Kam na výlet s deťmi: samozber jahôd Majcichov

Samozber jahôd v Majcichove

Chcela by som na blog pridať aj pár tipov na výlety s deťmi a psom – nakoľko radi výletujeme aj s Molly, no deti a psy sa často vylučujú, už len každé detské ihrisko je samý „zákaz vstupu so psom“. Prvý výlet bude ale paradoxne bez psa, no za to aktuálne letný – a síce na samozber jahôd, ktorý som si chcela už dlho vyskúšať.

Samozber jahôd v Majcichove s deťmi

Kam na samozber jahôd na západnom Slovensku?

Náš výber nakoniec padol na samozber jahôd v Majcichove, resp. medzi obcami Majcichov a Hoste, hoci to máme od Bratislavy trochu ďaleko, takmer až pri Trnave. Cena jahôd v Majcichove je však bezkonkurenčná, mali sme tým pádom naozaj výlet a páči sa mi, že tento samozber jahôd má veľmi aktuálny facebook, kde informujú napr. o zavretí poľa kvôli počasiu – čo sa nám veľmi hodilo, keďže sme na jahodách boli predminulý daždivý týždeň. Stačí si teda pohodlne pozrieť facebook a ste si istí, že sa do Majcichova neprejdete zbytočne.

Samozber jahôd sa dá nájsť ľahko, do navigácie sme si klikli adresu z facebookového profilu, pole je prístupné hneď z cesty, je pred ním veľké pekné parkovisko. Pri vchode Vám odvážia nádoby, ktoré ste si priniesli so sebou (ak ste zabudli, dajú sa aj zakúpiť), ak chcete oberať vo veľkom, môžete si požičať aj fúrik. A potom postupujete ďalej k zamestnancom, ktorí Vás navigujú k samotným jahodám – pole má 8,5 hektára a nie sú tam len jahody (ale aj hrášok, maliny a marhule), navigácia sa zíde!

Má zmysel vziať deti na samozber jahôd?

Po pravde som sa trochu obávala toho, ako samozber Pumuckli zvládne, či ho to bude baviť, či nebude bezhlavo trhať všetko, čo mu príde pod ruku… O chvíľu sme sa totiž dostali k nami vyhliadnutému riadku s jahodami – mali sme zájsť hlbšie do poľa, ľudí síce bolo na zbere habadej, ale ľahko sa dalo nájsť miesto, kde sme zberali sami, ďalší oberači boli od nás ďalekooo!

Jahody zo samozberu jahôd v Majcichove sú krásne, veľké a chutné!

V rámci upršaného týždňa bolo medzi jahodami trochu mokro, ale žiadne vyslovené blato, netrebalo nám gumáky, zvládli sme to aj v obyčajných teniskách. Pumuckliho sme nechali medzi nami v riadku, z jednej strany Chlap, z druhej ja, ale nakoniec nebolo potrebné ho špeciálne strážiť, chodil pekne medzi jahodami (nie cez ne), vyjedal pozberané jahody, vysýpal svoj košíček (ktorý som ja plnila) do veľkého vedra (ktoré plnil Chlap).

Pumuckliho jahody bavili a bol dobrý, určite zavážilo aj to, že mu jahody chutia, teda sa zabával najmä mlsaním. Pumuckli má rok, reálne jahody ešte sám neoberal, len nosil košíček (a trochu z neho jahody miestami rozhadzoval 😆), našťastie však netrhal ani listy a všetko. Každé bábätko, dieťa je však iné – mala som so sebou pre istotu aj nosič a počítali sme aj s verziou, že zberať bude iba jeden z nás a druhý bude strážiť a zabávať dieťa. Nakoniec ani nebolo treba, Pumuckli sa bavil, odporúčam však zadovážiť dieťaťu vlastnú vhodnú nádobu na zber (malý košíček je ideálny), aby sa cítilo adekvátne zainteresovane. 😉

Neviem ako dlho sme zbierali, možno hodinku? Nazbierali sme necelých 7 kilogramov jahôd, pri odchode nám vedro s jahodami opäť odvážili a zaplatili sme 2,60 € za kilo jahôd. Platiť sa dá aj kartou (mobilom). (Za 5 € viete kúpiť aj už nazbierané jahody.)

Samozber jahôd ako zábavu pre deti teda rozhodne odporúčam, Pumucklimu sa páčilo, pôjdeme aj o rok (respektíve ma láka aj samozber marhúľ) a určite konkrétne sem do Majcichova, kde sú jahody krásne a za dobrú cenu!

Čo s jahodami, jahodové recepty

A čo s nazberanými jahodami? Ja som robila jahodový džem a jahodový sirup, smotanovú tortu, niečo som zamrezila a niečo Pumuckli zmlsal len tak.

Jahodový džem v domácej pekárničke

Jahodový džem robievam roky v chlebovej piecke, lebo sa mi nechce miešať variaci sa džem na sporáku. Domácu pekárničku mám značky Sencor a je poriadne stará, určite teraz zoženiete aj šikovnejšie modely, ale na džem párkrát do roka mi aj tá moja stačí (inak som v nej zvykla piecť aj kváskový chleba – kým sme nemali kuchyňu). Rebelantsky som pri tom použila obyčajný cukor a Gelfix, aj keď to vraj nemáte robiť (a máte použiť želírovací cukor 1:1 či aký to pomer).

Džem som robila z 1 kg jahôd, iba som ich popučila, nemixovala som, lebo kúsky v džeme nám nevadia. Zamiešala som ich s 300 g cukru a Dr. Oetker Gelfix Super 3:1. Zmes som dala do chlebovej piecky, zapla som program „Marmeláda“ a za nejakú hodinku a pol bolo hotovo.

Poháre na džem zbieram počas roka – od rôznych kupovaných marmelád, kompótov, od medu… Umývam ich v umývačke riadu, pred plnením ešte vymyjem horúcou vodou s trochou octu (viečka na chvíľu namočím v horúcej vode s octom tiež) a plním horúcim džemom. Dobre uzavriem, prevrátim hore dnom a nechám pomaly vychladnúť zabalené v deke.

Domáci jahodový džem

Jahodový sirup s bylinkami (s mätou a medovkou)

Tento rok som prvý raz robila aj sirup, našla som si tento recept na jahodový sirup s mätou, upravila som si len pomery, keďže ja som sirup robila z 2 kg jahôd. Môj recept na jahodovo-mätový sirup je teda nasledovný:

  • 2 kg jahôd
  • 2 menšie citróny
  • 2 vetvičky mäty
  • 1 vetvička medovky
  • 1,5 litra prevarenej vody
  • 770 g cukru
  • 30 g kyseliny citrónovej

Jahody treba popučiť, pridať k nim na kolieska nakrájané citróny a lístky mäty, medovky. Ja som dala mäty viac (až 4 vetvičky) a sirup je moc mätový, teda by som nabudúce mäty dala určite menej. Trochu premiešať a nechať odstáť v chladničke do druhého dňa. Ja som tu čas trochu natiahla, lebo sme mali cez víkend program, sirup som teda dorábala až ob deň ráno – v chladničke vydrží stáť aj trochu dlhšie ako 24 hod., ale nepreháňajte to, aby jahody nezačali fermentovať.

Na druhý deň zmes prepasírujte cez gázu (použila som novú látkovú plienku), zmiešajte s cukrom a kyselinou a krátko povarte – len kým sa cukor nerozpustí, netreba priviesť až k varu.

Ako využiť jahody zo samozberu? Napríklad na domáci jahodový sirup s bylinkami!

Sirup som následne naplnila do sklených fliaš, pri plnení som ešte raz pasírovala cez sitko (bez gázy). Fľaše som použila od kupovaných sirupov, opäť umyté v umývačke a tesne pred plnením premyté horúcou vodou s octom.

Otvorený sirup treba potom skladovať v chladničke, aspoň mne ten môj po dlhšom pobyte len tak vonku na kuchynskej linke v týchto začínajúcich teplách, začína fermentovať… Neprišla som na to, prečo sa to deje, niekde som čítala, že treba viac cukru, možno som výluh vtedy nemala nechať tak dlho v chladničke… Ak tu máte nejaký tip, poraďte kľudne v komentároch!

Z hmoty, ktorá zostala po pasírovaní sirupu, som urobila smotanovú tortu – tú obyčajnú, nesmrteľnú, s piškótami, nakoľko zostatková jahodová dužina zostala dosť šťavnatá aj po vyžmýkaní cez gázu (citróny a mätu som predtým povyberala, nežmýkala som ich), len som k nej pridala cukor, nakoľko sa jahody lúhovali s citrónmi. Bolo mi ľúto tento zvyšok jahôd zo sirupu len tak vyhodiť, torta bola mňam, so sviežim mätovým podtónom. Kľudne teda využite aj Vy do nejakého pečenia. 😉

Sirup je super, len nie je až taký sladký, teda ho treba použiť trocha viac alebo Vám ulahodí, ak nie ste až taký maškrtník a ste skôr za sviežosť. Asi ho urobím aj z iného ovocia – napr. z mrazeného lesného ovocia z obchodu, možno s inými bylinkami, napr. s bazou (len by som mala vychytať to fermentovanie…)!

Tak čo, stihnete samozber jahôd? 🍓
Vezmete na jahody aj deti?
A čo dobré z jahôd robíte Vy?

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

2 komentáre

  1. Eva Chmelikova
    1. júla 2023

    Tak sa akosi vraciam naspäť k starému po turbulentných nie ľahkých rokoch. Blog som musela úplne opustiť, ˇkeďze je na ˇňom stále bývalý priateľ, ktorý ťažkosti uplynulého desaťročia spôsobil, ale už je to za mnou, neviem však nikdy odhadnúť čo by bolo ak by moje veci čítal.
    No ale o inom som chcela. Vraciam sa naspäť k blogom, ktoré som čítala. A zdá sa, že síce sa ľudia menia a vyvíjajú predsa gro v záujmoch zostáva rovnaké. Ospravedlňujem sa že som sa vypla na tak dlho. Snáď sa mi podarí občas vráťiť späť 🙂 Už si ma aj zrejme nepamätáš haha Jahodový syrup znie super.

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      9. júla 2023

      Ale práveže pamätám (Aj keď zjavne nie až tak dobre, pretože som si chvíľu myslela, že si napísala knihu – o formuliach 😀 -, ktorú mám v knižnici, ale to je Zuzana, takže som trochu dosť vedľa, pardón! 😛 )! Občas mi niečo od teba vybehne na Instagramoch! A som rada že opäť bloguješ (aj keď v angličtine, no aspoň si trošku potrápim mozog 😀 ), pretože mám pocit, že mi všetci prestali blogovať (ešte aj blog.cz zrušili!) a ja ako stará škola by som si nejaký ten blog teda miestami prečítala (aj keď tiež fičím na rýchlej instantnej zábave na Instagramoch a podobne)! Takže sa tvojmu komentáru (aj BLOGU!) fakt že moc moc teším! 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie