Pečiem „fake quiche“

Dnes som mala taký pekný deň! Ráno som bola na skúške z pracovného práva – čo síce neznie ako predzvesť pekného dňa, ale tento semester sa mi celkom darí, budúci týždeň ma čakajú ešte dve skúšky, tak si to snáď nepokazím. Cestou domov som bola na nákupoch – trebalo kúpiť ingrediencie na plánované pečenie. Zmyslela som si piecť „quiche,“ nad ktorým by moji francúzski predkovia asi zaplakali. Ale ja priznávam, že ide len o „fake quiche“ – v podobe malých slaných koláčikov, pečených vo forme na mafiny. Inšpirovala som sa receptom z Bez servítkyŠárčinou „školou“ vaření. Pre prípadných záujemcov pripájam recept:

*

cesto:
500 g hladkej múky, 250 g masla, 4 PL kyslej smotany, 2 vajcia, 2 PL vody, soľ

Ingrediencie sa zmiešajú, cesto sa nechá minimálne pol hodinu vychladiť v chladničke. Potom sa rozvaľká a rozkrája na štvorce primeranej veľkosti – aby rohy štvorcov prečnievali cez formičku na mafin na mafinovom plechu. Najprv som sa bála konzistencie cesta – či sa bude dať pohodlne vaľkať. Ale po pobyte v chladničke sa stalo dokonale hutným – vaľkalo sa ľahko, nelepilo sa, dobre sa s ním pracovalo.

Spracovane cesto * Rozpracovane cesto

bryndzová plnka:
1 kocka bryndze, 1 téglik kyslej smotany, cesnak, soľ, čierne korenie

Cesnak sa naseká nadrobno a všetky ingrediencie sa zmiešajú, aby vznikla jednoliata kaša. (Pikošky: Nemám mačku, ale ani môj hafan smotanou nepohrdne, tak som mu dala vylízať téglik. 😛 Trochu z plnky som si ukradla na chlebík á la bryndzová nátierka.)

cibuľovo-slaninová plnka:
4 cibule, cesnak, slanina, čierne korenie, soľ, provensálske korenie, trocha smotany na varenie, 1 vajce

Cibuľa a slaninka sa pokrájajú na kocky, cesnak sa poseká nadrobno (týmto ďakujem maminke za asistenciu pri krájaní), spolu sa opražia na oleji, kým cibuľa nie je zlatistá. Po vychladnutí sa pridá soľ a korenie a nakoniec aj vajíčko a trochu smotany na varenie – pozor, aby hmota nebola pririedka!

Plnenie kolacikov * Batozky

Mafinové formičky sa vymastia maslom, vystelú cestom a plnia sa do troch štvrtín plnkou (vďaka tej ujedenej bryndzovej mi na posledné koláčiky nezvýšila žiadna plnka, ale použila som syr – trochu taveného, trochu strúhaného Eidamu), prečnievajúce rohy cesta uzavrieme, aby vznikli malé batôžky. Piekla som ich na 200°C dovtedy, kým sa mi nezdali upečené – priebežne som ich kontrolovala.

*

Okrem pečenia som stihla i vyvenčiť psa – ostatne s ním obehnem „blok“ (takmer) každý deň. Aj vás jarné slnko nabíja energiou? Aj keď sa mi zdá, akoby ma motivovalo akurát tak na leňošenie. 😆 Je to vôbec možné, aby človeka slnečné lúče nabíjali energiou na leňošenie? 😀

Môj školiteľ mi dnes odobril finálnu verziu bakalárskej práce (teda, chce to vychytať ešte pár chybičiek krásy, napr. v rámci nenávidených citácií, ale to sú len maličkosti, ktoré som vlastne už aj vyriešila), v ktorej som sa natrápila najmä na všetkých tých abstraktoch, predhovoroch, úvodoch, metodikách, záveroch… V abstrakte hovoriť o cieľoch, v predhovore hovoriť o cieľoch, ciele majú aj vlastnú kapitolu, ciele, ciele, samé ciele… Predhovor má vraj obsahovať informáciu o okolnostiach vzniku práce – okolnosť z písania bakalárskej práce, ktorá mi najväčšmi utkvela v pamäti, bol status jednej kamarátky, bakalárskej spolutrpiteľky na Facebooku: „Citim sa ako Gollum, ked pisem tu bakalarku, sak hovorit si v mnoznom cisle je vrcholne divne 😀 Dobru pracu sme urobili/dobru rybisku sme ulovili 😀 “

Asi dočítam tú veky rozčítanú Cabotovú, pochutnávajúc si na svojich slaných koláčikoch (polnočný olovrant). 🙂

Dobrú noc prajem!
(Mám akúsi milú náladu.)

*

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

28 názorov k “Pečiem „fake quiche“

  1. Ayamee ani nevies ako si ma potesila tym receptom 🙂 zajtra mi pridu hostia …zahajujeme gril sezonu ako kazdy rok na moju pocest 😀 a chcela som nieco slane spravit a ulala si to vyriesila!!! 🙂 dakujem :)))

    a tesim sa z tvojej bakalarky draha 🙂 a tak si sa bala, ze to slo? 😛

    1. Jééé, som rada, že som aspoň niekomu reálne pomohla týmto receptom 🙂 Tak nech sa ti podaria, nech sa celé zahájenie grilovacej sezóny vydarí 😉

      A ďakujeeem, že sa tešíš so mnou, Stani! 😀 Ono sa asi každý študák trochu obáva tej bakalárky, ale nakoniec to až tak nebolelo, to je pravda 😛

      PS: Dnes som dodala k článku fotky – aby bolo vidno, že som sa s tým až tak nehrala, cesto som nekrájala na presné štvorce, niekedy to boli skôr trojuholníčky a potom nevznikli také pekné koláčiky, plnka trochu vytiekla… Fotku finálneho výsledku nemám, k tomuto okamihu ich zostalo už len zopár 😀

    1. Hej, aj schizofrenická bývam, aj preklepová 😀

      Ten citát je aj maximálne trefný – dokonalé zhrnutie písania bakalárky dvoma vetami :grinnod:

  2. sa mi paci ako zmysluplne dokazes travit cas…. (ja som tiez prave namalovala salocku s kavou na kavovy stolik na balkon a je to super pocit)… a ten quiche musim vyskusat, milujem bryndzu!!!!

    1. urcite raz bude na blogu …zvrhlo sa to totiz na velky balkonovy projekt 😀 … kavovy stolik…. triediaca linka na smety potiahnuta ruzickovou latkou, satelit s malbou obrovskej slnecnice a ikea lampasik 😀 leto moze zacat!

    2. Óóó, Polly, to znie úžasne! Aj ja milujem svoj balkón, mám tam síce len prútené kresielko, pergolu, dáke tie kvetinky a kopec takých tých farebných veterníčkov 😀 Sprav balkónový článok, aj ja spravím! 🙂

    3. o dva tyzdne by malo byť „hotovô“…
      a tie „smety“…ach… to bol iba hrozny preklep :DDDDD

      a prave dnes som sa vratila z Topolčianok a doniesla som si novy balkonovy ulovok – uzasnu perletovu vrtulku s lienkou 😀

    4. Ja v poslednej dobe uvažujem nad svojim balkónom vo veľkom – chcem takú tú záhradnú hojdačku! Len neviem, kam by som ju natrepala :grinnod:

    5. a co tak len taku tu prutenu vystlanu slzicku? … to navrtas do stropu, to sa zmesti vsade a ked si predstavim citanie v takom zazraku… vzdy som to chcela 😀

    6. Hej. Je super pocit niečo vytvoriť…ja som napíklad konečne dokončila svoj náhrdelník z čaroitu, hematitu a „blauflusu“…(neviem ako sa píše ostré s na mojej klávesnici…XP- a tento syntetický minerál pôvodne z Nemecka nemá iný oficiálny názov…) 😆

    7. StandyB
      Zverejnené dňa 2. Máj 2012 o 12:42
      co by som ja dala za balkon 😀 v mojom druhom domove tzv zilina nemam ziaden a v druhom domove Praha sice balkon je, ale nevlastnim ho takze tam nemozem ani nic robit :-/
      – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
      StandyB naposledy napísal/a: Becca Fitzpatricková: Ticho

      Dada Baroková
      Zverejnené dňa 2. Máj 2012 o 14:44
      Ale nie je to dáke drahé, Polly, taká slzička? Lebo také by mi určo stačilo a veľmi by sa mi páčilo, len taká tá trojmiestna hojdačka záhradná je tuším lacnejšia…
      Druhý domov Praha, to je sestrin balkón? Ten v rámci súrodeneckej lásky určite vlastníš, Stani :grinnod: A keby si ho sestre vyparádila, mohla by byť len rada, predsa 🙂

      StandyB
      Zverejnené dňa 3. Máj 2012 o 9:42
      lenze oni z neho maju sklad…:( a je cely ako to povedat zahaleny tymi umelými oknami…:(

      Dada Baroková
      Zverejnené dňa 3. Máj 2012 o 16:23
      Aha, aha… 🙁 Ale náhodou, aj ja uvažujem, či by nebolo lepšie mať z balkóna taký “skleník” – mne tam pomaly celý deň svieti priame slnko, a to kvetom moc neprospieva, v lete ich treba aj každý deň polievať, a človek tam moc dlho nevydrží… Čiže skleník možno ešte hej, ale sklad by som na balkóne nechcela… Tak škoda, Stani…

      7/1/2013, 16:07 scucnuté autorkou blogu do jedného komentára, pretože je perfekcionistka

  3. Kirari, chcem vidieť! 😀 Ty už teraz aktívne nebloguješ? Či máš ten web? Či kde vlastne aktuálne aktívne sídliš, ak niekde? 🙂 Prepáč, ak si už posielala link a ja som ho zapatrošila niekde :blush:

    To som rada, Stanka! 🙂

    1. Môžem fotku toho hodiť na http://kirari.blog.cz , kam momentálne „hádžem“ veci, ktoré ma PORIADNE ROZOSMIALI(–>…do rubriky zábava…). Šupnem ju tam ak chceš…medzitým som stihla splašiť jeden ďalší provizórny…ale nie je to niečo, čím by som sa mohla chvástať… 🙄 :blush:

  4. Strašne rada pečiem, iba som na sladké. Možno spravím sladkú verziu quiche, dáke tvarohové! 😀 To už asi bude totál fake! (Len dnáď nie fail…) 😀

    Jar?? To kedy bolo? 😀 Teraz je tu to hnusné leto, kedy som energie plná iba ráno (keď je ešte sviežo), v noci a vnútri. Vonku na úpeku sa ledva vlečiem. -_-

    A aspoň máš už bakalárku z krku. 😉

    1. Hm, sladké quiche – interesantná idea! 😀 Potom daj vedieť, či sa podarilo, keď sa na to dáš 🙂

      A dnes bolo náhodou opäť podozrivo neletne – akože včera sa premávam v letných šatočkách a vehementne sa oháňam vejárom, dnes som ráno z domu vliekla v mikine a rifliach…

      No, zajtra by som ju mala odovzdávať, keď sa nič nepokazí – snáď už nie *klope na drevo* :grinnod:

  5. To ako účinkujú kamene na človeka je výsostne individuálne. Ja si zaobstarávam kúsky na základe vlastných potrieb…fyzických aj psychických. Áno, niektoré …nazvem to povery, nie sú absolútne bludy, ale musím podotknúť, že sú ČISTO ORIENTAČNÉ. A ďakujem za pochvalu, som polichotená… 😛

  6. Vyzerá to úplne úžasne :wow: Kebyže máme doma kyslú smotanu, hneď by som sa zajtra pokúsila spraviť tvoje „fake“ quiche 😉

  7. Kirari, chcela som prosto vedieť, ako to berieš ty, či veríš tým „poverám“ alebo skôr nie. 🙂 Počula/čítala som kadejaké takéto „povery“ (niežeby ma kamene až tak zaujímali…), ktorý kameň na čo účinkuje, ako pomáha atď. Zaujímalo ma, ako to berie niekto, kto má kamene radšej ako ja 😉

    Ďakujem, Luc, treba dokúpiť a vyskúšať! 😛

    1. Nieeee! To môj odkoment asi vyznel zle 😀 Len som objasňovala, prečo som sa to vôbec pýtala, tvoj komentár nevyznel nijako zle alebo čo! 😛

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *