Zuzana Kubašáková: Víťaz je v každom z nás

Víťaz je v každom z nás

Na instagrame @premenna prebieha #premennachallenge2020, do ktorej som sa zapojila. Jednou z úloh je prečítať si knihu zo žánru, po ktorom by som sama od seba nesiahla.

Vydavateľstvo TAKTIK ma oslovilo, či by som si prečítala a následne zrecenzovala ich knižku o športe (či skôr o športovcoch) Víťaz je v každom z nás. Po knižke som teda nesiahla sama – lebo nie som práve športový typ (ani len pri tom čítaní), sama sa mi ponúkla!

Recenzia knihy Víťaz je v každom z nás

Knižka Víťaz je v každom z nás od Zuzany Kubašákovej rozpráva príbeh piatich úspešných slovenských športovcov – Mateja Tótha, Vladimíra Konského, Richarda Nagya, Anastasie Kuzminovej a Zuzany Žirkovej , okamihy najmä z ich detstva, ktoré ich priviedli ku kariére športovca.

Najviac ma oslovil príbeh biatlonistky Nasti Kuzminovej – či už za tým bol fakt, že je jedným z posledných a teda autorka už bola skúsenejšia v písaní krátkych príbehov o športovcoch, alebo bola Nasťa prosto najúprimnejšia, najotvorenejšia – a tým jej príbeh väčšmi vynikol. Zaujímavý bol tiež príbeh plavca Richarda Nagyho, musí to byť sympatický, veselý človek. Príbeh boxera Vladimíra Konského zo začiatku knihy bol napr. dosť neurčitý – aj keď o podobnej téme asi nechcete veľmi hovoriť…

Kniha Víťaz je v každom z nás má veľmi peknú grafickú úpravu
Príbeh Nasti Kuzminovej v knihe Víťaz je v každom z nás

Príbehy sú tu naozaj príbehmi – s dejom, dialógmi, vraj na základe skutočných zážitkov daných športovcov, beletrizované. Páčil sa mi aj formát knihy – na úvod vždy zaujímavá umelecká ilustrácia, potom text = samotný príbeh, na záver stránky s fotkami športovcov, informáciami o nich a o ich športe.

Myslím, že by sa kniha páčila skôr mladším čitateľom (základná škola, koniec prvého stupňa) a z nejakého dôvodu skôr chlapcom (aj keď v knižke sú dve športovkyne), ktorí zvažujú, akému športu sa budú popri škole vo voľnom čase venovať. Kniha je skvelá inšpirácia, šikovný úvod! A ak je dieťa vyslovene fanúšikom daného športovca, určite ho knižka poteší dupľom!

Samozrejme nejde o ucelené biografie športovcov s tomu zodpovedajúcou výpovednou hodnotou. Ale páči sa mi spoločná téma, silný odkaz = že aj ten slávny športovec ovenčený víťazstvami začínal úplne obyčajne, ako dieťa nadšené pre šport a k víťazstvám sa dostal postupne, aj tvrdou prácou. Lebo víťaz sa ukrýva v každom z nás, len na tom treba popracovať! Pre mladšieho čitateľa pôjde určite o veľmi inšpiratívnu knižku, ktorá je ešte aj svojou dĺžkou (či skôr krátkosťou príbehov) pre deti ideálna.

O autorke knihy Víťaz je v každom z nás

Knihu Víťaz je v každom z nás napísala Zuzana Kubašáková, učiteľka angličtiny, ktorá písať začala po materskej dovolenke – aby sa nezabudlo na rozprávky, ktoré si s deťmi rozprávali. Je autorkou viacerých knižiek pre deti, jej debut Škriatok v pyžamku, ktorý vyšiel v roku 2016, sa stal bestsellerom. Medzi jej ďalšie detské knižky patrí jeho pokračovanie Víla zo šatôčkyKrajina Lubetha. Kniha Víťaz je v každom z nás je prvá spomedzi jej kníh z trošku iného súdka, hoci stále určená skôr mladšiemu čitateľovi. Autorka rada fotografuje a cestuje.

Päť zaujímavých ilustrácií, každú k jednému životnému príbehu športovca, nakreslila Andrea Magová.

Kde kúpiť dobré knihy?

Knižku Víťaz je v každom z nás si (alebo svojmu synátorovi či mladšiemu bratovi) môžete kúpiť na stránkach vydavateľstva TAKTIK alebo napr. v Martinuse.

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

2 komentáre

  1. Lukáš
    18. januára 2022

    To vypadá na pěknou motivační knížku. A co se týká jejího obsahu by mě zajímalo jestli dám jsou i nějaké tipy jak jíst třeba zdravě. A nějaké takové jídelníčky třeba na posilování nebo na různé tipy sportu.

    Upravené administrátorom blogu 18.1.2022, odstránený reklamný link nesúvisiaci s knižkou

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      23. januára 2022

      Milá Jana/Lukáš/Olga/Adel, prosím, nezneužívajte tento blog na šírenie reklamy, aj keď sa ju snažíte písať viac-menej relevantne (aby aj reklama bola relevantná, však) a asi si z nich minimálne kúsok tým pádom aj prečítate… Ďakujem za pochopenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie