Pečiem domáce tvarohové buchty

Na babičkine tvarohové buchty si, po pravde, nepamätám – asi preto, že som ako malá mala iných favoritov babičkinej kuchyne (napr. zemiakové šúľance s makom!). Tvarohovým buchtám som na chuť prišla až nedávno – aj keď ide o kysnuté cesto, podarili sa mi na prvýkrát a chutia jednoducho úžasne, preto sa o recept mienim podeliť aj s Vami!

Veľká domáca kuchárka

Recept je zo skvelej kuchárskej knihy Veľká domáca kuchárka (L. Nodl, j. Mandžuková, K. Havlů, 2007), ktorá obsahuje skutočne chutné recepty aj s peknými obrázkami. Škoda len, že orientácia v nej môže byť trošku problematická – chýba mi obyčajný abecedný register, tento je totižto delený do kategórií, no nielen na jedlá z hydiny, múčniky, konzervovanie a tak ďalej, ale aj na múčniky z krehkého, kysnutého či treného cesta a čo ak hľadám kokosovú bábovku, no nie som si istá, z akého cesta sa robí? 😀 Ale radšej prejdime na samotný recept. 🙂

Potrebné suroviny:

Kvások
  • 100 ml mlieka
  • 1 kocka droždia (podľa originálneho receptu postačí 30 g, no bežná kocka má 42 g a vždy ju použijem celú – čo by som robila s 12 g droždia? 😀 )
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • 1 polievková lyžica polohrubej múky
Cesto
  • 150 ml mlieka
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • ½ čajová lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 50 g masla

+ 80 g masla na vymastenie pekáča a potieranie buchiet
+ práškový cukor na posypanie

Tvarohová plnka
  • 500 g tvarohu
  • 1 vajce
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 vanilínový cukor

Postup:

1. Do vlažného mlieka (100 ml) rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a lyžicu múky a premiešame. Necháme vykysnúť.

2. Zatiaľ si vo väčšej mise zmiešame múku s cukrom a soľou. Vajce rozšľaháme vidličkou a zmiešame s mliekom (150 ml). Maslo (50 g) opatrne roztopíme v mikrovlnnej trúbe. Nakoniec všetko zmiešame dohromady – sypké suroviny i tekuté a aj vykysnutý kvások a rukami vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho hodinu kysnúť zakryté kuchynskou utierkou. Maminka mi prezradila babičkin tip – vraj cesto môžeme odložiť na radiátor, aby vďaka teplu lepšie vykyslo.

Tvarohová plnka

Kysnuté cesto

3. Tvarohovú plnku pripravíme jednoducho zmiešaním všetkých ingrediencií. 🙂

4. Z vykysnutého cesta lyžicou vykrajujeme približne rovnaké kúsky cesta, z ktorých formujeme malé placky – najlepšie rovnomerne hrubé. Aby sa nám s cestom lepšie pracovalo, môžeme si pracovnú dosku a ruky pomúčiť.

Recept na domáce tvarohové buchty

Recept na domáce tvarohové buchty

5. Do stredu každej placky dáme kopček tvarohovej plnky a okraje cesta spojíme – akoby sme šli viazať batôžtek, až ich sformujeme do tvaru buchty.

6. Buchty ukladáme na maslom vymastený plech spojom dolu a potierame ich roztopeným maslom (80 g) z každej strany – zvrchu i po bokoch, aby sa nám nezlepili. Vraj ich treba ukladať voľne, nepritláčať k sebe, ale ja nabudúce rozhodne vyskúšam po jednej buchte do každého radu pridať, nech im mám trochu vyššie. 😉

Recept na domáce tvarohové buchty

7. Po naplnení pekáča buchty necháme ešte 20 minút kysnúť. Väčšinou sa mi počas kysnutia zopár buchiet (až väčšina 😀 ) trochu potrhá a plnka sa derie von, no vôbec to nevadí, upečú sa i tak pekne a nič sa nepripáli.

Recept na domáce tvarohové buchty

8. Buchty pečieme v rúre vyhriatej na 200°C, po zapečení teplotu trochu znížime (ja som ju znížila na 170°C) a dopekáme dozlatista cca 40 minút. Mojim buchtám však zväčša bohato stačí taká pol hodina – priebežne ich kontrolujem.

9. Upečené buchty necháme vychladnúť v pekáči a pocukrujeme práškovým cukrom.

Domáce tvarohové buchty

Tvarohové buchty chutia najlepšie čerstvé a s teplým mliekom! Keď sú „staršie“, stačí ich na 20 sekúnd zohriať v mikrovlnnej trúbe a budú opäť voňavé, chrumkavé a teplé ako čerstvé!

Domáce tvarohové buchty

Domáce tvarohové buchty

Buchty možno plniť aj makovou, lekvárovou či orechovou plnkou, ale u nás vedie tá tvarohová. No prikladám aj ostatné – pre istotu:

Maková plnka:

  • 200 g mletého maku, 250 ml mlieka, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor
  • Mak nasypeme do menšieho hrnca, zalejeme mliekom a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Nakoniec pridáme cukor.

Orechová plnka:

  • 125 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 200 g vlašských orechov
  • Orechy pomelieme. Mlieko nalejeme do menšieho hrnca, rozmiešame v ňom cukor a necháme zovrieť. Do vriaceho mlieka prisypeme mleté orechy a krátko povaríme, aby bola zmes dostatočne hustá.

Pri lekvárovej plnke buchty prosto plníme lekvárom – ak je príliš hustý, môžeme ho zriediť trochou vlažnej vody. 🙂

Dobrú chuť!

Share on Facebook28Tweet about this on TwitterShare on Google+2Pin on Pinterest0

8 názorov k “Pečiem domáce tvarohové buchty

  1. šuľance s makom zbožňujem 🙂 v jednej miestnej presovskej restauracii ich robia uzasne nie sulance posipane makom ale rovno makom plnene ….aaaaaaa mnam … inac som si povedala ze sladke si doprajem raz do tyždňa musím ho zo svojho jedalnička dať preč …potom sa citim lepsie nemam vyrazky a kilo navyse na vahe okej to som odbocila

    mnam buchty :D:D:D

    1. Šúľance ale nevyraďuj z jedálnička! Šúľance nie sú sladké! Je to len… sladké jedlo! 😆

      Mamina zvykla kupovať také mrazené šúľance predrobené a tie boli tiež ešte aj makom plnené! 🙂

      A sprav si buchty, keď mňam! (A keď dnes začína ten pôst! :grinnod: )

    1. Sa stavím, že keby Drahý zacítil tú jedinečnú, úžasnú vôňu tvarohových buchiet, hneď by bol odsladený a buchtovo naladený! 😀

  2. och mňamky :), šikovná si 🙂 a veľmi oceňujem nový dizajn blogu !!! <3 ja som minule skúšala tvarohový struhaný koláčik z vianočnej knižky hrnčeková kuchárka (síce tam nie sú obrázky, ale fantázia mi zatiaľ slúži 😀 ) a zjedol sa … 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *