Garth Nix: Sabriel

Bibliografia

Sabriel (Staré kráľovstvo, #1)Názov: Sabriel
Autor: Garth Nix

Vydavateľ: SLOVART, 2014
Počet strán: 287

Žáner: fantasy

Z anglického originálu Sabriel (1995) do slovenčiny preložil Erik Fazekaš. Kniha je 1. dielom zo série Staré kráľovstvo (Abhorsen Trilogy, The Old Kingdom). Na Goodreads.com získala hodnotenie 4,16 (hodnotilo 101 856 čitateľov).

O autorovi

Garth Nix je austrálsky autor fantasy, sci-fi a young adult literatúry. Narodil sa v Melbourne, mladosť prežil vo Veľkej Británii, no do Austrálie sa vrátil študovať a dnes žije v Sydney s manželkou, dvoma synmi a kopou kníh.

Nix takpovediac vždy pracoval s knihami – či už v kníhkupectve, ako knižný publicista, obchodný zástupca vydavateľa, editor či agent. Dnes je spisovateľom na plný úväzok, hoci verí, že práve to je dôvodom zvláštneho správania mnohých autorov. 🙂

Stručne o príbehu

Sabriel vyrastala vo Wyverleyskej akadémii v Ancelstierre – za Múrom, ktorý oddeľuje obyčajný svet od Starého kráľovstva, ktoré je plné mágie a… smrti. Jej otec je Abhorsen – iný nekromant ako tí ostatní, ten, ktorí mŕtvych ukladá na večný spánok, nie ich privoláva zo Smrti.

Jedného večera ju na internáte navštívi otcov posol, aby jej odovzdal otcove nástroje – meč a zvonce –, čo môže značiť len jediné: Abhorsen je mŕtvy. No Sabriel odmieta uveriť, že otec prešiel až za poslednú bránu a vydáva sa na jeho záchranu do Starého kráľovstva, o ktorom nič nevie.

Ešte stručne k obsahu

Sabriel svoje pátranie začína v otcovom dome – no aj ten najprv musí nájsť. Stretáva sa s pozoruhodným voľnomagickým tvorom, ktorý naoko vyzerá ako prítulná biela mačka, no nikdy si neodpustí nejakú tú uštipačnú poznámku. Sabriel sa s Mačiakom – ako si uštipačné stvorenie hovorí – vydáva do hlavného mesta kráľovstva, aby našli a zachránili Abhorsena. No nie je to príjemná cesta – kráľovstvo po strate kráľa zasiahol chaos a smrť, mágia pomaly vyprcháva a nepriatelia Sabrielinho otca Sabriel neúprosne prenasledujú.

Sabriel, de Garth Nix

Pár slov o postavách

Sabriel je pozoruhodná hlavná hrdinka, páčilo sa mi, že nebola bohvieako špeciálna – teda, bola nekromantka, no väčšinou čítame príbehy extra výnimočných hrdinov, ktorí sa narodili pod šťastnou hviezdou a sú nejako mocnejší, kúlovejší ako všetci ostatní, ako všetci pred ním. Sabriel v tomto ohľade nie je nijako výnimočná, práve naopak – tým, že ju otec tak trochu odrezal od Starého kráľovstva, toho veľa nevie.

Inak mi je sympatická aj jej povaha – je odvážna, no má aj strach.

Mačiak bol príjemným spestrením a od Brúsika som čakala niečo viac, hoci neviem povedať, či to nebolo iba tým obrovským spoilerom a keby som nevedela, akú významnú úlohu nakoniec zohrá, asi by som ho brala inak – prosto bez prehnaných očakávaní.

Obľúbené citáty

Vyvolával dojem, že sa už ničoho nebojí. Možno je to vlastnosť, ktorou sa vyznačujú tí, čo stoja na prahu smrti, pomyslela si Sabriel.

Dojem

Až na to, že už pri čítaní biografie autora z prebalu knihy som sa dozvedela, že ďalšia kniha bude o kohosi deťoch a tým pádom som celú dobu myslela na veci ako: „Kedy sa tam už konečne objaví ON?“ a: „Toto je ON? To fakt?! Tuším som čakala niekoho iného…“ to bolo brilantné čítanie.

Nixov svet sa mi ohromne zapáčil, je veľmi originálny (aspoň o nekromantoch až tak často nečítam) a dokonale premyslený, prepracovaný! A hoci som z neho bola spočiatku zmätená, autor čitateľa do tajov svojho sveta a mágie voviedol pomaly, postupne. Páčilo sa mi, že vlastne takpovediac nič nevysvetlil, no veľa vysvetlil samotný dej, jeho napredovanie.

Na ďalšie diely sa neskutočne teším!

8,8/10


Sabriel si môžete kúpiť napr. v Martinuse. Už čoskoro dokonca vyjde druhý diel – Lirael. Viac informácií o knihe nájdete na GoodReads.com alebo stránke autora.

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

2 komentáre

  1. lina
    17. februára 2015

    Sabriel mám z celé série (teda ten poslední díl jsem ještě nečetla, ale :D) Nejradši..nejvtipnější je, že Liarel i Abhorsenku mám doma, ale Sabriel ne 😀

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      18. februára 2015

      Na zvyšné diely sa ja ešte stále iba chystám – myslím, že u nás v slovenčine Lirael ešte ani nevyšla alebo len nedávno. 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie