Hana Kimi

Mojou prvou úspešne spozeranou doramou sa stala Hana Kimi, na ktorú som sa namotala počas prvej „Dorama night“ s yanou, Bonnie Blue a Polly, ktorá nás hosťovala u seba doma. Počnúc Hana Kimi som sa namotala na doramy celkovo (a nielen tie japonské, japonofília prerastá v globálnu ázijofíliu – už viem na mape nájsť i Kóreu a Taiwan).

Hana Kimi, v úplnom znení Hanazakari no Kimitachi e (花ざかりの君たちへ, For You In Full Blossom), je 12-dielna japonská dorama, jeden diel trvá 54 minút, posledný je natiahnutý takmer na dve hodiny. Dorama bežala v roku 2007 (každý utorok o deviatej večer) na Fuji TV. Natočili ju podľa rovnomennej mangy od manga-ku menom Nakajo Hisaya. V roku 2008 bola doplnená o 135-minútovú špeciálnu epizódu s „promóciami“ a spätným obzretím sa za koncom letných prázdnin (t.j. epizóda č. 7,5). Existuje i taiwanská verzia a japonské Hana Kimi 2, ktoré má jedenásť dielov a spracúva ten istý príbeh, len trošku inak (a vymenili pár hercov).

Dej Hana Kimi je v podstate jednoduchý: Mizuki Ashiya (Maki Horikita) prichádza (z Ameriky) do Japonska študovať na čisto chlapčenskej strednej škole Osaka Gakuen plnej (šibnutých) bišíkov. A to preto, aby docielila, že istý študent danej školy, Izumi Sano (Shun Oguri), sa opäť začne venovať skokom do výšky. Áno, docielila, Mizuki je totiž dievča, ktoré sa iba prezlieka za chlapca! Čo sa žánrovosti týka, Hana Kimi je romantická komédia s dôrazom na tú komédiu. Pretože je jasné, že Mizuki si skôr či neskôr uvedomí, že je do Sana tak trochu buchnutá. A potom je tu ešte (úžasný, fenomenálny, jedinečný, zlatý, milý, správne strelený, chutný, funny) Shuuichi Nakatsu (Toma Ikuta)…

Hana Kimi
picture from AsianWiki

Ako BB povedala, Hana Kimi je ako obživlé anime – často prosto prehnané, prehnane strelené (ale sú to Japonci, tí jednoducho zvyknú preháňať). Herci sem-tam nepodávali až také dokonalé herecké výkony. Sem-tam tam isté veci nedávali zmysel – napr. Oscar vytiahne z fontány plnej vody suchú papierovú obálku; Nakatsu so sebou vždy nosí pravítko, ešte aj keď ide do sprchy… Miestami to bolo až PREHNANE prehnané (Oscar ako taký bol napr. dosť prehnaný). Koniec nebol až taký… konečný, ako by si človek želal (ale na to som dokonale zvyknutá už z anime, že ak sa v príbehu rieši niečo romantické medzi hlavnými hrdinami, často sa to vlastne vôbec nedorieši, preto som ja osobne – z hľadiska uzavretosti príbehu – bola s koncom aj spokojná).

Na Hana Kimi je najúžasnejší prosto ten humor (ktorý však nie každému môže sedieť, mňa ale bavil dokonale) – väčšinu deja vlastne zaberalo bláznivé súťaženie medzi jednotlivými internátmi v tých najšibnutejších súťažiach, ktoré všetci brali smrteľne vážne. Osaka Gakuen má totiž tri internáty. Prvý internát s fanatickým internátnym vedúcim menom Megumi Tennouji (Yuuma Ishigaki) združuje chalanov fičiacich na bojových umeniach. Tretí internát s rovnako, ak nie viac fanatickým internátnym vedúcim menom Masao „Oscar“ Himejima (Nobuo Kyou) združuje chalanov s(o zdanlivým) umeleckým nadaním. A internát číslo dva s nenapraviteľným sukničkárom menom Minami Nanba (Hiro Mizushima) na čele združuje chalanov zaujímajúcich sa o športy. A práve z druhého internátu pochádza gro tých hlavnejších postáv. To je druhá úžasná vec – Hana Kimi malo nezabudnuteľné postavy!

K hlavnej hrdinke Mizuki vlastne nemám moc čo povedať… Nebola až taká hlúpa, naivná či otravná, aby mi vyslovene vadila, no nebola ani bohvieako sympatická, aby som ju mala vyslovene že rada.

Ďalej tu máme Sana, ktorý kvôli zraneniu prestal so skokmi do výšky, hoci bol v tejto športovej disciplíne veľmi dobrý. Teraz je už dávno vyliečený a skákať by aj mohol, no on akosi… len chodí okolo s pseudo-hĺbavým výrazom na tvári; tvári sa strašne kúl; na tých ľudí, čo mu chcú pomôcť z depresie (čiže predovšetkým na Mizuki) je ešte hnusný, lebo čo sa kto do neho vlastne stará; kašle na spolužiakov a všetky popri-školské aktivity, hoci je vlastne veľmi obľúbený a s celou tou svojou emo náladou mi prosto lezie na nervy! Dobre, miestami mi ten jeho smutný kukuč prišiel aj chutný, ale to by tu nemohol byť Nakatsu…

Nakatsu je ďalší obyvateľ druhého internátu a zároveň spolužiak Mizuki a Sana. A Nakatsu si raz uvedomí, že na tom Mizukim niečo je… Jeho vnútorný boj samého so sebou ohľadom toho, že sa mu Mizuki nemôže páčiť a že sa mu ani nepáči, pretože predsa nemôže byť gay, potom zaručuje kopec funny momentov! Nakatsu bol mojou najobľúbenejšou postavou, pretože je to presne ten typ hrdinu, ktorý hlavnú hrdinku úprimne ľúbi a urobil by pre ňu všetko (tento typ hrdinu je lepšie známy ako „ten ostrouhlejší z tupouhlého milostného trojuholníku“ či skôr ako „držtaška,“ keďže podobenstvo o tupouhlom milostnom trojuholníku je, predsa len, trochu primatematické), no ktorého samotná hlavná hrdinka väčšinou považuje len za najlepšieho kamaráta… Ako to s týmto trojuholníkom nakoniec dopadne, sa dozviete v samotnej dorame.

Mojou druhou najobľúbenejšou postavou bol Nakatsuov spolubývajúci (spomínala som, že Mizuki a Sano spolu zdieľajú spoločnú, kúlovo architektonicky riešenú internátovú izbu?) Kayashima (Yuusuke Yamamoto), ktorý bol veľký podivín – videl ľudské aury, duchov a tak podobne. Vždy, keď sa objavil na scéne, v pozadí ešte zaznela akási Akty X melódia! Bol prosto pozoruhodnou, vtipnou postavičkou.

Ďalej som mala rada Sekimeho (Masaki Okada), ktorý pôsobil neuveriteľne dobrácky a nikto si nikdy nepamätal jeho meno. Alebo, samozrejme, Nanba-senpaia, vedúceho druhého internátu, ktorého charakter som už naznačila kdesi vyššie, preto spomeniem Nakaa (Ryou Kimura), ktorý bol do Nanba-senpaia zamilovaný, čo tiež navodilo nejednu funny scénu. (Páčilo sa mi, ako sa ich vzťah „vyhrotil“ na konci poslednej epizódy.)

V dorame sa mihlo tiež niekoľko postáv, ktoré neboli študentmi Osaka Gakuen – bol tu napr. školský lekár Hokuto Umeda (Takaya Kamikawa), ktorý bol gay (Nechcem diskriminovať, ale nie je homosexuálny doktor na čisto chlapčenskej škole tak trochu konflikt záujmov? Či skôr nevhodná súhra záujmov?) a najprv na mňa pôsobil ako vyslovený úchyl, no potom som si ho aj obľúbila – mal fascinujúce oči (Modré! To boli farebné šošovky, však?) a s fotografkou Akiha Hara (Mahiru Konno) (ktorá bola jeho bývalou priateľkou a stále za ním doliezala, pri čom on sa jej vždy snažil zbaviť) boli úžasne vtipným duom.

Ďalej sú tu študenti iných škôl – pre zmenu čisto dievčenská škola St. Blossom’s, ktorej študentky každé ráno čakajú pred internátmi Osaka Gakuen, aby si nad jej študentmi mohli radne popišťať. V dorame sa najčastejšie stretávame s Hibari (Mayuko Iwasa), ktorá je posadnutá Sanom, a jej prisluhovačkami z Hibari Four. Sana sem-tam príde podpichnúť i Kagurazaka (Yuu Shirota), ktorý študuje na Tokyo Gakuen a venuje sa skákaniu do výšky, čiže by bol najradšej, keby Sano opäť skákal, aby ho mohol predčiť. A nemôžem zabudnúť ani na verného psa Yuujira.

Ak vám sadne hana-kimi-ovský humor, táto dorama sa vám bude dobre pozerať, riadne sa nasmejete!

*

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

4 komentáre

  1. Luc
    15. apríla 2012

    Videla som len verziu z roku 2011 a tá bola super! :nod: Rada by som si pozrela aj túto, ale keď väčšina stránok s doramamy zanikla… Mýlim sa alebo na predposlednom obrázku je herec, ktorý hral Tamakiho v Ourane? :love:

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      15. apríla 2012

      Áno, Yuusuke Yamamoto hral Tamakiho v Ourane a fenomenálny bol, f-e-n-o-m-e-n-á-l-n-y! :love:

      Nvm, či sa mi oplatí pozerať i tú novšiu verziu (2011), keď som videla túto… Hana Kimi sa mi páčilo, ale je toooooooooooooľko dobrých dorám, čo som ešte nevidela vôbec, že mi asi postačí táto verzia (na teraz 😀 )

    2. Luc
      21. apríla 2012

      Aj tak sa mi zdá, že som ho videla hrať aj v niečom inom.. HMMM… *nakliká jeho meno do vyhľadávača* – BINGO! Veď on hral aj v Paradise Kiss :’DD

    3. Dada Baroková
      21. apríla 2012

      Áno, hral 🙂 Aj tam sa mi páčil, ale Tamaki bol prosto fenomenálny 😀 Asi mu seknú také trocha šibnutejšie postavy 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie