Zhrnutie mojich skúseností s hennou

Posledná aktualizácia: 3.10.2022

Hennujem od apríla 2012 a dlhé roky to bolo naozaj pravidelné hennovanie, povinne raz mesačne. Posledné roky sa mi hennovať chcelo čoraz menej, lebo hennovaním vlasy stmavli, až som ich zosvetľovala peroxidom… Za tú dobu som vyskúšala niekoľko značiek henny a každú minimálne dvakrát, nech to je riadna skúška. Určite sa nepovažujem za žiadneho odborníka, ale s hennou mám svoje skúsenosti, s ktorými sa s vami rada podelím. 🙂

Obsah článku:

Všeobecne k môjmu hennovaniu

Na úvod sa zoznámte s mojimi vlasmi: donedávna boli dlhé cca do polovice chrbta, farbou pôvodne hnedé, pri čom šlo skôr o tú svetlejšiu hnedú ako o tmavohnedú (dnes mi to príde ako odtieň, ktorý by sa mal volať „nezaujímavá hnedá“, ale asi za to môže fakt, že moja nahennovaná farba vlasov je oveľa živšia, výraznejšia a pozoruhodnejšia 😀 ). Permanentnou chemickou farbou neboli farbené nikdy, aj keď som počas strednej školy trošku experimentovala so zmývateľnými farbami na vlasy – od červenej až po čiernu. Približne v roku 2009 som skúšala ešte blond melír a potom som dala chémii pokoj – takže pred hennovaním boli moje vlasy už cca dva roky čisté.

Hennujem čistou hennou, teda naryšavo (t.j. čisto lawsonia inermis), hoci som skúšala aj rôzne „namiešané“ odtiene, ktoré okrem henny obsahovali napr. i cassiu či iné bylinky. Takže nemám skúsenosti s blond vlasmi a hennou, ani hennovaním na čierno. A ani s hennou a šedinami – pardón.

Predtým:

Vlasy pred hennou

Pravidelné hennovanie – blahodárne účinky henny

Henna má vraj na vlasy blahodarné účinky. A ja súhlasím! Najprv som si myslela (a z vlastnej skúsenosti videla), že hennovanie vlasom síce jednoznačne prospieva, no netreba čakať zasa vyslovené zázraky, no po dvoch rokoch pravidelného hennovania môžem čestne prehlásiť, že henna robí s vlasmi doslovné divy! 😀

Moje vlasy boli krásne lesklé už po prvých pár hennovaniach, rovnako ako sa stali hebkejšími, jemnejšími na dotyk. Vidno bola aj istá regenerácia rozštiepených končekov, no čo ma teší ešte viac – henna po čase (ale skutočne to chce čas, mne to trvalo tie cca dva roky pravidelného hennovania) štiepenie končekov obmedzila (so štiepením končekov som mala veľký problém – moje vlasy v tomto smere vyzerali zničené prakticky hneď po tom, čo som sa dávala podstrihnúť). Tiež mám pocit, že moje vlasy nepôsobia tak… mdlo – jednak ich henna vždy pekne vytónuje, jednak sú lesklé a prosto vyzerajú kvalitne a zdravo.

Hoci som sa chvíľu chcela tváriť, že henna naštartovala rast mojich vlasov, minule som si pozerala staršie fotky a zistila som, že som nikdy nemala vlasy dlhšie ako cca do tej polovice chrbta – vraví sa, že niektorí ľudia v tomto majú pevne stanovené hranice. A ja rozhodne mám geneticky (alebo čo za to reálne môže) stanovenú hranicu najdlhších možných vlasov, aké sú mi schopné narásť. A ani s hennou som ju neprerástla… Na posúdenie toho, či henna napomáha v raste vlasov teda nie som úplne ideálna vzorka – mám napríklad kamarátku z vysokej, s ktorou sme začali hennovať cca koncom prvého-začiatkom druhého ročníka a vďaka henne z nej ku koncu školy bola hotová Rapunzel…

S hennou sa často spája aj obmedzenie nadmerného padania vlasov – s ktorým som chvíľkovo mávala neskutočné problémy a nedarilo sa mi ich vyriešiť úplne, ak sa padanie aj na chvíľu obmedzilo, bola to iba tá chvíľa a potom tu bolo opäť… Až prišla henna a dlho mi robila spoločnosť a – aktuálne mi už chumáče vlasov na vankúši, na kefe, po podlahe či v sprche problémy nerobia. Plus mi počas tehotenstva a po ňom nevypadali žiadne vlasy (mám na mysli také to typické (po)tehotenské vypadávanie vlasov) a to sa mi v tom čase zároveň vôbec nechcelo pravidelne hennovať… Ale aj tak to pripisujem rokom predošlého pravidelného hennovania.

Všetko to znie krásne až fantasticky (možno dokonca fantazijne), len prízvukujem, že na ten zázrak si treba počkať – lesk, hebkosť a živosť dosiahnete prakticky okamžite. A henna účinkuje aj pri obmedzení štiepenia končekov, podpore rastu a obmedzení padania vlasov, no pri takýchto problémoch to bude chcieť skutočne dlhodobé hennovanie. 🙂

Negatívne stránky henny

Henna má však aj svoje „temné stránky“, napr.:

  • Hennovanie je časovo náročnejšie ako farbenie chemickou farbou – hennovú pastu treba nechať odstáť cez noc a následne mať na hlave hodiny! Ja s hennou vo vlasoch aktuálne spávam! 😛
  • Z hennovania je vždy bodrel! Po tom, ako si patlám hennu na vlasy, musím vždy umývať celú vaňu! Okrem toho henna – samozrejme – farbí a sem-tamjustify-text sa mi podarí zakvackať si aj oblečenie (a celú dlážku). Hennovať preto treba v starom oblečení a vyhradiť si na hennovanie osobitý starý uterák (a nachystať si mop a čistiace prostriedky na vaňu). A neraz sa mi podarilo zafarbiť si aj pokožku – mať oranžové bokombrady nie je bohviečo, už nikdy nezabudnem natrieť si čelo a uši krémom a mám priam zásobu jednorázových rukavíc!
  • Keď hennujem, v podstate nikdy neviem, aký bude výsledný farebný efekt… Myslím, že zelenej sa rozhodne báť nemusíte (to sa môže prihodiť najmä po prechode z chemickej farby na hennu, predovšetkým ak ste si chémiou vlasy zosvetľovali), no aj moje vlasy bývali miestami oranžovejšie, ako by sa patrilo. 😛 Viem, že existuje zoznam „zálievok“ a prísad s tým, ako ktorá ovplyvní farbu (a regeneračné účinky) henny, ale aj keď sa ho držím, stále je to tak trochu vabank… Pretože výsledná farba závisí predovšetkým od pôvodnej farby vlasov – preto je aj márne pýtať sa ma, ako som docielila svoju farbu, Váš odtieň vlasov je i tak iný a dopadne to inak – no aj od doby odstátia hennovej pasty, doby pôsobenia vo vlasoch… Je v tom prosto priveľa premenlivých faktorov, jeden ovplyvňuje druhý a treba to brať do úvahy, keď s hennou začínate. Preto, ak máte prikonkrétnu predstavu o vysnívanom odtieni, ktorý chcete hennovaním dosiahnuť, pri henne to nie je ako pri chemických farbách – vyberiem si krabičku s takým odtienkom farby a takú aj dosiahnem. Ak máte presnú predstavu o výslednej farbe, hennovanie Vám skôr neodporúčam.
  • Plus, keďže rastlinka henny obsahuje prosto a jednoducho iba červené farbivo, najjednoduchšie je hennovaním dosiahnuť práve ryšavé a červené odtiene. Aj na hnedo či čierno to pôjde, ale tieto odtiene sa hennovaním dosahujú ťažšie, skutočne čierno-čierna čierna je pre hennu tvrdý oriešok! A blond farba je pre hennu priam nonsens!

Hennovanie, recept na hennu, ingredience do henny

Môj recept na hennovanie

Postup hennovania už nebudem podrobne preberať, no môžem sa s vami podeliť o svoj recept na hennu (vlasy mám dlhé cca pod lopatky):

  • 100 g henny
  • 30 g ibištekového prášku
  • 1 hrnček extra silného čaju (zväčša v ňom vylúhujem dve alebo tri čajové vrecká alebo VEĽA sypaného čaju)
  • šťava z jedného citróna (ak sa mi veľmi chce, tak aj postrúhaná kôra)
  • menej ako 1 lyžička rastlinného oleja (použijem ten, ktorý mám momentálne k dispozícii)
  • pár kvapiek tea tree oleja
  • iné esenciálne oleje na zlepšenie vône (napr. levanduľa, ylang-ylang…)

 Vyskúšané značky henny

Už som vyskúšala kadejakú hennu, všetky možné značky, ale v skratke Vám poviem, že sa mi všetky páčia viac-menej rovnako a rozdiel vidím predovšetkým v cene – čiže nie v kvalite henny, poskytnutej výžive či výslednej farbe. Plus niektoré značky sú mi prosto sympatickejšie ako iné, ale skutočne v tom nie je nič viac ako osobné sympatie. 😉 Najčastejšie používam hennu Light Mountain z Ameriky. Kto chce nakupovať na Slovensku, najsympatickejšie sú mi henna Henné Color z e-shopu BIOnatural.sk alebo henna Indian Natural Haircare

Ako dopadne hennovanie - nahennované vlasy, vlasy s medenou hennou, henna

Na záver

Na záver dovoľte ešte zopár poznámok k hennovaniu:

  • Nečakajte, že farba na Vašich vlasoch, ktorá sa ukáže, keď vám uschnú po zmývaní henny, je tá pravá – henna totiž ešte zoxiduje, takže sa človek „vyfarbí“ až po pár dňoch. Farba sa preto môže ešte trochu meniť, stmavnúť, vždy jej doprajte ešte tri-štyri dni.
  • Henna nedokáže zosvetliť vlasy, práve naopak – čím dlhšie budete hennovať, tým budú Vaše vlasy tmavšie, výsledná farba bude tmavšia a tmavšia po každom hennovaní (preto sa odporúča postupne znižovať dobu pôsobenia henny, respektíve odfarbovať iba odrasty – čo som nerobila a považujem to za jednu z mojich hennovacích najväčších chýb).
  • Existuje síce aj blond henna – ktorá Vám však vlasy v prípade, že ste tmavovláska, neodfarbí na blond, nezosvetlí. Je len určená pre svetlovlásky a nemala by farbiť až tak intenzívne naryšavo, aby blonďavé slečny neskončili s mrkvovými vlasmi (Výsledkom po použití blond henny na blond vlasoch by mala byť jahodová blond – blond henna obsahuje veľa cassie, čo je vlastne „bezfarebná henna“.).
  • Henna vraj môže vysušovať vlasy, preto sa do nej odporúča vždy pridať trochu oleja a/alebo vajíčko. Na druhej strane priveľa oleja obmedzuje farbiaci účinok henny, takže to zasa netreba preháňať. 🙂
  • Vďaka henne vraj menej držia kučery, ale mne dobre nedržali nikdy, takže sa nemôžem objektívne vyjadriť.

 

*

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

276 komentárov

  1. Ranetka
    27. marca 2016

    Ahojte vsetci. Takisto farbim vlasy už viac rokov. Mám henu priamo z Jemenu, lebo môj manžel je Jemencan. Kvalita vlasov je podstatne lepšia ako u klasických farieb a fantasticky krekryje aj sediny. Zarobím ju večer a nechám pôsobiť takmer cely den. Vraj to tak robia aj Jemencanky. Takze tiež vrelo odporúčam. Skúsajte a dajte stop chémii.

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      27. marca 2016

      Ďakujem za komentár, Ranetka. 🙂

  2. melani
    1. apríla 2016

    Ahoj Dada, ďakujem za odpoved a vieš mi prosí ťa aj pomôcť ako to mám objednať ? Lebo stále tam píše inú cenu asi záleží ako rýchlo to chcem mať a akým dodávateľom, len nejak sa bojím to objednať, aby mi náhodou nezobralo viac než tam píše.

    Odpovedať
  3. Anet
    22. apríla 2016

    Ahoj Dada, s otazkou ci vyskusat Hennu som sa pohravala uz dlhsie…nedavno som zabluila do indickeho kramku a mali ju tam 😀 tak som si ju samozrejme hned kupila 🙂
    pridavam link – je to presne tato henna, ale zaujimalo by ma co si o tom myslis. Nejak som sa docitala, ze tam nie su len ciste bylinky (napisane v ingredienciach) po farbeni, vsak mam vcelku dobry pocit – aj z farby aj z vlasov. Ale stale to nie je taka farba aku by som chcela / chcela by som taku ako mas ty 😀 mam tmave vlasy, a ani cervenou, ani medenou tento odtien zrejme nedosiahnem. Aj ked som niekde citala, ze hena vlasy obaluje a nejde do vnutra, takze teoreticky 😀 by to mozne bolo, nie? 😀 trosku sa bojim, ze ked budem pouzivat hennu, tak nakoniec zostanem bordo :/ a to je farba ktora mi fakt nepristane :/ inak to ze tmavne…..sa tyka aj tej bezfarebnej – cassie? 🙂
    posielam spominany link a dakujem za odpoved 🙂
    Anet

    http://www.vykurovadla-existence.cz/NEHA-MEHANDI-prirodni-barva-na-vlasy-d105.htm?tab=description

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      28. apríla 2016

      Ahoj, Anet. Čo sa týka zloženia, myslím, že je ok – nie je to henna čistá (t.j. iba lawsonia), ale prímesy by mali byť tiež bylinky, takže to bude ok. 😉 Ja hennujem už niekoľko rokov a aktuálne to mám mahagónové – musím pridať aktuálnu foto. 🙂 Ak chceš moju farbu, skús čistú hennu (t.j. v zložení bude iba henna, iba lawsonia), v tej, čo máš teraz, je aj indigo a shikakai, čo sú typické ingrediencie na hnedú/čiernu/tmavú farbu. Bezfarebná henna (cassia) nefarbí nijako – čiže ani žiadne tmavnutie tu nehrozí. Ak máš ďalšie otázky, ozvi sa. 🙂

  4. Lejlaa
    6. mája 2016

    Ja tiez som vyskusala tu bezfarebnu, spravila som si zabal , pridala par kvapiek arganoveho oleja, bambucke maslo, nechala posobit..vlasy mam krajsie, su nadherne, take vyzivene, odteraz uz len zabal s henou..dadka dakujem vam 🙂 stop chemii vsade 🙂

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      8. mája 2016

      Ja som len rada, že ste spokojná a vlásky žiaria zdravím. 😉

  5. Beáta
    16. mája 2016

    Ahoj:))
    Ozývam sa po dvoch hennovaniach-viac-menej úspešných. vlasy to chytilo skôr do hneda a občas hádžu odlesky do ryšava/červena (záleží od slnka)
    preto sa chystám teraz už použiť čistú hennu a nejak ju skúsiť nakombinovať tak aby to bolo žiarivejšie:))

    Chcem sa ti poďakovať, že píšeš tieto blogy,lebo to strašne pomáha!! a vždy si to čítam a inšpirujem sa! super

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      21. mája 2016

      Ďakujem za krásny komentár. 🙂

  6. Judit
    13. júna 2016

    Ahoj, prosim ta vies mi poradit ako namiesat henu aby bol vysledok svetlohnedy a nie moc tmavy, vdaka za radu

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      25. júna 2016

      Ahoj, Judit. Prepáč, ale hnedú hennu som nikdy nenamiešavala… Najistejšie teda bude kúpiť si predpripravenú – tým myslím predmiešanú hnedú hennu, skús napr. gaštanovú od Henné Color: http://www.bionatural.sk/p/chatain-henna-powder-henne-color-100g-gastanova Zalievaj napríklad čiernym čajom, inak nemusíš už nič špeciálne primiešavať.

  7. jane christine
    13. júla 2016

    Ahoj

    Tuzim po ciernej farbe a neviem ako na to. Najprv som si nahennovala vlasy s ciernou hennou a cakala som 3 hodiny a popri tom som si prichystala indogo a do prasku som dala vlaznu vodu. Vlasy som si zmyla z vlaznou vodou a trochu vysusila v uteraku a potom som na vlasy dala indigo a cakala som 3 hodiny a potom ich zmyla z vlatnou vodou a pouzila som bio kondicioner a nechala som ich uschnut.A neumyvala som ich 7 dni a trochu mi stmavli. A ako casto mam pouzivat hennu a indigo aby som ich mala cierne?

    Dakujem

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      13. júla 2016

      Ahoj, Jane. Máš trošku chybný postup – v prvom kroku sa nanáša čistá henna (t.j. nie čierna henna, musí to byť henna, ktorá obsahuje iba lawsoniu inermis) a v druhom kroku iba indigo. Presný postup si skús vygúgliť – hľadaj dvojfázové farbenie hennou. Prepáč, ale tu osobné skúsenosti nemám, neviem teda poradiť, skús gúgliť…

  8. Maťka
    15. júla 2016

    Ahoj 🙂 hennujem si uz par mesiacov vlasky ,som kadernicka takze presli uz vela chem.zasahmi a snazim sa ich zachranit ,skratila som si ich uz po plecia 🙂 hennujem si hennou od ,,Hene colour – 100 %medenna“ predtym som mala fialovocervene vlasy a po hennovani mi zacali chytat dorysava ,sem tam cerveny nadych …pridavam aj cervene vino ,cervenu papriku,citronovu aj pomarancovu stavu …ale stale to je take rysave ,ako je to krasna farba ale tuzim po cerveno fialovej alebo ked tak mahagonovej farbe ,vedela by si mi niako poradit ,som zufala :/ velmi pekne dakujem!!! 🙂

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      16. júla 2016

      Ahoj, Maťka. Henné Color má aj mahagónový odtieň, môžeš skúsiť ten: http://www.bionatural.sk/p/auburn-henna-powder-henne-color-100g-bordova 🙂

  9. Monika
    18. júla 2016

    Zdravim. Dakujem ze ste to zalozili.strasne mi padaju vlasy po 2 detoch.inak zdrava.poslednu moznost vkladam do henny.chcela som sa len opytat,objednala som si hennu z bio natural BAQ.mam riedke vlasy po plecia. Moja farba je hneda a konce cierne. Co som si este niekedy farbila. Ako si mam namiesat farbu aby som nemala cervene vlasy ale skor hnede alebo cierne.a mam aj sedinky.Dakujem krasne..

    Odpovedať
  10. SuperOujee
    21. júla 2016

    Ahooj,
    hennujem uz dlhsie a do teraz mi henna vzdy chytila do rysava.Pouzivala som tuto: http://hennanavlasy.sk/katalog-produktov/11-cassia-200g.html. Zmiesavala som ju s ciernym cajom,olejmi a citronom.Bohuzial ale stale boli moje vlasy uplne suche.Rozhodla som sa pouzivat iba prirodne veci na vlasy.Ale uz som naozaj zufala ako dosiahnut leskle vlasy a hnedy odtien.
    Teraz som si objednala tuto hennu: http://www.bionatural.sk/p/brun-henna-powder-henne-color-100g-hneda. Chcem sa Ta opytat.Ak ju zmiesam so zihlavovym cajom(citala som ze podporuje rast vlasov),zltkom,kakaom(koli voni),solou,kavou a stavou z cibule myslis ze sa mi konecne podari dosiahnut vysledny efekt?Tj hnede nevysusene vlasy? 🙂 Farba obsahuje indigo takze neuskodi tomu cibula?
    Olej si uz nemozem pridavat lebo som pre zmenu dosiahla uplne mastne vlasy bez objemu.
    Za radu Ti strasne dakujeem.

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      24. júla 2016

      Ahoj! Ja by som tam olej dala… Stačí ho málo, poriadna čajová lyžička, ale… ja by som tam olej dala. Henna bez oleja vysušuje, ja s olejom v henne nemám problém, hoci ak by som si spravila iba olejovú masku, určite tiež skončím úplne s mastnými vlasmi bez objemu. Pozri aj sem, čo dať do henny, ak máš suché vlasy, olej môžeš použiť jojobový, ten sa odporúča aj na mastné vlasy – t.j. nemal by vlasy až tak zaťažiť. Cibuľa by nemala nič urobiť s farbou, dodá lesk, nakopne rast. Držím palec! 😉

  11. Pavlina
    4. septembra 2016

    Ahoj, chcem sa opytat, ci nevies aspon od niekoho z okolia, kolko vydrzi henna na vlasoch cca a ci sa vymyje niekedy cela.
    Chcela by som tmavohnedu ale bojim sa ze pri zmiesani hnedej a ciernej (50:50 znacka Henné color) chyti farba skorej na ciernu, vlasy mam od farbenia odrastene asi o 15-17cm, nefarbim rok a ked uz, tak jedine skusit hennu. No bojim sa ze to bude skorej cierne a budem sklamana, ze som si tie vlasy nenechala radsej odrast cele a uz nikdy nicim nefarbila. Lebo ak sa nevymyje naspet na moje prirodne tak mozu odrastat nanovo a bude vydiet farbeny odsek.. zatial dakujem:)

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      24. septembra 2016

      Ahoj, Pavlina. Ak máš aktuálne vo vlasoch dve farby – pozostatok farbenia a svoje vlastné vlasy (odrasty), pri použití henny môžeš robiť čokoľvek a farbu ti henna nezjedností. Lebo farba po henne závisí od toho, akej farby je vlas teraz. Na tvojich teda chytí inak ako na tých zafarbených. Za vyskúšanie ale nič nedáš – skús si kúpiť farbu od Henné Color, majú aj konkrétne hnedú, so správnym pomerom indiga a henny. Vyskúšaj. Pri prvých hennovaniach sa henna určite vymyje úplne – neviem ti povedať, ako rýchlo, lebo závisí aj od toho, ako často si umývaš vlasy, ale budú to asi cca 3-4 týždne a mala by byť úplne preč. Časom – s ďalšou a ďalšou vrstvou henny sa henna stáva takpovediac permanentnou – ja po X rokoch hennovaniach napríklad hennu už nevymyjem, stále mi z nej niečo vo vlasoch zostane. Čiže to raz vyskúšaj a uvidíš. 😉

  12. Tonka
    13. septembra 2016

    ahoj ahoj 🙂 ja mám prirodzené ryšavé vlasy a chcem použiť tú bezfarebnú hennu. Takže by mi moju farbu nemalo zmeniť len oživiť lesk a pevnosť, rozumiem tomu správne? 🙂 Určite by som nemenila ani o odtienok svoje vlasy, preto chcem zvážiť to hennovanie.

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      24. septembra 2016

      Ahoj, Tonka. Áno, použi bezfarebnú hennu a farba sa ti nijako nezmení (vraj by blondínkam mohli ísť trochu dožlta, ale ak nemáš veľmi svetlé vlasy, niet sa čoho báť). 🙂

  13. Lenka
    6. novembra 2016

    Ahoj chcela by som sa vrátiť k henovaniu.Ale je pre mna novinkou, ze henovu pastu treba zarobiť dopredu. Ja som ju aplikovala hneď po zarobeni, prd x rokmi ked som ju používala. Teda na noc nechať pracovať a rano aplikovať áno?

    Odpovedať
    1. Lenka
      6. novembra 2016

      prd = pred

    2. Dada Baroková
      9. novembra 2016

      Ahoj, Lenka.

      Ak zarábaš hennu, ktorá neobsahuje indigo, je vhodné ju nechať aspoň 2 hodiny odstáť – aby sa z nej stihlo uvoľniť farbivo. Nie je to povinné, ale ak ju odstáť nenecháš, mala by si ju nechať o to dlhšie účinkovať – aby sa stihlo uvoľniť farbivo.

      Ak tvoja henna obsahuje indigo, odstáť ju nenechávaj, môžeš hneď aplikovať, respektíve musíš – indigo sa časom znehodnotí, čiže vtedy treba aplikovať ihneď. 🙂

  14. Mirka122
    10. novembra 2016

    Pekny vecer. Chcela by som sa spytat. Potrebovala by som si zo svetlejsej hnedej na tmavsiu hnedu. To mi staci iba cista hena plus cierny caj …alebo aj nejake farbivo do heny? ☺ zatial dakujem

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      10. novembra 2016

      Ahoj, Mirka. A akú hennu používaš? Aby bola henna hnedá, treba lawsoniu zmiešať s indigom. Aby bola henna tmavšia, stačí viac indiga, ale niečo zmení i ten čierny čaj. 🙂 Miešaš si hennu sama, používaš nejakú predmiešanú?

  15. Lenka
    18. novembra 2016

    Ahoj potrebujem poradit.mam odfarbene vlasy z ciernej na rysavo- blond melir…vlasy mi vypadavaju,lamu sa,mastia sa,mam lupiny…ale najhorsie su konce ktore ked ostriham su horsie a horsie.chcela by som vyskusat bezfarebnu henu na ozdravenie koncov respektive celých vlasov…no bojim sa ze mi tie odfarbene vlasy melirom chytia do zelena ( ako tak citam)
    Aku presne henu mam objednat a co do nej dat aby sa farba nijako nezmenila ale aby to vlasom pomohlo?
    Velmi pekne dakujem za odpoved
    PS:som zufala z lamania a suchých koncov

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      29. novembra 2016

      Ahoj, Lenka. Skús konkrétne túto: http://www.bionatural.sk/p/quinquina-henne-color-100-g-bylinkova Nemusíš pridávať nič, zalej silným mätovým čajom. Držím palec! 😉

  16. Denisa Balosakova
    3. decembra 2016

    Dievčatá a ako často sa môže dávať henna na vlasy? Raz mesačne či treba viac krát .Kúpila som si hennu s Dm drogerie je tiež dobrá ? Dakujem

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      4. decembra 2016

      Ahoj, Denisa. Naštuduj si príručku hennovania – tá by mala zodpovedať všetky tvoje otázky. Najideálnejšie je hennovať raz mesačne. Čo sa týka henny z dm-ky – mám tu aj článok s názvom „Prečo by som si nikdy nekúpila hennu z dm-ky“. 😀 Čiže odpoveď na tvoju druhú otázku je podľa mňa nie, nie je dobrá. 😀

  17. Aby
    9. januára 2017

    Ahoj…. som úplný nováčik, čo sa týka farbenia vlasov s hennou. Vlasy mi po pôrode začali strašne padať, ale strašne, predtým som ich mala krásne husté, mám ich dlhé, siahajú mi do stredu chrbta.Už od puberty ich farbím, viac menej na červenú alebo hnedú. Originálna farba vlasov je tmavo hnedá. Teraz mám odrastené asi 10 cm. Zvyšok je červenej farby. V poslednej dobe začali mi aj strašne šedivieť a to som len 30-nička. Čo ma najviac trápi je úbytok vlasov. Chcela by som vyskúšať hennu, no neviem ako začať. Či si mám zvoliť bezfarebnú alebo farebnú čí s indigom alebo bez. Fakt neviem. A koľko balení mi treba na dlhé vlasy, stačí jedno alebo treba viac.

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      16. januára 2017

      Ahoj, Aby. Odporúčam čistú hennu – ak ti červená nevadí (čo vyzerá, že nevadí), načo indigo a tak ďalej? 😀 To isté platí pre bezfarebnú hennu – je o čosi menej výživná, čiže ak ti nevadí červená, siahni po čistej henne. Na také dlhé vlasy by som asi skúsila dve balenia (min. 200 gramov). Držím palec! 😉

  18. Veronika
    10. januára 2017

    Ahoj, chcela by som vyskúšať tú rastlinnú farbu Khadi v hnedých odtieňoch, len neviem, či ju mám rozrobiť s čiernym čajom, citrónom a kokosovým olejom ako klasickú hennu a nechať ju odstát celú noc. V návode je len zalievanie vodou. Ďakujem za odpoveĎ.

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      16. januára 2017

      Ahoj, Veronika. Ak henna obsahuje indigo – čo hnedá henna určite bude, ale môžeš overiť zloženie -, nepridáva sa citrón, pretože kyslý citrón by mohol indigo zničiť. Skôr môžeš pridať sódu bikarbónu. Takúto hennu tiež nenechávame odstáť cez noc, lebo indigo by sa znehodnotilo. Vďaka indigu je henna hnedá, takže určite ho nechceš cielene nivočiť. 🙂 Čierny čaj a kokosový olej sú už ok. 🙂

  19. Aby
    10. januára 2017

    Ahoj….pátrala som po rôznych druhoch henny, nakoniec som našla hennu zn. sheabutter cottage baq henna, len neviem kde ho zoženiem. Na nete je nedostupný vo viacerých obchodoch. Nevieš mi s tým poradiť, kde by som ju mohla zohnať. Ďakujem.

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      16. januára 2017

      Aby, ja veľmi rada nakupujem na bionatural.sk, veľmi milý obchodík. Tu je link priamo na hennu: http://www.bionatural.sk/p/henna-baq Ako tak pozerám, aktuálne ale nie je skladom. 🙁

  20. Simona
    25. januára 2017

    Ahoj Dadus,
    chcela by som sa opytat,
    moje vlasy su prirodzene tmavo hnede, ale uz rok chemicky farbim do cervena. Pri tejto farbe by som samozrejme chcela nadalej ostat, tak by ma zaujimalo ktora henna by bola najvhodnejsia a s akymi prisadami? mam uz niekolko centimetrove odrasty a naposledy som bola farbena pred necelym mesiacom (viem, ze musim este pockat)…vlasy mam znicene, suche (aj napriek tomu, ze kazdy den pouzivam olejcek), konceky polamane a vobec nechcu rast..
    Za odpoved mockrat dakujem a prajem pekny den! 🙂

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      28. januára 2017

      Ahoj, Simona.

      Pri prvých hennovaniach asi budeš mať problém – farba po hennovaní závisí od farby vlasov, ktoré hennuješ. Čiže ak tam máš nejaké odrasty, henna ti ich nezjednotí tak dokonale, ako chemická farba. Musíš to asi iba vyskúšať a uvidíš, ako to dopadne. 🙂 Môžeš začať úplne obyčajnou, čistou hennou a recept by som ti odporúčala cca môj, nájdeš ho tu: http://www.bioblogerinas.sk/hennovanie-vlasov-podla-dady/ Držím palec! 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie