Cesta k vzniku tohto blogu

Presun blogu na vlastnú doménu bol dlhodobý proces. Hoci mi, pravdupovediac, najdlhšie trvalo štádium váhania a príprav. Začínala som na triviálnom blogu.cz, ktorý mi najprv úplne vyhovoval, no časom mi akosi prestal stačiť. No človeku sa ťažko opúšťa zabývané miesto, hoc len to internetové.

Tak som sa spočiatku len pohrávala s myšlienkou presťahovať sa na blogger.com, kde sa toho dá stvárať viac ako na blogu.cz – Blogger má tagy; zdieľanie sociálnymi sieťami nie je obmedzené len na facebookový like; keby som chcela, k dispozícii mám aj dosť pluginov a CSS… Ale potom – jednak v rámci absolvovania dvoch semestrov z predmetu Dizajn a tvorba web stránok, jednak na základe sporadického čítania rozhladne.sk – som myšlienku nového blogu posunula ešte vyššie: nový blog na vlastnej doméne, poháňaný WordPressom.

Prečo WordPress?

WordPress je redakčný systém, ktorým pohodlne spravujete celý svoj blog. Existuje kopec redakčných systémov – blog.cz, blogger.com či wordpress.com, na ktorých stránkach kliknete na: „vytvoriť nový blog,“ a o chvíľu už blogujete; alebo wordpress.org, Joomla! či Drupal, ktoré si treba stiahnuť a nainštalovať (potrebujete k nim na webe dodatočne vlastný priestor, t.j. treba hosting).

Všetky (tu vymenované) sú zadarmo a každý musí byť kúl spôsobom sebe vlastným. Najviac chvály z každej strany asi počúvame na WordPress(.org) – je šikovný, s kopou pekných tém, s kopou efektných pluginov… – a preto znamenal voľbu číslo jedna i pre mňa. Na rozhladna.sk sa spomínajú len tri jeho nevýhody: potreba dobrého (a preto pravdepodobne plateného) hostingu a technických zručností na jeho inštaláciu a nutnosť starať sa o aktualizácie a zálohovanie. Ak ale úspešne vyriešite prvý bod a zoženiete si spomínaný dobrý hosting, možno sa vám podarí zabiť hneď tri muchy jednou ranou.

Prečo vlastná doména?

Milujem blogovanie, preto som dospela do štádia, keď som ochotná do tohto svojho koníčka investovať nielen svoj čas a kreativitu, ale aj peniaze. V rámci osobného blogovania je asi v podstate jedno, či blogujete na adrese trojversie.takyonakyredakcnysystem.sk alebo www.trojversie.sk. No blog na doméne druhého rádu pôsobí trochu… luxusnejšie. Takže odpoveďou na otázku, prečo vlastná doména, sa asi stane len suché konštatovanie – lebo chcem. 🙂

Ak chce človek vlastnú doménu druhého rádu, môže na to ísť cez slovenského registrátora pre domény .sk, ktorým je SK-NIC (tento postup je vraj pomerne administratívne náročný), alebo si ju nechá zaregistrovať poskytovateľom hostingu. A keďže zastávam filozofiu, že život si netreba zbytočne komplikovať, vybrala som si práve možnosť nechať to na niekoho iného, schopnejšieho.

Tým pádom nám ale vyvstáva otázka, ktorého poskytovateľa hostingu si vybrať? Resp. keď to vezmeme ešte širšie, najprv môžeme čeliť otázke, či si vybrať freehosting alebo platený hosting. Proti freehostingu hovoria veci ako rýchlosť načítania web stránky, jej (ne)dostupnosť, často aj povinnosť zobrazovania reklamy… Samozrejme, nepochybne existujú aj kvalitné freehostingy. Endora.cz napr. vyzerá veľmi dobre – sľubuje dokonca inštaláciu WordPressu alebo Joomla! na jedno kliknutie.

S plateným hostingom však máte istejšie, že aj reálne dostanete to, čo vám je sľubované (istý freehosting tiež ponúka inštaláciu redakčných systémov na jedno kliknutie – a človek potom zistí, že je táto funkcionalita nedostupná, pretože: „We are upgrading autoinstaller at the moment,“ pri čom ten moment trvá už tri roky), na zákaznícku podporu sa zvyčajne skutočne môžete spoľahnúť… U mnohých ľudí je rozhodujúca cena a preto nebudú platiť za niečo, čo môžu mať aj zadarmo v podobe freehostingu. Na osobné stránky možno freehosting skutočne stačí. Ale aj od osobnej stránky môžeme chcieť, aby vyzerala maximálne dôveryhodne a fungovala bezchybne a v tom prípade je fajn môcť sa spoľahnúť na kvalitu plateného hostingu.

Po vylúčení freehostingu som sa tak vrátila k otázke, ktorého poskytovateľa plateného hostingu si vybrať. Hľadala som hosting, ktorý by ma finančne nezruinoval a zároveň by pôsobil skutočne profesionálne. Nakoniec som si vybrala WebSupport – asi mi bol prosto najsympatickejší. 🙂 Udobril mi ho aj jeden známy – odporúčania a dobré recenzie predsa vždy zavážia –, no zároveň nadhodil, prečo neskúsim požiadať o ich sponzorovaný hosting.

Sponzorovaný hosting

WebSupport prostredníctvom svojho projektu FreeWeb podporuje zaujímavé webové projekty poskytovaním hostingu zdarma. Túto lukratívnu možnosť som si hneď všimla aj sama, netrebalo ma ani špeciálne upozorňovať, no pôvodne som si myslela, že môj malý, blogový projekt pre sponzorovaný hosting nebude dostatočne zaujímavým. Spomínaný známy ma však posmelil a… oplatilo sa! Moja žiadosť o sponzorovaný hosting bola schválená, všetko prebiehalo skutočne promptne, tešila som sa ako malá a tak som sa zrazu mohla realizovať na novom blogu (keď sme už pri tej promptnosti, skutočne oceňujem websupportovú zákaznícku podporu – na každý mail mi vždy bolo odpísané rýchlo a dámy, ktoré so mnou komunikovali, boli veľmi milé a ochotné).

Blogovanie
photo by Deeezy, pixabay

Čo sa týka mojej celkovej spokojnosti s FreeWebom/WebSupportom, v skratke to zhrniem ako veeeľmi spokojná. Som iba bežný užívateľ internetu, odchovaný na triviálnom redakčnom systéme blogu.cz – možno letmo ovládam prazákladné základy HTML a CSS, ale PHP, databázy, .htaccess, CRON a spol. pre mňa stále zostávajú nepochopiteľnou záhadou (geekovia a IT majstri môžu začať prevracať očami – ak už dávno nezačali). Ale aj amatér ako ja môže zvládnuť blogovanie na vlastnej doméne (a nemusí ovládať ani žiaden programovací jazyk, stačí šikovný redakčný systém).

Priznávam sa, že WebAdmin bol pre mňa spočiatku trochu desivý – niežeby bol neprehľadný (a WebSupport má aj vlastnú Wiki, kde nájdete potrebné informácie, keby ste boli mierne stratení), no šla som inštalovať WordPress a zistila som, že som si nie tak úplne istá, ako na to, hoci som WordPress raz už úspešne inštalovala na inom hostingu.

Potom som si však všimla, že WebAdmin dokáže WordPress pohodlne nainštalovať aj automaticky, stačí kliknúť na: „inštalovať“! Takže WebSupport je dobrý hosting, na ktorom vám netreba špeciálne technické zručnosti na inštaláciu WordPressu a čo sa týka tretej spomínanej nevýhody WordPressu(.org) z úvodu článku, WebAdmin databázy zálohuje automaticky sám (niežeby som si ohľadom zálohovania robila bohvieaké starosti, aj keď som si vedomá, že človek by mal zálohovaniu venovať primeranú pozornosť – ale po presune na nový blog som si aspoň začala zálohovať články v počítači). Tri muchy jednou ranou, všetky nevýhody WordPressu(.org) vyriešené!

Záverom

Na novom blogu sa mi páči – už som sa stihla dokonale stotožniť so svojou doménou, s WordPressom sa mi pracuje hladko, WebSupport ako poskytovateľa hostingu si nadovšetko chválim, FreeWebu ďakujem za príležitosť, ktorú mi sponzorovaným hostingom poskytol. Blogovať na vlastnej doméne nie je až také ťažké a človek si je na takom blogu sám sebe pánom – bez akýchkoľvek obmedzení. Ja neľutujem. 🙂

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

2 komentáre

  1. Jimmi
    18. októbra 2012

    Náhoda, osud? Som v podobnej fáze rozhodovania a z ničoho nič narazím na takýto skvelý článok. Asi som potrebovala presne toto. Ďakujem

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      19. októbra 2012

      Ja verím na príhodné náhody 😉

      Niet zač, som rada, že môj článok niekomu pomôže! Ak začneš s novým blogom/webom, pokojne daj vedieť, rada sa porozhliadnem po nových lukratívnych zákutiach internetu! 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie