Shaman King

Shaman King (Kráľ šamanov, シャーマンキング) je 64-dielne (existuje aj päť špeciálnych epizód) anime od štúdia XEBEC z rokov 2001-2002. Žánrom by sa dalo zaradiť medzi shounen, adventure a supernatural. Rovnomenná manga predloha má 32 volume, čo je 285 kapitol (plus prequel a sequel, alternatívna verzia a tak podobne). Jej tvorcom je Hiroyuki Takei.

Shaman King bol prvým kompletným anime, ktoré som kedy videla a to ešte v dobách, keď som ani nevedela, že ide o anime, keď som ani nevedela, že niečo také ako anime existuje. Shaman Kinga som pozerala na Jetixe a aj napriek, prepáčte za výraz, nechutnému dabingu (ako som neskôr zistila), mi prirástol k srdcu všetkým tým, čo mal – humorom, napätím, celou svojou myšlienkou. Príbehom…

picture from Zerochan

Shaman King

Mortimer alebo Morty (originálne Manta Oyamada, seiyuu Inuka Inuyama), je taký nízky, že ho spoza tej veľkej knihy na prechode pre chodcov ani nevidíte. Je už večer, do tmy svietia lampy mesta a tento chlapec v školskej uniforme, zažratý do svojich obľúbených duchárskych príbehov – niežeby niečomu takému veril, je to však zaujímavé a napínavé čítanie –, práve ide domov zo školy. Je skutočne neskoro, čo takto vziať to skratkou? Skratkou cez Posvätnú horu, cintorín; čoho sa však báť, keď duchovia neexistujú? Jediným „duchom,“ ktorého tam môže stretnúť, je miestny výrastok Rio (Ryunosuke Umemiya, seiyuu Masahiko Tanaka) so svojim gangom Mŕtvych duší, ktorí si na Posvätnú horu nárokujú ako na svoje súkromné posvätné miesto. A tak Morty o chvíľu prechádza tmavým cintorínom a snaží sa zachovať si chladnú hlavu. Zrazu ho však vystraší neznámy chlapec a… kopa duchov, kopa skutočných duchov, ktorí na Posvätnej hore s neznámym chlapcov žúrujú, akoby ani neboli mŕtvi!

Na druhý deň v škole sa Morty so svojim nočným výletom na Posvätnú horu a tým, čo tam zažil – párty duchov – zverí spolužiakom, ktorí mu, samozrejme, neveria. Isto sa len natoľko vžil do svojich duchárskych príbehov, až sa mu zazdalo, že je to skutočné. Morty si však trvá na svojom a ešte toho večera sa vyberá na Posvätnú horu, aby spolužiakom svoje slová potvrdil vecným dôkazom v podobe fotografie ducha. Morty však na cintoríne nestretne duchov ale Ria a tak sa na druhý deň v škole môže pochváliť len zraneniami, ktoré utŕžil pri nerovnom boji.

Aké je však Mortyho prekvapenie, keď sa neznámy chlapec, ktoré pred dvoma dňami videl na cintoríne, objaví v jeho triede ako nový spolužiak! A Yoh Asakura (seiyuu Yuuko Satou) sa po vyučovaní rozhodne Mortymu ukázať, že Posvätná hora nepatrí len Mŕtvym dušiam, že patrí všetkým – a tak zrazu čelia nahnevanému Riovi.

Nasleduje niečo, čo obyčajný smrteľník len tak ľahko neuvidí. Spomínaný chlapec, Yoh Asakura, totiž nie je obyčajným tuctovým tínedžerom. Yoh je šaman – človek, ktorý sa dokáže spojiť s duchom a s jeho pomocou premôcť i zdanlivo silnejšieho bojovníka. Yoh vyvolá obávaného ducha samuraja Amidamara (seiyuu Katsuyuki Konishi) a Ria premôže. A tak sa Morty stáva Yohovým kamarátom a spolu potom prežívajú najneuveriteľnejšie šamanské dobrodružstvá.

picture from Zerochan

Shaman King

Prečo sa však toto anime volá „Shaman King?“ Každých päťsto rokov sa koná ohromný turnaj, v ktorom šamani z celého sveta proti sebe bojujú, aby prešli troma kolami turnaja a jeden z nich sa stal Kráľom šamanov, ktorý ovládne Kráľa duchov (Great Spirit) a s jeho pomocou si splní všetky tajné sny. A ten čas, keď sa šamanovi môže splniť všetko, po čom jeho srdce túži, práve nastal…

Podarí sa Yohovi vôbec získať Amidamara za svojho strážneho ducha, nakoľko sa ukáže, že tento samuraj má nevyriešené účty so svojim najlepším priateľom Mosukem z čias, keď ešte obaja žili? Podarí sa Yohovi premôcť Lena (Ren Tao, seiyuu Romi Paku) z pyšného a neľútostného rodu Tao, ktorý ho chce vyradiť z turnaja ešte pred jeho začiatkom? Urobí z Yoha jeho snúbenica Anna (seiyuu Megumi Hiyashibara) napokon Kráľa šamanov?

Yoh a Amidamaru, Morty, Rio, Takagero, Len Tao a Bason, Lenova sestra – doshi Jun a Lee Pailong, Anna a tiež Trey (Horokeu Usui) zo Severu s Corey (Kororo) a jeho sestra Pilika (Pirika Usui), nekromancer Faust VIII a jeho Eliza, Lyserg Diethel s Chloe (Morphine), vtipálek Joco (Chocolove McDonell) a jeho Mic, popletená Tamara (Tamao Tamamura) s Ponchim a Conchim či Silva zo Šamanskej rady – príbeh sa hemží nezabudnuteľnými postavami, z ktorých si mnohé obľúbite. (A sú tam i dvojčatá!)

A aby toho nebolo málo, v tomto anime, prezentujúcom priateľstvo a silu ísť si za svojimi snami, nechýba ani boj medzi dobrom a zlom – Zeke (Hao, seiyuu Minami Takayama) a jeho partia prisluhovačov sa snažia o lepší svet. Na prvý pohľad pekná myšlienka je však realizovaná trochu zlým spôsobom. Áno, ľudia ničia svoju Zem – globálne otepľovanie, skleníkový efekt, smog, urbanizácia… Je však jediným riešením ich smrť? Všetkých, do jedného, nechajúc prežiť len šamanov? Za to Zeke bojuje, preto chce ovládnuť Kráľa duchov, avšak nie veľmi čestným spôsobom. Je krutý a k tomu všetkému mocný, jeho Duch ohňa je jeden z najmocnejších strážnych duchov vôbec. Ako to všetko skončí, podarí sa Zekovi zničiť svet? A čo Spravodliví, bude ich pomoc skutočnou pomocou? Kto sa napokon stane Kráľom šamanov?

Shaman King je možno predovšetkým dobrodružné shounen, plné akčných bojov a páčilo sa mi, keď som bola omnoho mladšia – videla som ho toľkokrát! Je to však môj anime „debut,“ takže má v mojom zozname spozeraných anime špeciálne miesto. 🙂 (Hoci neviem, či by som mu teraz dala šancu, keby som naň len tak natrafila… A mohla by som skôr ľutovať – Shaman King má jedinečné postavy a kopec funny momentov!)

*

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie