6 zaľúbení: november 2022

Síce 6 zaľúbení (tradične) mešká, je tu článok a bude najmä receptový – zjavne mi to materstvo trochu lezie na mozog, že si tak užívam nájdenie dobrého receptu a vytiahnutie príkladného chleba z trúby! 🥰 Lebo áno – počas COVIDu všetci začali kváskovať a to vrátane mňa! Som však jediná, čo poznám, ktorej kvások aj prežil a… fakt niet nad domáci kváskový chleba! V novembri som dokonca robila knedľu a parené buchty, ale tam musím recept ešte vychytať…

6 zaľúbení: november 2022

Najlepší kváskový chlebík

Kváskový chlieb som zo začiatku robila v domácej pekárničke, lebo sme nemali kuchyňu ani poriadnu rúru. Áno, kváskový chleba sa dá robiť aj v domácej pekárničke a je to také jednoduché! Samozrejme, že Vám nevyjde taký krásny bochník ako z ošatky, ale stále je to mňam!

Vlastne mi dlho krásny bochník nevychádzal, ani keď som už presedlala na pečenie v rúre… Potom som ale našla brutálne dobrý recept na kváskový chleba od Vinárovej ženy! A možno je to aj kombinácia viacerých faktorov, za ktoré však stále môže Vinárova žena: teraz kvások prikrmujem častejšie (idem v dm-ke kúpiť aj tú múku, čo ona používa a odporúča); pri spracovaní cesta najprv 30 minút čakám, kým sa udeje autolýza; v robote miesim minimálne 15 minút; snažím sa cesto pred preložením do ošatky prekladať (tu mám ale ešte riadne rezervy…). A teraz pečiem fakt parádny chleba!

Kváskový toastový chleba

S Pumucklim sme, pokiaľ sme chceli slané raňajky, fičali na toastovom chlebe. Lebo sa s ním dajú robiť vajíčkové chlebíky, toastové chlebíky, hrianky s avokádom a tak ďalej a tak ďalej… Potom som sa však mrkla na zloženie takého toastového chleba v obchode a vravím si, to svojmu dieťaťu nekúpim! (Spomenula som si na tú facebookovú fanpage toastového chleba, čo pár mesiacov, ak nie viac, cestoval po svete a neplesnivel…)

A tak som sa rozhodla piecť vlastný toastový chleba z kvásku. Robila som celkom rozsiahly výskum na internete v honbe za dobrým receptom. Nakoniec vyhral recept od Maškrtnice na toastový chlieb vraj tak trochu na ázijský spôsob, lebo som chcela recept bez lievito madre (ktoré nemám), ale s maslom a páčilo sa mi, že kysne cez noc.

Čiže trochu netypicky zarábam rozkvas ráno a večer miesim cesto, aby do ďalšieho rána nakyslo v trúbe a na druhý deň po prebudení pečiem a na raňajky je potom čerstvý toast! Cukor dávam iba do rozkvasu, do cesta už potom nie a robím ho z ražného kvásku, hoci možno založím ešte jeden pšeničný rýdzo pre pečenie tohto toastového chlebíka!

Klíčkovanie

Po klíčkovaní poškuľujem už dlhšie na instagramoch, až som sa konečne odhodlala kúpiť si nakličovací pohár a prvé zmesi semienok. Klíčky sa totiž veľmi hodia aj k tým raňajkovým toastom aj na vrch do mixovaných polievok.

Klíčkovanie je jednoduché, stačí si na internete prečítať zo dva články; klíčky v chladničke vydržia aj týždeň – ak ich medzitým nespotrebujete. Sú celkom mňam, minule chutnal aj chlap a tváril sa, že mungo klíčky chutia ako mladý hráčok. Reďkovka je zasa pekne ostrá, v zmesiach semienok sa krásne dopĺňajú. Pumuckli ich (zatiaľ) nechce…

Tekvicové placky z maslovej tekvice

A jedno jedlo aj mimo chleba a kváskovania: v novembri doznievala jeseň, sezóna tekvíc a ja som kúpila maslovú tekvicu. Bez toho, aby som mala na mysli nejaký konkrétny recept (pri Pumucklim sa snažím takto kupovať často, prosto mať vždy nejakú zeleninu v zálohe chladničke)… Tak som recept musela vygúgliť dodatočne a parádny som našla na tekvicové placky z fitshakeri: ide do neho len minimum múky, placky aj tak dobre držia pokope vďaka vajíčkam a syru a pečú sa v trúbe!

Konzistencia cesta ma trochu prekvapila, ale placky držali spolu a pekne sa odlepovali od papiera na pečenie. Naposledy som ich robila aj cuketové, s iba trochou maslovej tekvice a kvapku zle sa odliepali – ale asi preto, že som zabudla papier aj potrieť olejom podľa odporúčania… Čisto tekvicové sú i tak chuťovo lepšie a dal si dokonca aj Pumuckli!

Kváskové wafličky Vinárovej ženy

A posledné jedlo, stále mimo chleba, ale nie mimo kváskovania… Na instagrame Vinárovej ženy som natrafila na super recept na kváskové wafličky. Nikde ho nemá uložený, zdieľala len raz v príbehoch, tak snáď je s poriadku, ak Vám ho napíšem:

  • 2 PL kvásku
  • 2 PL hnedého cukru
  • ½ ČL škorice
  • 1 PL rumu (ja mám taký fancy destilát z cukrovej trstiny, čo som dostala od kolegyne na kolaudáciu, brutál dobre vonia, sladúčko…)
  • 80 g ovsených vločiek
  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 220 ml mlieka
  • 1 bielko

Všetky ingrediencie okrem bielka spolu večer zmiešame a cesto necháme cez noc odstáť v chladničke. Ráno pridáme bielko a podľa potreby doriedime mliekom, aby bola konzistencia cesta fajn (čiže trošku riedke, aby sa dalo naliať do waflovača, ale nie veľmi, aby z neho vytekalo). Robila som už aj s kešu mliekom a stále boli super! Opekám vo waflovači na kokosovom oleji. Podávam s ovocím, džemom, lotusovou nátierkou, javorovým sirupom… ako len chcete. Pumuckli ich papá len tak, suché, aspoň sa pri jedlo konečne tak nezašpiní. 🙈

Prvú zúbky

V novembri sa udial Pumuckliho prvý zub (a hneď bol vonku aj druhý)! Ale už predtým dostal prvú zubnú kefku – lebo sa mu veľmi páčilo, keď som si umývala zuby a chcel žužlať tú moju, tak si vravím, že by mohol mať vlastnú, nech si zvyká. Kúpili sme túto, ktorá sa mu parádne drží a niekedy žužle práve tú rukoväť – je to vlastne hryzadlo!

Ja si zasa pochvaľujem Bielu perlu pre tehotné a dojčiace mamičky – mohla som si ju, veru, zadovážiť už v tehotenstve (nebola som ani na jednej preventívnej prehliadke, hoci tehotné ženy majú počas tehotenstva nárok až na dve – vedeli ste?). Má príjemnú „chuť“, vôbec nie mentolovú, ale stále sviežu a čistí zuby, ako každá iná zubná pasta. 😄 K prvým zúbkom inak odporúčam tento instagramový profil pani zubárky, momentálne mamičky na materskej dovolenke.

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie