Decembrové gastronomické okienko
Hoci sa nám pomaly skôr zjarnieva, oteplieva, mne zostáva ešte trojbodkový decembrový rest – na chvíľku tu teda bude vianočnô, pripravte sa, hohoho! A začneme echt vianočne – vianočným pečením! S chlapom sme skúšali piecť perníky a nakoľko nepoznáme žiaden overený recept na dokonalé cesto, z ktorého by vzišli mäkučké perníčky, kúpili sme hotové cesto zo Sveta debničiek. A Ertlovské perníkové cesto bolo skvelé, perníčky vyšli naozaj mäkké a to sme mali tak trochu bojové podmienky, nakoľko sme piekli u chlapa a taký chlap v kuchyni nemá maslovačku (potrieť pekne horúce perníčky vajíčkom prosto treba!) a kopec ďalších vecí. Ale bola to zábava! Ešte väčšia bola u slečny Ireny, lebo tam sme toho piekli ešte viac – najlepšie vyšli osie hniezda z nekysnutého cesta, ktoré boli za horúca s kávičkou úplne božské! 😋
Keď sme začali gastronomicky, aj pokračujme gastronomicky – slečna Denisa z Abdonu ma vzala do bistra SOHO na Laurinskej v Bratislave! A bolo to ázijské a mňam! Obsluha bola veľmi milá, vtipná (možno až príliš vtipná 😂), jedálny lístok nie je šialene dlhý, ale o to má jednotlivé recepty kuchyňa asi vychytané. Pokojne sa tam zastavte! (Začínam mať chuť na ázijskú kuchyňu a to hneď!)Nedá mi nepochváliť sa – vďaka TASTY sa mi podarili dokonalé lievance! Neuveríte, ale chce to v podstate jedinú tajnú ingredienciu – cmar! Ktorý si viete spraviť aj doma z plnotučného mlieka a trochy citrónovej šťavy. Určite si však prečítajte všetky tipy na dokonalé fluffy lievance, zíde sa!
Máte radi raňajky do postele? Kto by nemal, hlúpa otázka! Mňa minule podobne prekvapil brat – a potom že prečo spolu ideme stavať dom! 🤣
Svet debničiek som spomínala už vyššie a nielen ich cesto vrelo odporúčam, aj samotné debničky zatiaľ nikdy nesklamali! O čo ide? O debničky plné dobrého ovocia a/alebo zeleniny, ktoré Vám zdarma doručia priamo domov. Sú k dispozícii rôzne debničky, aj čo sa veľkosti, aj zloženia týka a obsah každej debničky sa každý týždeň trošku mení (treba v popise sledovať aktuálne zloženie). My sme skúšali ovocno-zeleninovú rodinnú, malú ovocnú a malú farmársku debničku. Malé debničky som si aj vážila, bolo to 7,5 až 8 kg vrátane obalov (teda samotnej papierovej debničky a sáčkov). V lete vraj budú debničky väčšmi slovenské (cez zimu sa čisto domáca úroda až tak nedá), na čo sa veľmi teším! Ovocie a zeleninka boli zatiaľ vždy čerstvé a krásne, bolo toho veľa a druhovo vždy rozmanité. Keď sa človek motá niekde po hypermarkete, taký mix si prosto nekúpi. Viacčlenná rodina však mix určite len ocení – fakt odporúčam! (A mne príde aj cena priaznivá.)
Na zimných výletoch
Aj v zime sa dá výletovať, turistikovať! S bratom a jeho frajerkou sme si založili malý turistický spolok – každý mesiac si chceme naplánovať jednu túru po okolí a najlepšie aj so psíkmi (zatiaľ nám to vychádza). V decembri sme boli na Bielom kríži. Na rozbeh to bolo veľmi… intenzívne, haha! Bolo chladno, dobre nám padla teplá polievočka v bufete Včelín. Bol aj sneh!
S chlapom sme zasa stihli náš každoročný novoročný výlet na Počúvadlo do Banskej Štiavnice ešte na Silvestra, nakoľko chlap na Nový rok musel ísť do práce. Tam bolo snehu ešte viac!
Vianočné hráčske mini okienko
A samozrejme boli aj tie Vianoce a Vianoce sú super! Kto pozná malého fialového dráčika Spyra? Jeho remastered verzia na PlayStation4 je veľmi vydarená, grafika zostala roztomilo detská. Jednotlivé „levely“ miestami vytrápia aj dospelých – ak chcete vyzbierať všetky diamanty 💎 a povyskakovať všade, kam treba. Len tie bonusové „levely“, kde na čas treba prejsť všetkými bránami či otvoriť všetky truhlice, nám akosi nejdú… Môžu byť hry pre deti také… ťažké (asi aby sa deti odmala učili, že vyhrávať na 100% nie je len tak)? 🤔