Zimné zaľúbenia 2015

Zimné zaľúbenia 2015: marocký mätový čaj, čajový adventný kalendár, domáci jablkový kompót

Ja čaj pijem celoročne, či je teplo, či je zima. No niekto si ho dopraje iba v zime – počas chladných dní nič nezahreje lepšie ako dobrý čaj. Moje čajové chute sú veľmi premenlivé, aktuálne mi v práci nutne musí robiť spoločnosť marocký čaj z Mark & Spencer. Je to zelený čaj s nádychom mäty , ktorý zahreje a človek zároveň príkladne vzpruží, čo sa v práci neraz zíde. 🙂

Čo nevidieť tu máme druhú adventnú nedeľu – a zhodou okolností bude aj Mikuláš. Na Mikuláša som ako mladšia zvykla dostávať adventný kamarát – deti adventný kalendár na Mikuláša dostávajú radi, lebo všetky čokoládky od prvého do šiesteho decembra môžu (respektíve musia) zjesť naraz. 😀 Ja som si v dm drogérii kúpila čajový adventný kalendár od Alnatura – nenápadná škatuľka obsahuje 24 rôznych čajov, zväčša vianočne ladených. Po pravde mi čaje od Alnatura až tak nechutia (čajový adventný kalendár som od nich mala aj minulý rok a všetky čaje chutili viac-menej rovnako…), ale páči sa mi tá idea čajového adventného kalendára!

Ak nie ste čajový, zahriať Vás môže napríklad domáci jablkový kompót. Stačí našúpať jabĺčka, pokrájať ich na menšie a väčšie kocky (je fajn, keď nie sú rovnako veľké, potom sa neuvaria rovnomerne a niektoré sú príjemne mäkučké, iné v strede ešte pekne svieže), dať do hrnca a zaliať vodou tak, aby boli všetky jabĺčka takmer úplne ponorené (ale iba takmer!). Kompót ocukríme a dochutíme škoricou, vanilkou, klinčekmi a obdobným korením podľa vlastného výberu. Varíme pod pokrievkou, kompót je hotový, keď sa najmenšie kúsky jabĺčok začnú rozpadávať. Najlepší chutí ešte teplý (alebo ohriaty).

Zimné zaľúbenia 2015: Nestlé dessert čokoláda, Karamelová manufaktúra, bratislavská ZOO

Kto si chce vyslovene zamaškrtiť, tomu odporúčam čokolády Nestlé dessert – v Hypernove predávajú príchuť bielej čokolády s kávou, hoci po internetoch som našla i iné… Je to delikátna čokoláda, vhodná na mlsanie i na pečenie – na obale dokonca nájdete návod na čokoládovú mousse. Aj tú musím vyskúšať! 😉

Karamel. Doslovne iný rozmer mu dáva Karamelová manufaktúra, ktorú otvorili na Obchodnej ulici v Bratislave. Vo výklade Vás upúta farebné karamelové mesto, až musíte nakuknúť aj dnu – kde si môžete pozrieť spracovanie karamelu v priamom prenose a od milej tety predavačky vo farebnej rovnošate si karamelové cukríky všetkých farieb a príchutí môžete aj zakúpiť. Karamel majú marhuľový či grapefruitový, mňam!

Z výletov odporúčam bratislavskú ZOO, my s chlapom sme to stihli ešte kým bolo príkladne teplo. Páčili sa nám levy – ako lev levicu donútil ísť na vychádzku po výbehu. Páčili sa nám biele tigre, predovšetkým malý Salim, ktorý sa práve učil jesť zajace mäso. Páčili sa nám červené pandy – panda je aktuálne moje obľúbené zviera, má totiž roztomilú pandiu tvár, pri čom je to také hrdzavé líčša s huňatým chvostíkom, ktorý by závidela nejedna perzská mačka. 🙂 V bratislavskej ZOO sa nám páčilo!

Zimné zaľúbenia 2015: #bookoholicsdiary, Big Hero 6, Kei

V poslednej dobe na čítanie akosi nemám náladu (moja Goodreads Reading Challenge vyzerá viac ako biedne… 🙁 ), sledujem aspoň #bookoholicsdiary hashtag na twittery českého kníhkupectva Neoluxor.

Za to s chlapom pozeráme veľa filmov (namotali sme sa napríklad na Labyrint – smejem sa chlapovi, že ja zistím, ako to skončí (a o čom to celé vlastne v skutočnosti je) omnoho skôr ako on, pretože ja si to prečítam, on musí čakať na filmy 😛 ), jednoznačne najlepší bola Veľká šestka (Big Hero 6, 2014) – animovaný film od Walta Disneyho, ktorý vznikol na motívy komixu od Marvelu. Hlavný hrdina je detský génius, je tam roztomilý robot Baymax, osobný zdravotník; úžasné mesto Fransokyo – áno, niečo ako pojaponštené San Francisco! :lol:Prostredie je úžasné, animácia krásna, hudba príjemná, film sa hemží sympatickými postavami, nechýba vtip, ani dojemné scény. Odporúčam zhliadnuť! Hneď!

Ak sa chcete kochať krásou, odporúčam instagram tokijskej ilustrátorky Kei, plný jemných nežných snových obrázkov. Páči sa mi štýl predovšetkým jej posledných prác, kde inak čiernobielym ilustráciám dodá trochu farby (väčšinou ide o farbu oblohy) úplne iný rozmer.

Zimné zaľúbenia 2015: Renate, FIloménka na Twitteri, Leur Getter lolita šaty s fialkami

Úplne iný štýl má holandská ilustrátorka Renate. Štýl Kei je oproti Renate „čistý“, Renate je väčšmi klasická, jej ilustrácie pôsobia buď smutne, chladno alebo hrejivo, teplo. Každopádne je aj jej štýl zaujímavý.

A dnes nezostaneme iba na instagrame, v poslednej dobe chodím obzvlášť rada na twitter – je to tam zaujímavé a Filoménka @nejaky_fail (aktuálne už zrušený účet) mi hovorí akoby z duše. Myslím, že to je to čaro internetu, že tu človek ľahko nájde niekoho, koho číta a hovorí si pri tom: toto je o mne, nie som jediný!

Páči sa mi japonská značka loli šiat Leur Getter. Ich šaty sú také jednoduché a pri tom nápadité, ako stvorené pre lolitu, ktorá sa nechce strácať v mori macíkov a záplave volánov, no stále inklinuje k roztomilým potlačiam a mašličkám. Ribbon & Bouquet High Waist Switching JSK mi už visia v šatníku – nezábudky!

*

Fotografie poskytli: moja vlastná fotobanka, pixabay, wiki, www.m-s.gr, Nestlé dessert for iPad, facebook Karamelovej manufaktúry, twitter @neoluxorcz, instagramové účty ilustrátoriek Kei a Renate a Lolibrary.

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

10 komentárov

  1. StandyB
    5. decembra 2015

    ja som dm-kovi čajový adventny kalendar zažila pred rokom 🙂 najviac mi chutila 6 a 24 🙂

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      7. decembra 2015

      Ty si ešte aj pamätáš, ktorý ti chutil najviac, Stanka? 😀 Ja iba viem, že tohtoročný adventný kalendár mi chutí viac ako ten minuloročný. 🙂

    2. StandyB
      8. decembra 2015

      viem lebo som sa smiala, že tie najlepsie vybrali prave na tie dolezite sviatky 6 a 24 😀

    3. Dada Baroková
      20. decembra 2015

      A ja som si najprv ani neuvedomila, že čo je na 6-tke a 24-ke také magické. 😀 😀 😀

  2. Beast Loves Beauty
    5. decembra 2015

    A kdeže je tá karamelkáreň? 🙂 V poslednej dobe som na obchodnej bola a vôbec som si ju nevšimla. Veľkú šestku som videla už dávnejšie, milý film 🙂

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      7. decembra 2015

      Na tej strane, kde je Martinus a aj niekde v tých končinách, ako je Martinus – podľa mňa to nemôžeš prehliadnuť. 😉

  3. Polly
    6. decembra 2015

    Musim sa ja na tu obchodnu vybrat, lebo aj bb o manufakture basnila! A big hero sa mi tiez pacilo a ak este mozem odporucit super rozprávku ako clovek, co ich nema rad, cize ked uz odporucam, tak vynimocne O:-)…. inside out.

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      7. decembra 2015

      Ďakujem za tip, Polly a manufaktúru kľudne navštív hoc aj s mláďaťom, jeden chlapček si tam veľmi nadšene vyberal lízatká. 🙂

  4. Ely
    6. decembra 2015

    Alnatura dělá čajový adventní kalendář? Proč jsem se to nedozvěděla dřív? Bé 🙁

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      7. decembra 2015

      Veď ešte nie je až tak neskoro, Ely. Deti predsa často dostávajú adventný kalendár na Mikuláša. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie