Marcová japonská bodka: AnimeSHOW 2018

Nedeľa na AnimeSHOW 2018

V nedeľu som program začala cosplay divadlom – podarilo sa mi votrieť iba na kraj ku stene, Hlavná sála je veľmi malá sála… 😩 Cosplay divadlo bolo tradične fajn, aj som sa zasmiala, aj som miestami nechápala; ale určite oceňujem každého, kto si dá tu námahu, nájde tú odvahu a pripraví si scénku, tanečné vystúpenie, čokoľvek. Najviac sa mi páčil Naruto.

Nedeľný obed s programovým letákomMoje suveníry (bez ďalšieho 3-dielu mangy Fullmetal Alchemist)Zaujímavo znejú aj prednášky o japonských sladkostiach wagashi a osobnostiach japonských dejín, ktoré prebiehali súbežne s cosplay divadlom – nabudúce asi uprednostním nejakú prednášku, tlačiť sa v Hlavnej sále mi nerobí dobre, preto aj v poslednej dobe zvykneme oželieť cosplay súťaž…

Stihla som cca druhú polovicu prednášky o konšpiračných teóriách v pop kultúre od Kaze, ktorá bola super – ako sa na súhrn konšpiračných teórií patrí. Najviac sa mi páčila teória, že Ash je po celú dobu, čo sa odohráva dej Pokémonov, vlastne v kóme – preto tam nik nestarne a všetky zdravotné sestričky a policajtky vyzerajú rovnako. (Fakt to dáva zmysel! 😱)

Potom sme sa boli najesť (a ani ten deň nemali ravioli, pchá! 😒) a vrátili sme sa až na interesantnú prednášku o histórii cosplayu od Ferashe. Prednáška bola v angličtine a bola super! Zaujímavosť: Cosplay vymysleli nerdi v Amerike, ale meno mu dali, ako inak, až Japonci.

Poslednou navštívenou prednáškou bol geoinžiniering od Rasťa Sopóciho, z ktorej mám iba jednu zaujímavú poznámku a síce, že megafauna nedokáže koexistovať s ľuďmi.

A to je asi všetko…

Programovo tento ročník Anime SHOW nebol bohvieako bohatý – aspoň pre mňa nie. (A podobne bol na tom aj SlavCon – možno klesá kvalita prednášok tak všeobecne…?) Páčili sa mi však iné veci – ako nás organizátori o všetkom informovali na facebooku (hoci výsledky súťaží stále zverejnené nie sú), snaha o novinky (ako napríklad nové súťaže ActionPlay a PhotoCon), kopa pestrých stánkov – od jedla, cez kontaktné šošovky, po typický merch a knihy až k artist alley.

Ako najväčší problém celého festivalu stále (a stále viac a viac) vidím samotné priestory – DK Ružinov je atmosfericky fajn, ale jeho kapacita akosi nestačí… Stihli sme aj koniec nedeľného stretnutia s organizátormi, kde aj oni pripustili, že terajšie priestory začínajú byť festivalom pritesné, no nedarí sa im nájsť iné, vhodnejšie… Riešenie vidia skôr v nejakom tom outdoorovom stage-i. Uvidíme… Novoobrodené festivaly sa mi totiž páčia a rozhodne sa chystám aj na jesenný Comics salón! 😉

*

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

2 komentáre

  1. Polly
    23. mája 2018

    Outdoorovy stage?? to je celkom dobrý nápad! Ja chodievam už tak raz za pár rokov a vždy som nadšená :D, pretože tým pádom ani nie som „prejedená“. To postavenie korejskej zeny by ma zaujímalo, škoda ze si nebola… Na to by som bola zvedavá.

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      27. mája 2018

      Brilantnosť nápadu s outdoorovým stage-om závisí od počasia, Polly. 😀 Takže ti budem hlásiť, keď sa zjaví outdoorový stage – to bude pre teba znamenie ísť sa po dlhom čase opäť pozrieť na con. 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie