Autorské šialenstvo s Neilom Gaimanom

Knihy čítam kadejaké – rôznorodé žánre, všelijakých ujov spisovateľov a tety spisovateľky. No ak by sa ma niekto spýtal na môjho najobľúbenejšieho autora, myslím, že by mi jednoznačne napadol práve Neil Gaiman – preto som si ho v autorskom šialenstve aj nechala na koniec.

Od Neila Gaimana mám v knižnici dohromady deväť knižiek – aj keď tá deviata, Dobré znamenia, je od toho zvyšku akási odcudzená, priradila som ju bližšie k Terrymu Pratchettovi, ktorého som Vám vo svojej knižnici predstavovala naposledy, knižku totižto napísali spolu. 🙂

Autorské šialenstvo s Neilom Gaimanom

Autorské šialenstvo s Gaimanom a Pratchettom

Začnime prvým volume Sandmana, Gaimanovho slávneho komiksu, ktorý som si pôvodne nemienila rozčítať, pretože až taký komiksový nadšenec zasa nie som a tiež – dvanásť kníh je viac ako dosť… No aj tak som tušila, že ako Gaimanovho fanúšika ma Sandman raz dostihne a tak keď slečna Wellferine predávala Preludia a nokturna, nechala som sa ochotne zlákať.

A páčilo sa mi! Po pravde som sa však do príbehu ponárala trošku ťažšie – skutočne som zvyknutejšia na čítanie než na prezeranie si obrázkov. No na druhej strane ma príbeh veľmi rýchlo pohltil a prečítala som ho sotva za okamih, a to najmä vďaka sympatickým postavám – svojským spôsobom mali niečo do seba ešte aj tí psychopati a to to miestami teda bolo riadne šialené! 😀

  • Sandman: Preludia a Nokturna (The Sandman: Preludes and Nocturnes, 1988–1989)

Sandman, 1. diel

Sandman vnútri

Ďalšou knihou na zozname je poriadna bichľa – Americkí bohovia, ktorých som si ešte nerozčítala, pretože na takú hrúbku podľa mňa treba zbierať odvahu! Gaiman má inak veľmi pekné knihy ešte aj po tej fyzickej stránke – Americkí bohovia majú celkom nápadité úvody kapitol.

Nikdykde som na rozdiel od Amerických bohov čítala. A svet Podlondýna sa mi náramne páčil, samotná tá idea je úžasná! Pamätám si, ako bola slečna Kvetoslava na výlete v Paríži a rozprávala nám o tom, ako v metre stretla tetu bezdomovkyňu s potkanom na pleci. A ja som sa jej na oplátku snažila nahovoriť, že aj v Paríži majú určite Podparíž a tá teta bola Krysomluvčí! 😀

  • Americkí bohovia (American Gods, 2001)
  • Nikdykde (Neverwhere, 1996)

Americkí bohovia

Úvod kapitol v Amerických bohoch

Nikdykde

Hviezdny prach som si najprv pozrela ako film a už vtedy sa mi príbeh o Tristranovi, ktorý svojej milovanej sľúbil, že jej prinesie spadnutú hviezdu, z ktorej sa nakoniec vykľuje Yvaine, veľmi páčil. Je jasné, že kniha bola ešte lepšia – okrem iného mala skvelý humor, miestami som mala pocit, že čítam fantasy frašku (ale v pozitívnom slova zmysle!). Celkom vtipný je aj fakt, že môj výtlačok knihy je akýsi chybný – stred je akýsi popletený, knižka sa tvári, že che finišovať, no objaví sa tam voľáky prológ a prosto… chaos!

  • Hvězdný prach (Stardust, 1999)

Hviezdny prach

Kapitoly v Hviezdnom prachu

Chybný záver knihy v Hviezdnom prachu (popletené poradie strán)

Filmový záver v Hviezdnom prachu

Aj pri Koraline som videla film i čítala knihu, no tento raz si nespomínam na to, čo bolo skôr. Ale páčilo sa mi – či už film alebo kniha, pretože ide o úžasný príbeh: Koralina sa s rodičmi sťahuje do nového bytu, kde v salóne stoja dvere, za ktorými je na prvý pohľad len tehlový múr, no na druhý možno prechod do iného sveta… Milujem Gaimanove creepy rozprávky! Sú ešte aj ilustrované!

  • Koralina (Coraline, 2002, ilustroval Dave McKean)

Koralina

Ilustrácie v Koraline

Ďalšie ilustrácie v Koraline

Filmový záver Koraliny

Oceán na konci uličky je jednou z najnovších Gaimanových kníh. Ide o spomienku hlavného hrdinu na to, aké temné sily vypustila do našej reality samovražda hľadača opálov a ako sa im Lettie Hempstocková, jedna z najsilnejších ženských hrdiniek, s akou som sa stretla, postavila. A je to dokonalá kniha! U mňa kniha roku 2013!

  • Oceán na konci uličky (The Ocean At The End Of The Lane, 2013)

Oceán na konci uličky

Úvod kapitol v Oceáne

A ďalšia Gaimanova creepy rozprávka, Záhrobná kniha! O malom chlapcovi, Preludovi „Ludovi“ Owensovi, ktorý vyrastá na cintoríne alebo o tom, ako chcel Gaiman napísať Knihu džunglí trochu dosť inak… A opäť s ilustráciami, ktoré sú tento raz aj doslovne „zasadené“ do príbehu, textu.

  • Záhrobná kniha (The Graveyard Book, 2008, ilustroval Dave McKean)

Záhrobná kniha

Ilustrácie v Záhrobnej knihe

Ďalšie ilustrácie v Záhrobnej knihe

Medzisvet je druhou z Gaimanových kníh v mojej knižnici, ktorú som ešte neprečítala. Podobne ako Dobré znamenia ju Gaiman napísal s ďalším autorom – Michaelom Reawesom, ktorého ale na rozdiel od Pratchetta nepoznám. Knihu som si kúpila kvôli sľubne znejúcej zápletke – cestovaní dimenziami – a kvôli Gaimanovmu menu na obálke. Recenzie som si dohľadala až neskôr a sú skôr rozpačité ako nadšené a tiež, ide o sériu, hoci pri Gaimanovi som si dokonale zvykla na stand-alone knihy… A i tak sa na ňu teším!

  • Mezisvět (InterWorld, 2007)

Medzisvet

Dobrých znameniach bola reč už v autorskom šialenstve s Terrym Practhettom, ktoré Vám týmto pripomínam.

  • Dobrá znamení (Good Omens, 1990)

Toto bolo posledné autorské šialenstvo – zatiaľ. Nikdy totiž neviete, aký autor sa vám nanominuje do knižnice. 😉

Neil GaimanMedailón autora

Neil Gaiman (picture from Wiki) je Angličan, narodil sa v Hampshire. Dnes žije v Amerike, kdesi v lesoch Minneapolisu, jeho dom je plný mačiek a počítačov, má zbierku kníh, čiernych kožených búnd a čiernych tričiek.

Gaiman vyrastal na knihách C. S. Lewisa, J. R. R. Tolkiena, Jamesa Brancha Cabella, Edgara Allana Poea, Michaela Moorcocka, Ursuly K. LeGuin, Genea Wolfea a G. K. Chestertona a po knižniciach.

Svoju spisovateľskú kariéru začal ako novinár, jeho prvou knihou bola biografia skupiny Duran Duran, druhou oficiálny sprievodca Adamsovho Stopára po galaxii. Známy je predovšetkým kultovým komiksom o Sandmanovi – ide o prvý komiks, ktorý získal literárnu cenu (World Fantasy Award za najlepší krátky príbeh v roku 1991). S Terrym Pratchettom napísal knihu Good Omen; písal scenár k seriálu Neverwhere a neskôr napísal aj knihu; jeho Stardust bol aj sfilmovaný. A burtonovského filmového spracovania sa dočkala i Coralina, o filme na motívy Záhrobnej knihy sa tiež už čosi šušká. Americkí bohovia by sa mali predstaviť v podobe seriálu od HBO a Gaiman je aj autorom príbehu a scenáru k jednej epizóde Doktora Who z roku 2011 – The Doctor’s Wife.

*

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

12 komentárov

  1. Ely
    22. februára 2014

    Mám Gaimana ráda, chystám se teď konečně na American Gods, ale času není, vůbec není, se vší tou povinnou literaturou, chjo.
    Docela mě udivuje, že jsem asi tak jediný člověk na světě, kterému se Nikdykde nelíbilo. Mám prostě pocit, jako bych četla úplně jinou knihu, než všichni ostatní :/ Potenciál postav Podlondýna a vůbec celého tohoto podzemního města mi přijde hodně nevyužitý. Takže hlavní hrdina a jeho skupinka jen běhá sem tam, je vláčen z jedné nelogické a nevysvětlené situace do druhé… čekala jsem asi víc 🙁

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      22. februára 2014

      Ono je pravda, že Gaiman je trochu… nevyspytateľný a miestami azda až príliš… tajomný… A aj mne trvalo, kým som si na jeho štýl zvykla, ale teraz ho prosto jednoznačne môžem! :nod:

  2. Liška
    22. februára 2014

    musím si konečne prečítať Amerických bohov, minule som tú knihu v Panta Rhei držala v ruke a chcela som si ju zobrať, ale potom.. ach ten život chudobného študenta :D:D takisto Oceán na konci uličky, vlastne sa hanbím, že napriek tomu, ako Gaimana obdivujem, som od neho čítala len Coraline, zbierku kratších poviedok, Záhrobnú knihu a časť Sandmana :blush:
    + to o scenári Doctora musím povedať whovianskej kamarátke! 😀

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      22. februára 2014

      Začni Oceánom – je kratší i lacnejší! 😀

  3. Eskarine
    22. februára 2014

    Ja som Amerických bohov mala nadvakrát… raz cestou zo školy a raz naspäť. No to je tak, keď mi jedna cesta trvá 4-5hodín 😀 Krásna zbierka… odporúčam ešte možno aspoň nakuknúť do Nikdykde komiksu, je to celkom potecha pre oko :3 No a Sandmana treba dávkovať postupne, pomaličky, ale dočítaním prvého dielu si sa dostala k mojim obľúbeným častiam, tak budem moc rada, ak budeš pokračovať 🙂 Aj keď… mne sa to asi moc ľahko hovorí, ja som našla všetkých Sandmanov v detskom (!!!) oddelení knižnice a nikto ich nepožičiaval, tak som pekne postupne mohla prečítať všetkých (a teraz mám chuť všetkých si ich rovno kúpiť :D)

    Pravdupovediac, jediné, čo som zatiaľ ešte z tvojej zbierky nečítala, je ten Oceán na konci uličky a ako tak vidím tvoje chvály, asi si ho nechám na dáku špeciálnu príležitosť 🙂 Inak som videla dokonca aj ten diel Doktora, čo napísal, a bol skvelý! Správne temný, smutný, trošku nahlavu 😀 Och, a až raz budem manželka, tak dúfam, že naše manželstvo bude aspoň spolovice také veselé ako to Neilovo s Amandou… <3

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      22. februára 2014

      Tuším začínam banovať, že:
      a) necestujem vlakom, resp. ak aj hej, je to len 10-15 minút, žiadne hodiny;
      b) nechodievam do knižnice, hoci v tej našej by som asi ťažko našla Sandmana… 😀

      A ja Gaimana až tak nepoznám – prosto len čítam jeho knihy -, aby som tušila, že sa jeho žena vôbec volá Amanda. Oni majú veselé manželstvo? 😛

    2. Eskarine
      24. februára 2014

      Ja som popravde poznala najprv jeho manželku, až potom jeho 😀 Amanda Palmer je hudobníčka a ja som za svojich tínedžerských čias jej hudbu zbožňovala. Dnes už neviem, nepočula som ju hrozne dlho, zato občas natrafím na jej príspevok… a musím povedať, že aj vďaka nej je internet krajšie miesto 🙂 Občas s Neilom postujú nejaké spoločné bláznivé fotky, robia spoločné akcie pre fanúšikov… sú skrátka skvelá dvojica 🙂

    3. Dada Baroková
      24. februára 2014

      Aha, tak je to teda! Niekedy sa cítim ako mizerný fanúšik, ale pri žiadnych svojich obľúbencoch – spisovateľoch či hudobníkoch – priveľmi nesledujem ich osobný život, ani len tie blogy či Twittery letmo nesledujem. 😀 Len blog Pata Rothfussa som chvíľu čítala, ale on píše dlhé blogy, takže je to veľmi vyčerpávajúce! 😀

  4. Polly
    22. februára 2014

    ja som vôbec netusila, ze on ako ma aj komix o.O Nikdykde milujem a videla som nahodou v TV Hviezdny Prach a tiez som vôbec nevedela, ze je to podla jeho predlohy o.O som strasne nerozhladena :DDD

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      23. februára 2014

      Kniha Hviezdny prach je úplne super! A vlastne všetko do Gaimana. 😀 A nemyslím si, že nepoznať všetky diela Gaimana sa rovná hneď nerozhľadenosti. 😀

  5. standyb
    28. februára 2014

    ho ho ho ale je tu krááááásne 🙂

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      28. februára 2014

      Ďakujem za pochvalu, snaha bola. 🙂 Aj keď perfekcionisticky to má ešte pár múch, ktoré by bolo treba vychytať, no so svojimi pochabými schopnosťami kódovania som rada, že som aspoň úspešne prefarbila všetky linky. 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie