Mojich 50 dní s 30 Day Shred

V rámci toho, že mám na jednej strane vlastne pomerne dosť voľného času a na strane druhej až akútny nedostatok pohybu, som sa rozhodla, že začnem cvičiť! Irena sa mi sem-tam sťažuje, že je po svojej dennej dávke cvičenia príjemne rozlámaná a pri potulkách internetom sa mi v poslednej dobe hádam až pričasto stávalo, že som natrafila na dáke to cvičenie „30 Day Shred“ – akoby celý vesmír chcel, aby som sa poriadne rozhýbala!

30 Day Shred cvičia všetci! Alebo aspoň veľmi veľa ľudí, je to takmer že notoricky známe, legendárne cvičenie. Ide o jedno z mnohých fitness DVD od americkej osobnej trénerky Jillian Michaels, pri čom je vhodné skôr pre začiatočníkov – ľudia, ktorí sa doteraz vôbec nehýbali, no chcú to zmeniť, často začínajú práve týmto cvičením. 30 Day Shred sľubuje takmer že zázračné výsledky – stačí cvičiť každodenne po dobu tridsiatich dní a na konci cvičenia vám ubudnú kilá i centimetre. Schválne si skúste vygúgliť „30 day shred before after“ – hneď budete chcieť cvičiť tiež! 😛

O čo ide…

30 Day Shred sa cvičí každý deň po dobu tridsiatich dní – prvých desať dní cvičíte level 1, druhých desať dní level 2 a posledných desať level 3 (resp. sa odporúča cvičiť jednotlivé levely dovtedy, kým ich dokonale nezvládnete – prvý level tak kľudne môžete cvičiť hoc aj dvanásť dní, k tretiemu levelu sa za tých tridsať dní v podstate vôbec nemusíte dostať), pri čom je každý level ťažší a ťažší (hoci mne druhý level prišiel najťažší). Cvičenie trvá približne tridsať minút, začína sa rozcvičkou, na konci je záverečný strečing. A je špeciálne zostavené tak, aby bolo čo najúčinnejšie: skladá sa z troch šesťminútových kôl, v ktorých sú cviky rozvrhnuté podľa vzorca 3-2-1, t.j. tri minúty posilňovania, dve minúty kardio cvičenia a jedna minúta posilňovania brušných svalov.

Čo potrebujem

V skratke len tenisky (necvičte bosé!), karimatku a činky „jednoručky“ (vážiace 0,5 kg – 2,5 kg, prípadne môžete cvičiť s fľašami naplnenými vodou a pod.). A, samozrejme, odhodlanie! Skutočne treba cvičiť každodenne, celých tridsať dní, celých tridsať minút bez prestávky (resp. s maximálne 5-sekundovými pauzami, ak už skutočne nevládzete). (Poznámka: Hoci sú videá v angličtine, English speaker teoreticky byť ani nemusíte, správna technika sa dá „odkukať,“ aj keď určite nie je na škodu rozumieť aj Jillianinmu komentáru – nakoľko je lepšie urobiť menej cvikov, no za to urobiť ich správne, ako zvládnuť ich čo najviac, no nesprávne.)

picture from Flickr

Jillian Michaels 30 day Shred

Zvládnem to aj ako úplný začiatočník?

Určite áno! Cvičenie vám precvičujú hneď tri cvičiteľky – Jillian precvičuje normálnu obtiažnosť, Anita cviky modifikované pre začiatočníkov a Nataly zasa náročnejšie cviky, vhodné pre pokročilých. Ja som, samozrejme, cvičila podľa Anity a to prakticky po celý čas… Priznávam sa, že môj prvý deň cvičenia bol príšerný – tak veľmi som sa nezapotila ani nepamätám, a to som v polovici cvičenia musela odložiť činky, pretože cvičiť s nimi by som nevládala už vôbec! Nasledovala niekoľkodňová drastická svalovica, bolelo ma celé telo! Ale keďže som bola príkladne namotivovaná (chcela som to prosto dokázať – odcvičiť si tých poctivých tridsať dní!), cvičila som ďalej a rýchlo to začalo byť lepšie a lepšie – len to netreba vzdávať!

Ako začať?

Pred začatím cvičenia sa nezabudnite premerať – odvážte sa, odmerajte si obvod lýtka, stehna, bokov, pásu… Pokojne si aj odfoťte postavu – aby ste na konci cvičenia mali dosiahnuté výsledky s čím porovnávať. Ja som sa na začiatku nezmerala a dosť to ľutujem… (Poznámka: Ak vám na konci cvičenia neubudnú žiadne kilá, nebuďte zúfalí – ono sa predsa zvykne hovoriť: „muscle weights more than fat.“ 😉 )

Moje výsledky

Nakoľko som sa pred začatím cvičenia nepremerala (najprv sa mi nechcelo, neskôr som na to vždy zabudla, až som v cvičení dosť pokročila a merať sa v polovici mi už prišlo viac-menej zbytočné…) ani neodfotila, ťažko sa mi konštatuje, ako u mňa cvičenie vlastne dopadlo… Pretože v rámci požadovaných chudnúcich výsledkov som si vlastne nič nevšimla – moja váha sa pohybuje okolo známych čísel, nemám ani pocit, že by mi oblečenie sedelo výrazne inak…

Dalo by sa teda povedať, že u mňa cvičenie nefungovalo alebo fungovalo tak minimálne, že žiadne veľké, zázračné zmeny nie sú badateľné (ale niekedy sa človeku zdajú, resp. nezdajú veci a v skutočnosti, keby svoje miery predtým a potom videl niekde čierne na bielom, rozdiel by tam aj mohol byť). A to som pri tom necvičila tridsať dní, ale skutočne tých aspoň päťdesiat – práve som docvičila posledný deň druhého levelu a podarilo sa mi ochorieť, preto som si musela dať na cca dva týždne pauzu (aby som mohla smrkať, kašľať a napchávať sa antibiotikami) a po vyzdravení sa som sa rozhodla radšej začať cvičiť pekne od začiatku.

No na druhej strane je pravda, že som tých tridsať dní (cvičenie pred chorobou nerátam) necvičila poctivo každý deň… V utorok som totiž v škole od deviatej ráno do deviatej večer, takže si neviem predstaviť, že vyčerpaná prídem domov a ešte idem cvičiť – hoc aj tú zanedbateľnú polhodinu. Ono by vlastne nemalo vadiť, ak si jeden deň v týždni urobíte voľno – všeobecne to odporúča aj samotná Jillian, aby si svaly trochu oddýchli. 30 Day Shred by sa vám len mal o vynechané dni predĺžiť, potom to nebude 30 Day Shred, ale 34 Day Shred. Ja som, po pravde, nakoniec vlastne vynechala viac dní, dohromady možno takých päť až celý týždeň (a to bez náhrady)… Pretože mne o to čarovné chudnutie ani tak nešlo…

Takže sa konečne dostávam k tomu, že nie som práve najvhodnejší človek, na ktorom uvidíte, ako úžasne funguje cvičenie 30 Day Shred. No aj tak som vám o ňom chcela napísať, pretože som si ho užívala iným spôsobom:

  • Vďaka 30 Day Shred som sa napr. začala konečne poriadne hýbať! Predtým som len sedela v škole, sedela za notebookom, vysedávala v kaviarňach s kamarátkami a pohyb som mala len pri presunoch medzi jednotlivými miestami vysedávania. Skutočne som sa už cítila maximálne lenivo a stuhnuto… No 30 Day Shred ma dokonale naštartoval a teraz pravidelne cvičím – nepreháňam to (keďže mi ide skôr o pohyb samotný, nie o chudnutie) a cvičím tak štyri až päťkrát do týždňa, no určite je to lepšie, ako vôbec sa nehýbať ako doteraz. Pohyb je predsa zdravý!
  • A čo ma veľmi teší, vďaka 30 Day Shred som chytila aspoň náznak kondičky – keď som po chorobe opäť začala cvičiť level 1, oproti prvému razu, kedy som doslovne že lapala dych a zomierala, mi to šlo už takmer ako po masle! Prosto zásadný rozdiel, 30 Day Shred vás určite minimálne zocelí!
  • A čo ma teší snáď ešte viac – pri záverečnom strečingu som si najprv v sede rozkročmo ani nedočiahla na prsty na nohách. Nevravím, že teraz urobím rovno špagát, ale už si na prsty dočiahnem! Prosto ma to fascinuje – moje telo bolo doteraz také stuhnuté, ako som mu to vôbec mohla urobiť?!
  • Ja vlastne vôbec nie som športový typ – môj najneobľúbenejší predmet bola vždy telesná výchova, nemám rada kolektívne športy, pretože to vždy kazím (a väčšinou mi to voči mojim spoluhráčom príde nespravodlivé) a v podstate mám odpor k pohybu tak vo všeobecnosti. Resp. som mala – netvrdím, že sa zrazu na cvičenie vždy teším, ale viem, že robím niečo pre seba a po každom cvičení som dokonale šťastná, že to mám už za sebou že som sa ja, lenivý, stuhnutý, neohybný človek s odporom k pohybu, dokázal tak dlho tak intenzívne hýbať! Som prosto hrdá, vyslovene hrdá, že som odcvičila celý 30 Day Shred! 🙂

Uzavrela by som to tak, že 30 Day Shred rozhodne odporúčam – ak budete poctivo cvičiť dennodenne celý mesiac, verím, že sa výsledky dostavia (plus diétu síce držať netreba, ale bolo by celkom vhodné stravovať sa pravidelne, päťkrát denne, a dodržiavať pitný režim)! No kľudne si ho zacvičte aj len tak ako ja, nezáväzne, aby ste sa popri vysedávaní za počítačom aj trošku hýbali! 😉 Ja rozhodne cvičím ďalej (a možno sa ešte ozvem ohľadom toho, ako mi to ide či nejde)!

malý rojko a veľký bojko, bloger, wannabe spisovateľ, knihomoľ, psíčkar, ex-lolita, pseudo-otaku, geek vo výslužbe, no v poslednom čase predovšetkým mama

9 komentárov

  1. BB
    16. apríla 2013

    Ja som tiež narazila na JM na mnohých blogoch a vôbec som netušila o čo ide….tak som pozrela youtube a …tak som začala cvičiť XDDD Ja si svoje prvé cvičenie pamätám dosť dobre: zvládla som prvých 12 minút a potom som mala pocit, že ešte chvíľku a umriem. V každom prípade som nikdy nedala celých 30 dní (myslím den za dnom) – nie žeby som nevládala, moja kondička sa dosť zlepšila…ale jednoducho ma to nebaví. Cvičiť celých 10 dní jednu zostavu ???!!! Čo sa týka zmien, tiež som si nespravila fotky pred a po – v každom prípade rozdiely tiež na prvý pohlad nie sú vidno, bo predsa len som nedržala žiadnu riadnu diétu, čiže svaly nejaké aj mám, len je na nich nejaká ta vrtsva tuku, tak to tak potom nevidno…v každom prípade, čo som si ale všimla je, že sa mi napr. zdvihol zadok a pri cvičení six pack (tiež video od JM) sa mi zase sploštilo bruško (čo už ale nevidno, bo v poslednej dobe mám strašnú chuť jesť a neviem si nič odoprieť…napr. dnes som na večeru zjedla celú pizzu…..len pre predstavu =(((…a JM som tiež už nejaký čas necvičila =/ )

    Odpovedať
  2. Eva
    16. apríla 2013

    Ja som o tomto cvičení počula až u teba a aj som s tým chcela začať, len som to z youtubu moc nepochopila a tam mi to ani neprišlo ucelené a kupovať som nemala čas ani som nevedela kde…no teraz pozerám, že v gorile, takže super…zrejme sa tiež do toho dám pri učení na štátnice 😀 ja zase pohyb milujem, len posledné roky som ho strašne zanedbávala, aj kolektívne športy som vždy rada hrala a teraz sa to fakt zvrhlo len na to sedenie a veď je to aj na mne vidno…okrem toho, ako píšeš pohyb je strašne dôležitý pre toľko vecí a ja som jednoducho od stredoškolských čias, kde som cvičievala takmer denne, hrozne ale hrozne zlenivela…ale toto je fajn motivácia, nejaký program, pretože len tak robiť brušáky ma nebaví…musím objednať a aj činky dakde zohnať a ide sa na to 😀

    Odpovedať
  3. Dada Baroková
    17. apríla 2013

    BB:
    Tak po pravde to po čase začalo byť dosť nudné, ale v rámci toho, aké populárne cvičenie je ten 30 Day Shred, som ho chcela zmáknuť – celých tých 30 dní! 🙂 Aj ja cvičím teraz 6 Week Six-Pack! 😀 Teda, teraz to striedam. 🙂
    Ja si pokojne večer pri čítaní knižky v posteli doprajem aj nutellu – toľko k doznaniam! 😀
    A bratova frajerka ma inak minule pochválila, že však to na brušku vidno, to moje cvičenie, že vyzerá pevnejšie – ale možno chcela byť iba milá. 😀

    Eva:
    Aj ja celkom uvažujem o tom, že by som si kúpila dáke originál DVD – ono je aj praktickejšie cvičiť podľa telky, pri cvikoch na zemi sa mi vždy strašne leskne notebookový monitor a stále si ho nastavovať do správnej polohy, to je dosť nepraktické… Ale mať DVD a cvičiť si pekne podľa telky, to znie dosť fajn. 🙂
    Veď to – aj ja som sa dostala do hrozne lenivého štádia a pol hodinka intenzívneho pohybu tých 4-5krát do týždňa zasa nie je bohvieako náročné na čas alebo tak, to človek hravo zvládne! 🙂
    Ja mám činky takéto: http://www.insportline.sk/4097/plastova-cinka-s-cementovou-naplnou-insportline-1-5-kg Nie sú bohvieako kvalitné (sú dosť veľké), ale cena bola fakt dobrá a zatiaľ mi stačia, som nenáročná. 🙂

    Odpovedať
    1. Eva
      17. apríla 2013

      tie činky vyzerajú v poho a hlavne lacno 😀 super ďakujem za tip. Tiež si myslím, že by to nemal byť až taký problém vtesnať do programu…keď som mohla hodinu až hodinu a pol denne venovať očistnej kúre (teraz to už trvá kratšie), tak toto by malo byť ok…asi si to dám ako nový návyk, ktorý sa chcem naučiť v máji = takmer každodenné cvičenie 😉 som rada, že si o tom napísala článok.

    2. Dada Baroková
      18. apríla 2013

      Tak tie drahšie majú tú výhodu, že sú také menšie, kompaktnejšie, ale cvičiť sa dá aj s tými lacnými! 😛
      Som rada, že som niekoho inšpirovala aj v tomto smere! 🙂

  4. Vlasaňa
    18. apríla 2013

    Som rada, že sa ti Jillian zapáčila – mám pre teba prichystanú celú svoju zbierku 😀 Postupne si ju nájdeš v drope 🙂 Ja momentálne striedam Killer Abs a Killer Buns and Tighs a popritom sem-tam aj Extreme Shed and Shred – nikdy ma nebaví cvičiť vkuse len jedno cvičenie, najmä keď je toľko možností 🙂

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      18. apríla 2013

      Skúšala som cvičiť aj iné veci, teda akože od iných ľudkov, ale Jillian mi je prosto najsympatickejšia (min. zatiaľ)! 😉 A áno, už som videla, že sa v drope niečo objavilo, jéééj, ďakujem, :love: akurát si to idem zbežne prebehnúť – ešte neviem, či idem cvičiť aj dnes… 😀

  5. Maťka
    2. novembra 2014

    Dobrý deň 🙂 Cvičím s Jillian 2.level z programu 30 day shred a chcela by som sa spýtať niekoho, kto už má program odcvičený a má postavu typu ,,hruška,, aký dopad malo cvičenie na postavu. Nenabrali potom stehná a zadok ešte vačší objem? Keďže posledný príspevok bol uverejnený dosť dávno, budem len dúfať, že sa mi niekto ozve. 🙂 Ďakujeeem 🙂

    Odpovedať
    1. Dada Baroková
      2. novembra 2014

      Pch, no dovoľ, veď posledný príspevok na blogu je zo včera! 😛 Či myslíš posledný komentár tu? 😀 Čítam všetky komentáre, aj ku starším článkom. 😉

      Len… Neviem, či ti bohvieako pomôžem… Teoreticky aj ja mám postavu typu „hruška“, prosto takú „slovanskú“, so širokými bokmi a poriadnymi stehnami. Len ako si si mohla prečítať v článku, ja som si na sebe nevšimla takmer žiaden rozdiel – ani zväčšenie, ani zmenšenie daných partií. 🙂

      Každopádne držím palec s cvičením a i tak si myslím, že z cvičenia sa ti žiadne partie vyslovene nezväčšia, maximálne tak spevnia. 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť vyššie