Pečiem domáce pečené tvarohové buchty

Na babičkine tvarohové pečené buchty si, po pravde, nepamätám – asi preto, že som ako malá mala iných favoritov babičkinej kuchyne (napr. zemiakové šúľance s makom!). Tvarohovým buchtám som na chuť prišla až nedávno – aj keď ide o kysnuté cesto, podarili sa mi na prvýkrát a chutia jednoducho úžasne, preto sa o recept mienim podeliť aj s Vami!

Pečené buchty - recept

Recept je zo skvelej kuchárskej knihy Veľká domáca kuchárka (L. Nodl, j. Mandžuková, K. Havlů, 2007), ktorá obsahuje skutočne chutné recepty aj s peknými obrázkami. Škoda len, že orientácia v nej môže byť trošku problematická – chýba mi obyčajný abecedný register, tento je totižto delený do kategórií, no nielen na jedlá z hydiny, múčniky, konzervovanie a tak ďalej, ale aj na múčniky z krehkého, kysnutého či treného cesta a čo ak hľadám kokosovú bábovku, no nie som si istá, z akého cesta sa robí? 😀 Ale radšej prejdime na samotný recept. 🙂

Potrebné suroviny na pečené buchty:

Kvások

  • 100 ml mlieka
  • 1 kocka droždia (podľa originálneho receptu postačí 30 g, no bežná kocka má 42 g a vždy ju použijem celú – čo by som robila s 12 g droždia? 😀 )
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • 1 polievková lyžica polohrubej múky

Cesto na buchty

  • 150 ml mlieka
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • ½ čajová lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 50 g masla

+ 80 g masla na vymastenie pekáča a potieranie buchiet
+ práškový cukor na posypanie

Tvarohová plnka

  • 500 g tvarohu
  • 1 vajce
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 vanilínový cukor

Postup:

1. Do vlažného mlieka (100 ml) rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a lyžicu múky a premiešame. Necháme vykysnúť.

2. Zatiaľ si vo väčšej mise zmiešame múku s cukrom a soľou. Vajce rozšľaháme vidličkou a zmiešame s mliekom (150 ml). Maslo (50 g) opatrne roztopíme v mikrovlnnej trúbe. Nakoniec všetko zmiešame dohromady – sypké suroviny i tekuté a aj vykysnutý kvások a rukami vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho hodinu kysnúť zakryté kuchynskou utierkou. Maminka mi prezradila babičkin tip – vraj cesto môžeme odložiť na radiátor, aby vďaka teplu lepšie vykyslo.

Pečené buchty - cesto

Tvarohové buchty

3. Tvarohovú plnku pripravíme jednoducho zmiešaním všetkých ingrediencií. 🙂

4. Z vykysnutého cesta lyžicou vykrajujeme približne rovnaké kúsky cesta, z ktorých formujeme malé placky – najlepšie rovnomerne hrubé. Aby sa nám s cestom lepšie pracovalo, môžeme si pracovnú dosku a ruky pomúčiť.

Pečené buchty - vypracované buchtičky

Naplnené tvarohové buchty

5. Do stredu každej placky dáme kopček tvarohovej plnky a okraje cesta spojíme – akoby sme šli viazať batôžtek, až ich sformujeme do tvaru buchty.

6. Buchty ukladáme na maslom vymastený plech spojom dolu a potierame ich roztopeným maslom (80 g) z každej strany – zvrchu i po bokoch, aby sa nám nezlepili. Vraj ich treba ukladať voľne, nepritláčať k sebe, ale ja nabudúce rozhodne vyskúšam po jednej buchte do každého radu pridať, nech im mám trochu vyššie. 😉

Buchty na pekáči pred kysnutím

7. Po naplnení pekáča buchty necháme ešte 20 minút kysnúť. Väčšinou sa mi počas kysnutia zopár buchiet (až väčšina 😀 ) trochu potrhá a plnka sa derie von, no vôbec to nevadí, upečú sa i tak pekne a nič sa nepripáli.

Buchty na pekáči po nakysnutí

8. Buchty pečieme v rúre vyhriatej na 200°C, po zapečení teplotu trochu znížime (ja som ju znížila na 170°C) a dopekáme dozlatista cca 40 minút. Mojim buchtám však zväčša bohato stačí taká pol hodina – priebežne ich kontrolujem. (Prosím, rešpektujte tu však aj skúsenosti s vlastnými rúrami na pečenie.)

9. Upečené buchty necháme vychladnúť v pekáči a pocukrujeme práškovým cukrom.

Upečené tvarohové buchty

Dobrú chuť!

Tvarohové buchty chutia najlepšie čerstvé a s teplým mliekom! Keď sú „staršie“, stačí ich na 20 sekúnd zohriať v mikrovlnnej trúbe a budú opäť voňavé, chrumkavé a teplé ako čerstvé!

Buchty možno plniť aj makovou, lekvárovou či orechovou plnkou, ale u nás vedie tá tvarohová. No prikladám aj ostatné – pre istotu:

Maková plnka:

  • 200 g mletého maku, 250 ml mlieka, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor
  • Mak nasypeme do menšieho hrnca, zalejeme mliekom a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Nakoniec pridáme cukor.

Orechová plnka:

  • 125 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 200 g vlašských orechov
  • Orechy pomelieme. Mlieko nalejeme do menšieho hrnca, rozmiešame v ňom cukor a necháme zovrieť. Do vriaceho mlieka prisypeme mleté orechy a krátko povaríme, aby bola zmes dostatočne hustá.

Pri lekvárovej plnke buchty prosto plníme lekvárom – ak je príliš hustý, môžeme ho zriediť trochou vlažnej vody. 🙂

Dobrú chuť!

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

8 komentárov

  1. StandyB
    5. marca 2014

    šuľance s makom zbožňujem 🙂 v jednej miestnej presovskej restauracii ich robia uzasne nie sulance posipane makom ale rovno makom plnene ….aaaaaaa mnam … inac som si povedala ze sladke si doprajem raz do tyždňa musím ho zo svojho jedalnička dať preč …potom sa citim lepsie nemam vyrazky a kilo navyse na vahe okej to som odbocila

    mnam buchty :D:D:D

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      5. marca 2014

      Šúľance ale nevyraďuj z jedálnička! Šúľance nie sú sladké! Je to len… sladké jedlo! 😆

      Mamina zvykla kupovať také mrazené šúľance predrobené a tie boli tiež ešte aj makom plnené! 🙂

      A sprav si buchty, keď mňam! (A keď dnes začína ten pôst! :grinnod: )

    2. standyb
      6. marca 2014

      v ramci byť fit si to nemôžem dovoliť 😀

    3. Dada Baroková
      6. marca 2014

      Použiješ nízkotučný tvaroh a bude! 😛

  2. Polly
    6. marca 2014

    ake chute si mi narobila! milujem tvaroh! vcera som ich rovno chcela urobit, ale drahy vyhlasil, ze je presladeny…aka skoda!

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      6. marca 2014

      Sa stavím, že keby Drahý zacítil tú jedinečnú, úžasnú vôňu tvarohových buchiet, hneď by bol odsladený a buchtovo naladený! 😀

  3. ellanor
    8. marca 2014

    och mňamky :), šikovná si 🙂 a veľmi oceňujem nový dizajn blogu !!! <3 ja som minule skúšala tvarohový struhaný koláčik z vianočnej knižky hrnčeková kuchárka (síce tam nie sú obrázky, ale fantázia mi zatiaľ slúži 😀 ) a zjedol sa … 😉

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      8. marca 2014

      Ďakujem za pochvalu šikovnosti i novo-dizajnovosti! 😛 Hrnčekové koláče ja môžem, bez váženia je to hneď jednoduchšie! 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie