6 zaľúbení: december 2022

Na meškanie som sa sťažovala už pri minulom článku, ktorý mapoval 6 zaľúbení mesiaca, hoci až teraz meškám, keďže naraz spisujem troje zaľúbenia… Ale veď viete, hektické Vianoce… Nebojte, až na pečenie vianočky však nebude tento článok bohvieako vianočný – veď ho píšem po funuse…

6 zaľúbení mesiaca december 2022

Kvásková vianočka

Keď ešte aktívne kváskovala kolegyňa a pred jednými Vianocami sa domov ponáhľala piecť mimo iného vianočky pre celú šíru rodinu, povedala som si, vau, raz domácu vianočku na Vianoce upečiem veru aj ja!

Použila som recept na kváskovú vianočku od Maškrtnice, kde si naraz upečiete až dve vianočky. Jednu som tiež chcela darovať, ale spráskali sme ich nakoniec obe – vydržali dlho čerstvé a ku koncu som zo zvyšku nezjedenej vianočky upiekla ešte žemľovku.

Miesto hrozienok som použila sušené brusnice a máčala som ich v mandľovom likéri amaretto. Táto kvásková vianočka bola taká mňam, že sa dala jesť aj len tak, „suchá“ (lebo vôbec nebola suchá!) ako koláč ku káve! (Musí sa vianočka piecť iba na Vianoce?)

Mňam indická kuchyňa Bombay Express

V decembri sme navštívili s malým astronautom Pumucklim vesmírnu výstavu v Inchebe, ju však spomeniem len okrajovo, keďže ju skôr neodporúčam (vzhľadom na cenu vstupného by to chcelo viac exponátov a menej informatívnych tabúľ s textom). Po výstave sme sa však šli najesť do Auparku, kde ma príjemnou vôňou zlákala indická fastfoodová reštaurácia Bombay Express!

Chlap sa síce tváril, že sú to len príliš korenisté, bližšie neidentifikovateľné masy jedla, mne sa však ešte aj teraz zbiehajú slinky! Indická kuchyňa je mňam, avšak v rámci Bratislavy odporúčam vyslovene Bombay Express (na poslednej návšteve u Ireny sa na môj popud objednávala indická kuchyňa, ale z iného podniku a s Bombay Expressom sa to veru nedalo porovnať!).

Viacročné denníky: 5-ročný One Line a Day a Prvé kroky

Každý rok si kupujem diár a každý rok zostane viac-menej prázdny, lebo mávam obdobia, kedy si všetko prácne zapisujem a potom dlho nič… Tento rok tak skúšam bez papierového diára, avšak už druhý rok fičím na viacročných denníkoch.

Svoj päťročný denník si píšem od 1.1.2022, je úplne obyčajný (až na zlaté okraje stránok) a trošku primalý (horšie sa doň teda zapisuje, ale je super prenosný, spratný, aj keď nevidím dôvod na to, nosiť ho všade so sebou). Kúpila som si ho na eBayi, ale celkom obdivujem napr. japonský Hoboichi 5-Year Techo diár, mala som obdobie, kedy som si prezerala Instagramy a videá ľudí, ktorí zverejňujú tieto svoje diáre – je v ňom totiž priestor aj na kreslenie.

Slovenskou obdobou týchto päťročných diárov je Tam a späť, ten som však nechcela, nakoľko denník každý deň pokladá otázku, na ktorú sa treba rozpísať a mne ide skôr o to zapísať si čokoľvek z daného dňa, čo práve považujem za dôležité. Avšak našla som trojročný denník pre dieťa Prvé kroky, ktorý vediem Pumucklimu od narodenia, nakoľko pri bábätku tie otázky môžu ponúknuť pomocnú ruku. Zatiaľ poctivo píšeme do jedného aj druhého!

Knižky pre najmenších Posuň a najdi

Pri knižkách zostaňme – predstavím Vám sériu knižiek pre najmenších (odporúča sa pre deti od 1 do 3 rokov) s posuvnými, výsuvnými okienkami Posuň a najdi, ktoré sa nám veľmi páčia! Obrázky sú krásne, texty milé (avšak v češtine), sú o rôznych zvieratkách (farma, les, rybník… už existujú aj dinosauri!), hoci Pumuckli knižky momentálne najradšej žuje a neviem, či prežijú do obdobia, kedy si ich aj reálne budeme čítať…

Kupujeme si ich však postupne a tiež stále vychádzajú nové – momentálne ich je v sérii 14! Naposledy ich Pumuckli dostal na Mikuláša, kupujeme z KnihyDobrovsky.cz, keď je práve nejaká akcia.

Anime Blue Period

Milujem Netflix, lebo môžem opäť tak ľahko pozerať anime! Stihla som dokonca aj anime seriál Blue Period, ktorý rozpráva o stredoškolákovi menom Yatora Yaguchi, ktorého inšpiruje obraz, ktorý namaľovala jeho spolužiačka Mori a na výtvarnej výchove potom namaľuje veľmi uchádzajúce modré dielo abstrahujúce štvrť Shibuya, kde na plátne zrazu verne zachytí svoj pocit z daného miesta, ktorý doteraz nevedel vyjadriť: a zrazu sa mu to podarilo obrazom. Vďaka tomuto obrazu získa uznanie od spolužiakov, ktorí chodia do výtvarného krúžku a… Tak sa Yatora rozhodne, že začne maľovať.

Anime má 12 dielov, je z roku 2021 a okrem Yatoru v ňom spoznáme aj ďalšie zaujímavé postavy, je v ňom aj pár pekných myšlienok, ktoré nadchnú najmä otaku s umeleckým cítením, čo kedysi možno tiež radi kreslili. Mne sa páčilo, ale nie až natoľko, aby ma inšpirovalo ku kresleniu (v čo som tak trochu dúfala…). Ako oddychovku zo strednej školy, kde sa rieši niečo iné ako prvé lásky rozhodne odporúčam.

Adobe Express, mobilná aplikácia na tvorbu grafiky

Čo ešte odporúčam je mobilná aplikácia na tvorbu grafiky, ktorá v poslednej dobe tvorí obrazové prílohy aj tohto blogu a síce Adobe Express. V počítačovej grafike som večný začiatočník, zvykla som len trochu dizajnovať blog a upravovať fotky, vždy som používala Adobe Photoshop. Teraz sa všetko deje v mobiloch, teda som si konečne aj ja zaobstarala grafický program do mobilu a zvolila som práve Adobe Express.

Je zdarma, ale niektoré grafické prvky či úpravy sú dostupné až v platenej verzii, môžete tvoriť úplne od začiatku alebo si vybrať z množstva šablón, dostupné sú aj rôzne grafické prvky ako textúry, rámiky, tvary až celé obrázky, fonty… Ako vyzerajú výsledné diela si môžete pozrieť aj tu na Trojverší.sk Ovládanie je ľahké, s aplikáciou sa mi pracuje dobre, odporúčam.

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie