochu ibištekového prášku, cibuľovú šťavu, 8 kvapiek tea tree oleja a 8 kvapiek éterického oleja, ktorý je práve doma poruke (zalievam silným čajom s medom).

  • Normálne vlasy: púpava, praslička roľná, rebríček
  • Suché a poškodené vlasy: koreňa kostihoja, kvet bazy čiernej, olivový olej, arganový olej, ricínový olej, žĺtok, bambucké maslo, zázvor, prášok shikakai
  • Jemné a riedke vlasy: prášok shikakai
  • Mastné vlasy: potočnica, žihľava, kostihoj, šalvia, tea tree olej, jojobový olej, prášok aritha
  • Na podporu lesku: citrón, žihľava, maliny, ocot (jablčný alebo vínny), vajíčko (pozor, vajíčko vraj môže znižovať farbiaci efekt!), čaj roiboos, prášok aritha
  • Na podporu rastu vlasov: ľubovník, žihľava, šalvia, bazalka, rozmarín, šťava z cibule, prášok amla
  • Na uľahčenie rozčesávania: čerešňová kôra, jogurt, pivo
  • Proti lupinám: brezová kôra, kostihoj, žihľava, mäta, ocot (jablčný alebo vínny), tea tree olej, prášok neem
  • Na upokojenie vlasovej pokožky: čaj rooibos
  • Vhodné pre získanie svetlejších odtieňov: harmanček, nechtík, kvet divozelu, citrónová kôra, med, zelený čaj
  • Vhodné pre získanie ryšavých tónov: kurkuma (ktorá originálne farbí na žlto, takže blondínkam a svetlovláskam by mohla vo vlasoch narobiť žltú neplechu, ale slečnám s tmavšími vlasmi vraj dokáže po pridaní do henny vyčariť pekné ryšavé tóny), rakytník (ktorý farbí vyslovene na oranžovo)
  • Na podporu červenej farby: pomarančová šťava, ocot (jablčný alebo vínny), šťava z červenej repy, červené víno, šťava z granátového jablka, čaj roiboos, ibištekový čaj, šípkový čaj, mletá paprika, tea tree olej
  • Vhodné pre hnedé vlasy: káva, šalvia, levanduľa, celá škorica, klinček, rozmarín
  • Na získanie tmavšej farby: káva, čierny čaj, slez, šalvia, levanduľa, žihľava, celá škorica, klinček, rozmarín, sušené orechové listy alebo šupy, prášok amla

Vôňa henny, čo s ňou?

Ak Vám henna príliš nevonia, skúste pridať zo 8-10 kvapiek tea tree oleja (prípadne levanduľového či rozmarínového esenciálneho oleja). Tea tree olej podporuje červené tóny a trochu tmavšiu farbu a pomáha z henny uvoľňovať farbu. Rozmarín prekrví vlasovú pokožku. A levanduľa predovšetkým krásne vonia. 🙂

Ak doma zásoby esenciálnych olejov nedržíte, skúste korenie – to doma určite nájdete. 🙂 Vhodná je napr. škorica, nové korenie, muškátový orech, perníkové korenie, klinčeky, sladká mletá paprika. Vždy som si myslela, že lyžička korenia bohvieako nedokáže ovplyvniť výslednú farbu henny, aj keď som počula, že škorica, klinčeky a paprika podporujú červenú. Potom som ale zistila, že niektoré slečny do henny nasypú celý sáčok mletej sladkej papriky a to by už mohlo ovplyvniť aj farbu…

Mne osobne henna nesmrdí, no priznávam, že nevonia práve najpôvabnejšie. Ja do nej vždy postrúhanú citrónovú kôru a pár kvapiek levanduľového oleja.

Doba odstátia hennovej pasty

V skratke platí: hnedú a najmä čiernu hennu nenechať odstáť (ak tieto odtiene obsahujú indigo, mohlo by sa časom znehodnotiť a henna by potom farbila väčšmi načerveno, než nahnedo či čierno); červenú a ryšavú kľudne nechať na pokoji celú noc (pri izbovej teplote prikrytú plastovým sáčikom) – aby sa z nej uvoľnila farba. Ak ju odstáť nenecháte, farba sa z nej začne uvoľňovať až keď ju máte na vlasoch a teoreticky by potom doba pôsobenia mala byť dlhšia.

Ako nanášať hennu na vlasy

Hennu na vlasy nanášajte po jednotlivých pramienkoch, začínajte od korienkov. Netreba vám na to štetec na farbenie vlasov, pokojne to zvládnete len rukami. Ale pozor, nezabudnite na jednorázové rukavice, inak by vám henna mohla zafarbiť pokožku – nie nadarmo sa henna používa aj na dočasné tetovania! (Pred hennovaním je dobré natrieť si čelo, uši a zátylok pri línii vlasov mastným krémom, predídete tak zafarbeniu pokožky. A ak sa oranžové fľaky predsa len pošťastia, skúste ich zmyť trochou oleja zmiešaného s citrónovou šťavou.)

Picture from Flickr

henna, mehendi

Doba pôsobenia henny na vlasoch

Vraj platí: čím dlhšie necháme hennu pôsobiť, tým intenzívnejšia bude výsledná farba. Na dosiahnutie veľmi tmavej alebo čiernej farby sa preto odporúča doba pôsobenia minimálne 6-7 hodín; pre získanie hlbokej červenej farby 4-5 hodín. Myslím, že by ste si hennu na hlave mali nechať aspoň jednu-dve (podľa iných zdrojov dve-tri) hodiny. (Niektorí s hennou dokonca spia – ako napr. ja 😀 – alebo ju nechávajú pôsobiť až 24 hodín!)

Keď má človek už hennu na vlasoch, je dobré mať vlasy v teple – uterák, ktorým si zabalíte vlasy, môžete predtým na chvíľu namočiť do horúcej vody, nahriať ho fénom alebo sa môžete vyhrievať na slniečku (predpokladám, že kadernícky sušič vlasov doma asi nemáte). Vďaka teplu bude farba intenzívnejšia a sýtejšia. Preto je aj dobré patlať si hennu na vlasy ešte teplú – čo môžete docieliť tak, že ju na cca 30 minút necháte zapiecť v trúbe (na 50-100°C), pri čom ju nezabudnite prikryť. (Ja si ohrievam skôr čaj, ktorým hennovú pastu tesne pred nanášaním ešte trochu doriedim alebo hennu zohrievam vo vodnom kúpeli.)

Umývanie vlasov po hennovaní

Pri vymývaní henny z vlasov si môžete dopomôcť kondicionérom, no rozhodne si ich neumývajte šampónom! Dokonca je fajn po čerstvom nahennovaní s umývaním vlasov šampónom počkať aspoň také dva dni, aby sa henna vo vlasoch stihla ustáliť (ale raz som to prehnala s olejom, takže som mala mastné vlasy a prosto som si ich musela hneď poriadne umyť a nemyslím si, že by to farbe zasa dáko extra ublížilo).

Potom sa o vlasy môžete starať ako inokedy, nemusíte ich umývať dákym špeciálnym šampónom (ale celkom by sa hodil šampón na farbené vlasy), netreba prírodnú kozmetiku, kľudne môžete používať aj stylingové prípravky ako obyčajne.

Picture from Flickr
deklaruje, že z henny je neporiadok!

Henna Hair

Ako často hennovať

Môj rozostup medzi jednotlivými hennovaniami je päť týždňov, najoptimálnejší rozostup by mal byť 4-5 týždňov – hennovať prosto stačí raz mesačne.

Henna sa postupne vymýva, na vlasoch vraj vydrží 3-6 mesiacov, pri čom sú hennové odrasty menej badateľné – henna sa vymýva postupne a takpovediac „doprirodzena“, do vašej prirodzenej farby vlasov. Ak hennu skúsite iba dva-trikrát a omrzí Vás,  po chvíli sa takmer úplne vymyje. Ak ale budete hennovať pravidelne, henny sa časom už vymývaním nezbavíte, takže sa z nej stane permanentná farba – ak by som sa aktuálne, po piatich rokoch hennovania, chcela vrátiť k pôvodnej farbe, hennu si budem musieť nechať jednoducho odrásť… Časom teda aj pri hennovaní nastáva problém s odrastmi – vďaka henne vlasy časom stmavnú a odrasty tak môžu byť zrazu oproti dĺžkam vlasov prisvetlé. Niektoré dievčatá časom preto hennujú iba odrasty, aby dĺžky vlasov ďalšími vrstvami henny zbytočne nestmavovali.

Ak hennovanie dopadne neželaným odtieňom, skúste vyskúšať jeden z receptov na odhennovanie na hennanavlasy.eu (stránku si zoskrolujte nižšie).

Ako prejsť z chemickej farby na hennu

Prejsť z chemickej farby na hennu môže byť problematické aj nemusí. Odporúča sa medzi chemickým farbením (resp. akoukoľvek chemickou úpravou vlasov, teda aj trvalou onduláciou) a hennovaním nechať odstup štyri týždne (až šesť týždňov) a najprv účinky henny vyskúšať na skúšobnom pramienku vlasov. A pre istotu hennu taktiež na prvé razy nechať na vlasoch pôsobiť kratšie. Ja si chemicky vlasy nefarbím už roky, takže s touto problematikou osobné skúsenosti nemám.

Čierna henna

Čierna henna (a aj väčšina hnedých odtieňov) obsahuje indigo, preto sa nezalieva horúcou vodou, preto používame zásadité prísady, nie kyslé (takže žiaden citrón, skôr sóda bikarbóna alebo soľ). Dosiahnuť čiernou hennou skutočne čierne vlasy je vraj pomerne ťažké, niekedy sa využíva tzv. dvojfázové farbenie. Čítala som o slečne, ktorá chcela čierno-čiernu, ktorú hennou prosto nedokázala dosiahnuť, tak farbila chemicky na čierno a potom regenerovala hennou na preskačku. S čiernou hennou ale osobné skúsenosti nemám, preto si, prosím, informácie radšej pohľadajte napr. na fóre dlouhevlasy.cz.

Henna a blond vlasy, henna a šediny

Žiaľ (pri šedinách skôr našťastie) nemám blonďavé ani sivé vlasy, preto si potrebné informácie opäť radšej vyhľadajte niekde inde.

*

Ďalšie informácie nájdete najmä na dlouhevlasy.czhennanavlasy.eu, odkiaľ som aj čerpala (plus zo svojich osobných skúseností). Bibliou hennovania je knižka Henna for Hair, „How-To“ Henna.

*

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

73 komentárov

  1. Ema
    8. septembra 2015

    Ahoj ahoj,

    farbenie hennou som nikdy neriešila, ale keďže už dlhšie prechádzam na prírodnú kozmetiku, tak asi by nebolo od veci zameniť klasické farby za prírodnú 🙂 Plus čo tu čítam o tom zlepšení kvality vlasov, no o to viac ma to zlákalo.
    Už nejaké hodiny čítam na nete o tom čosi viac, keďže som o tom nič nevedela 🙂
    Mám už aj nejaké šedivé vlasy, prirodzene tmavo hnedé a farbené na hnedočiernu. Takže aj hennou by som išla do miešania s indigom, aby som docielila tmavohnedú a snáď prekryla šediny.
    1. Chcela som sa opýtať, či sa farba vymýva – teda či farbí uteráky napríklad, alebo tričko okolo krku keď sa človek spotí. Totiž také skúsenosti som mala s farebnými šampónmi, tak aj preto som už dlhé roky používala dlhotrvajúcu farbu, ktorá po prvom farbení už ďalej nič nefarbila…
    2. A ďalšia otázka, ako je to s čistou hennou a čistým indigom v porovnaní s už namiešanými farbami? Aký je tam rozdiel vo výsledku, v príprave, v nanášaní? Čo by si mi poradila?

    3. A ako je to so zafarbenou pokožkou hlavy? Konečne som totiž objavila chemickú tmavohnedú farbu, po ktorej sa dá pokožka pekne vyčistiť a nemám na pokožke okolo vlasov tmavohnedé škvrny zopár dní… Totiž vždy sa podarí prejsť aj na kožu keď chcem mať vlasy zafarbené poriadne od korienkov pri čele. Ty sama asi indigo nepoužívaš, no možno niekto z tvojich známych…

    4. Koľko vlastne také farbenie vyjde cenovo? Vlasy mám polodlhé až dlhé.

    5. Pochopila som to správne, že hlavné prísady sú (v mojom prípade) henna, indigo a nejaká tekutina (napríklad káva) a to ostatné je už len bonus, ktorý nie je nevyhnutný?

    6. Henna sa nanáša na suché umyté vlasy? Čítala som niečo aj o problémoch so silikónom v šampónoch.

    Prepáč za množstvo otázok a vďaka za fajn blog 🙂

    Odpovedať
  2. Dada Baroková
    12. septembra 2015

    Ahoj, Ema!

    1. Áno, henna sa vymýva. Po hennovaní mám oranžový uterák – mám biele uteráky. Tričko sa mi pri krku ešte nikdy nezafarbilo.

    2. Namiešané farby obsahujú hennu a indigo (alebo inú prímes, prímesy…) v určitom pomere. Namiešané farby si preto nekupujem – chcem predsa hennu, tak si kúpim čistú hennu a odtieň si domiešam sama presne podľa potreby, ľubovôle.

    3. Henna farbí pokožku. Vždy si natriem čelo a uši krémom a aj tak ich mám potom oranžové a prakticky ničím to nejde dole. Ale mám ofinu. 😀 A čerstvo po hennovaní nenosím vysoký cop. 😆

    4. Hennovanie ma cenovo vychádza na 5 dolárov mesačne – to je cena henny. Plus jeden citrón, plus lyžička oleja, plus lyžička ibištekového prášku, plus čaj plus voda… Dohromady asi 8 eur max. Je to náročnejšie skôr na čas – účinkovanie henny 10 hodín plus zarobenie a nanesenie henny ďalšia hodina, dve…

    5. Áno.

    6. Tiež som počula všeličo, ja ju nanášam na čerstvo umyté, uterákom presušené vlasy.

    Ďakujem. 🙂

    Odpovedať
  3. janka
    28. októbra 2015

    Ahoj Dada 🙂 Zdravim ta a chcela by som sa spytat na par veci. Roky som si farbila vlasy chemickymi farbami + zehlicka + fen atd takze som postupne poslala polku svojho vlasoveho porastu do teplych krajin :-D. Teraz uz tri mesiace nefarbim chemiou, nezehlim ani nefenujem + nejake tie vitaminy a vlasky sa trosku spamatali. Pred par dnami som si dala na vlasy hennu five fives odtien dark brown.. Z tvojho pisania som pochopila ze najlepsia je na regeneraciu cista henna. Tak sa chcem spytat ci sa vobec oplati takato henna (miesana) davat na vlasy alebo ak chcem zhustnutie a ozdravenie vlaskou tak ci si mam davat len cistu hennu. Problem je v tom ze mne sa velmi syto cervene, kriklave odtiene nehodia. Tak sa chcem este spytat ci by sa dala ta syta cervena z cistej henny nejako utlmit bylinkami alebo cim aby to bolo viac do hneda. Alebo ak by som si dala najprv cistu hennu a nasledne hnedu, ci by to tu cervenu prekrylo. Dakujem ti za odpovede. Mas velmi pekny blog. Dufam ze som ta s tymi otazkami neotravila 🙂

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      30. októbra 2015

      Ahoj, Janka. Jestvuje aj vyslovene bezfarebná henna, ktorá farbu vlasov nezmení, iba ich vyživí. Existuje aj hnedá henna – netvrdím, že najlepšia je čistá henna, respektíve keď chce človek hennovať, prečo by si platil nie za hennu, ale za kadejaké lacnejšie prímesy? Ktoré si tam môže predsa pridať i on sám? 😀 Tým ale netvrdím, že predmiešané odtiene sú menej kvalitné, len… Hennu vždy aj tak odporúčam tým babám, ktorým červená nevadí alebo práve naopak, túžia po nej. 🙂 Ak ti červená nevyhovuje, choď do henny bezfarebnej. 🙂

      Dať si najprv čistú hennu a potom hnedú, to je tzv. dvojfázové farbenie a áno, potom by farba z druhej fázy mala lepšie chytiť. 🙂 Ide len o to, že aj keď to najprv bude pekne hnedé, indigo sa vymýva rýchlejšie ako henna, takže ku koncu to pôjde vždy viac dočervena. 🙂

      Za pochvalu ďakujem. 🙂

  4. Ivana Hudačková
    18. decembra 2015

    Ahoj!
    Dnes som prvýkrát skúšala farbiť práškovou hennou, ale zrejme som niekde spravila chybu. Totižto, v zmesi sa mi vytvorili čosi ako hrudky veľkosti pieskového zrniečka a väčšie a asi polhodinu po nanesení mi to začalo vypadávať spoza uteráka a igelitovej čiapky… No, bolo to všade, len nie na mojej hlave 😀 Celkovo už pri nanášaní som mala pocit, že to nie je práve roztierateľná hmota a snažila som sa zachovať tú konzistenciu jogurtu. Pritom som použila okrem prášku ešte kokosový olej, med, šťavu z citróna a trošičku kurkumy… Neviete mi poradiť, kde som mohla spraviť chybu? Snáď som podcenila teploty hmoty pri aplikovaní (vynechala som vodný kúpeľ, avšak doliala som tam asi lyžicu horúcej vody)?
    Ďakujem za odpoveď! 🙂

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      20. decembra 2015

      Ahoj, Ivana! Počkaj, ty si nepoužila žiadnu tekutinu? 😀 Ono, nevadí, keď sú v henne hrudky a môže ti podobne z vlasov opadávať, nemal by však opadať celá. 😆 Asi bola príliš hustá, no…

  5. Natália
    28. februára 2016

    Ahoj, rozmyšlam o henne… zatiaľ však len o tej bez farby. Chcela som sa spytať, či máš volake skusenosti aj s takouto hennou. Je volako chemicky upravovana aby sa zbavili farby? A ako je treba použivať? Ako často, koľko, ako ju použiť etc… Vopred ďakujem za rady 🙂

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      26. marca 2016

      Ahoj, Natália. Osobne som bezfarebnú hennu nepoužila. Nie je chemicky ošetrené, ono to vlastne nie je henna, ale iná podobná bylinka, ktorá však nefarbí – cassia. Prečítaj si skúsenosť mojej kamarátky tu: https://www.trojversie.sk/2013/06/par-dalsich-postrehov-k-hennovaniu/ – bod 3. 🙂

  6. gabika
    2. marca 2017

    Ahoj,vcera som si zafarbila vlasy indickou hennou z aliexpressu odtien red wine. Primiesala som si do nej olivovy olej, mensiu polku citrona,cerveny caj a trochu kavy a kakaa.Cakala som sytu bordo a vysla mi hnedo-rysava,ako sa mam tej rysavej zbavit?Naozaj by som chcala tmavu cervenu,som tmavsi typ,rysava na mne vyzera fakt hrozne.Prosim,porad 🙁 ! Dakujem

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      4. marca 2017

      Ahoj, Gabika. Farba sa po pár umytiach úplne vymyje, tento odtie teda ustúpi, nerob si starosti. 🙂 Henna však vždy farbí do červeno-ryšava – nemyslím, že by si sa ryšavej vedela úplne vyhnúť… Keď tak skús henny Henne Color (kúpiš napr. na bionatural.sk, link nájdeš aj tu vpravo v menu), myslím, že tam tie odtiene celkom vychádzajú. A nepoužívaj kávu a kakao. 😉

  7. Kejty
    13. februára 2018

    Ahoj,
    Farbím si vlasy už niekoľko rokov na tmavo hnedo, používam Syoss 3-10 číslo je to skôr šampón tam píšu neviem…
    No a teraz sa ku mne dostala Henna, aj z toho dôvodu že mi dosť začali vypadávať vlasy mám ich redšie aj kvalita sa mi veľmi zhoršila. Kedysi som mala prirodzené krásne kučeravé vlasy v takej plavej hnedej farbe až kým som sa nezačala farbiť. Síce kučery som mala ale postupom času zmizli a teraz ich mám farbené a riedke….
    Čo je lepšie? Nafarbiť si ich hennou tmavou čo by mala chytať na tmavo hnedo až čierno? Nevadí že som si ich doteraz farbila nechytí mi to na nejakú divnú farbu?
    Alebo? Môžem si dať na farbené vlasy len tú bezfarebnú hennu ? Ako by to vyzeralo keď mi začnú vlasy viac odrastať, keď mám svoje vlasy svetlo hnedé a nafarbené sú na tmavohnedú?
    A keby som si dala tú tmavú hennu ako mi to chytí na farbenú a na odrastené?
    Chcela by som to skúsiť trošku ušetriť vlasy a nejako im pomôcť, len neviem akým smerom ísť aby som si na hlave nevytvorila nejaký extrém 🙂

    Budem moc rada ak mi odpoviete na tieto moje bezradné otázky.

    Ďakujem 😉

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      16. februára 2018

      Ahoj, Kejty.

      Neber to nijako v zlom, ale v prvom rade si ty ujasni, čo s vlasmi chceš – lebo to si mi vlastne nepovedala. 😀

      Chceš zostať pri tmavohnedej farbe? Potom skús hnedú hennu, len si treba uvedomiť, že henna je prosto a jednoducho červená, takže sa ti henna bude vymývať tiež dočervena (pravdepodobne).

      Vadia ti červené odlesky? Potom pokračuj v chemickom farbení a vlasy medzi farbeniami regeneruj bezfarebným hennovým zábalom.

      Hennu môžeš použiť aj na predtým chemicky farbené vlasy, len treba medzi posledným chemickým farbením a hennovaním dodržať odstup – a aj zvyšné tvoje bezradné otázky ti zodpovie tento článok a ďalšie tu na blogu. 😉

      Držím palec.

  8. Lucia
    7. augusta 2018

    Mne po henne smrdia vlasy za tou bylinnou zmesou. Nemáš s tým skúsenosti? Čo robiť, aby to tak nesmrdelo aj deň po tom?
    Pravdou je, že som do toho nič nepridávali, to znamená henna+voda a použila som značku Vonoo alebo tak nejak sa volala…

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      11. augusta 2018

      Ahoj, Lucia. Henna je, bohužiaľ, bylinka, takže tej vône sa nedá úplne zbaviť. Vždy bude voňať po bylinke. Môžeš ale pridať éterické oleje – vybrať stačí podľa toho, čo máš rada. Držím palec. Dada

  9. Nika
    16. augusta 2018

    Ahoj, chcela by som sa opýtat, ci mi nahodou nebudes vediet pomoct 🙂
    Pamatam si, ze kedysi mi prave aj tento tvoj clanok pomohol lebo bol naozaj naplieskany informaciami, tak sa nadejam, ze mozno mi budes vediet poradit 🙂

    Hennujem sa uz asi 7 rokov a rozhodla som sa uplne si prestat farbit vlasy, lebo by som sa chcela vratit k svojej farbe. Farbila som sa na tmavohnedo/cierno (dvojfazovo, henna+indigo) a teraz ked sa mi to vymyva, je to strasne zelene 🙁

    nevies mi nahodou poradit, ci je nejaky sposob ako sa tych odleskov zbavit bez toho, aby som sa musela znova zafarbit? :/

    Dakujem 🙂

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      18. augusta 2018

      Ahoj, Nika. Bohužiaľ tu poradiť z vlastnej skúsenosti neviem, s hennou s indigom nemám žiadne osobné skúsenosti. Každopádne je divné, aby sa akákoľvek henna vymývala dozelena… Zelená hrozí skôr pri henne a peroxide, kde to môže nepredvídateľne zreagovať (t.j. napr. pri prechode z chemických farieb, kde boli vlasy zosvetľované za pomoci peroxidu). Nepoužívaš nejaký divný šampón odfarbovací alebo čo? Fakt neviem, čím to môže byť… :-/

    2. Nika
      19. augusta 2018

      Ahoj,
      Mne to divné nepríde, keďže vždy keď som si zaeobila čistú hennu, tak tá hmota má nazelenalú farbu… a vždy keď sa vymylo to indigo a ostala mi len henna a nezafarbila som sa hneď, malo to na slnku zelené odlesky… a keďže teraz sa už farbiť nechcem, stále viac to hádže dozelena keďže to nechcem prekryť… keď som prechádzala z chemickej farby, čakala som pol roka a peroxid som nepoužila v živote, lebo som používala vždy čiernu farbu… a ako som písala, bolo to 7 rokov dozadu, tie vlaay sú už dávno odstrihnuté… :/
      Vlasovú kozmetiku mám výhradne prírodnú, jemnú bez silikónov, parabénov, SLS a pod… no nič teda tak asi iba počkať aby to už vyrástlo a odstrihnúť… ale ďakujem aj tak 🙂

    3. Dada Baroková
      25. augusta 2018

      S indigom osobné skúsenosti nemám, možno je to pri ňom bežné… Hoci ja si teda bežne zarábam čistú hennu a nikdy zelená nebola – zelená je iba vtedy, kým je prášková, po zarobení býva hnedá alebo hnedá dočervena… Mám kamošku, čo farbila hennou na čierno a jej sa teda nikdy nevymývala farba do zelena… Indigo odišlo prvé, potom to bývalo dočervena – lebo henna ako taká ide vždy dočervena. Fakt neviem, vyhľadaj niekde info o čiernej henne. Držím palec. 😉

  10. Slávka
    10. júla 2019

    Zdravím, tak ja mám inú skúsenosť s hennou. Prírodná henna medená. Značka Indiana natur henna (snáď ok názov). Nikdy som pod ňu nekrémovala pokožku, a nezafarbila mi ju. Len vlasy. Pôsobila aspoň 3h a ak z nej bolo na ušiach, zmylo sa to… Farba sa vymývala aj 3 týždne, teda v sprche vždy tiekla taká voda, akoby som práve vymývala hennu… Napriek tomu mi jedno farbenie tou hennou odrastá už takmer rok… Vlasy mi rastú pomaly. A to som myslela, ze sa postupne povymýva… Farbila som ňou hlavne kvôli ozdraveniu vlasov….

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      13. júla 2019

      Ak ide iba od ozdravenie vlasov, existuje aj bezfarebná henna (cassia), ktorá vlasy nezafarbí. Každý človek je iný, každé vlasy sú iné, henna vždy teda vypáli inak. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie